Lähi-idän keittiö hurmaa mauilla ja väreillä

Lähi-idän ruokakulttuuri pursuaa herkullisia makuja ja värejä. Järjestä maukas mezeillallinen ja kata pöytään hummusta, falafel-pyöryköitä sekä muita Lähi-idän herkkuja.

Makumatka Lähi-itään

Lähi-idän alue kattaa Välimeren itärannikon, Persianlahden sekä Arabian niemimaan naapurimaineen. Usein Lähi-idän alueeseen lasketaan mukaan myös Egypti sekä muita Pohjois-Afrikan valtioita. Alue sijaitsee Euroopan, Afrikan ja Aasian solmukohdassa, joka on ollut tärkeä kaupankäynnin keskus. Niin ruoka, mausteet kuin reseptitkin ovat historian havinassa vaihtaneet täällä omistajaa.

Lähi-itä on maantieteellisesti laaja ja alueen sisällä onkin useita erillisiä ruokakulttuureita. Näistä monille tutuimpia ovat turkkilainen ja libanonilainen keittiö. Yhdistele alueen eri maiden ruokia rohkeasti ja tee herkullinen makumatka Lähi-itään!

Lähi-idän makumaailman perusteet

Oliivit, oliiviöljy, tuoreet ja värikkäät kasvikset, sitruuna, kikherneet, paksut jogurttikastikkeet sekä tuoreet yrtit ovat Lähi-idän keittiön ominaisimpia tunnusmerkkejä. Kasvisruokien lisäksi alueen keittiöissä valmistetaan paljon lammas- ja kanaruokia.

Aasian vaikutus näkyy muun muassa mausteissa. Monissa Lähi-idän ruoissa ja mausteseoksissa maistuvat Intian ja muun Aasian keittiöistä tutut maut, kuten juustokumina, seesaminsiemenet, kardemumma ja kaneli.

Kata lajitelma Lähi-idän makuja

Mezet ovat herkullinen tapa tutustua alueen keittiöön. Mezet, eli jaettavat pikkusyötävät, sopivat loistavasti pimeneviin syysiltoihin sekä illanistujaisiin. Lähi-idän mezekulttuuri onkin paljon enemmän kuin pelkkää syömistä: mezepöytä kokoaa myös ystävät tai sukulaiset yhteen.

Järjestä omat mezeillalliset ja kata pöytään lajitelma Lähi-idän herkkuja: kikherneistä valmistettavia falafel-pyöryköitä ja minttuista piimäkastiketta, ras el hanout-couscouslisäkettä, Baba ghanoush -munakoiso–seesamitahnaa, lammaskebabeja tai -kaftojahummusta, tabboulehia tai couscous–broilerisalaattia. Myös raikas, mintulla ja lehtipersiljalla maustettu, jogurttikastike, fetan tyyppinen Valio Eila® salaattijuusto sekä ja halloumin tyyppinen Valio Eila® grillijuusto sopivat osaksi mezelajitelmaa. Valio Eila® kotijuustosta ja harissa-dipistä syntyy myös maukas naposteltava meze-pöytään.

Täyttävämmän aterian saat valmistamalla tahinilla eli seesaminsiementahnalla maustettua seesamikanaa ja chili–jogurttikastiketta tai ylikypsästä lampaasta salaattia, joka tarjoillaan dukkah-piimäkastikeen kanssa. Koko perheelle maistuvat puolestaan herkulliset täytetyt pitaleivät.

Makeaa mahan täydeltä

Lähi-idän perinteiset jälkiruoat ovat makeita ja täyttäviä. Siirappiset, kuivatuilla hedelmillä ja pähkinöillä ryyditetyt baklava-leivokset, pähkinätäytteiset tattariletut sekä tahinista valmistettu halva kruunaavat itämaisen aterian. Juomaksi sopivat puolestaan raikas minttutee tai turkkilainen kahvi.

Pieni opas Lähi-idän makuihin

Baba ghanoush eli munakoisosta ja seesaminsiemenistä valmistettava tahna sopii hyvin levitteeksi, dippikastikkeeksi tai lisäkkeeksi. Tarjoa sitä esimerkiksi Chapati-leivän kanssa.

Bulgur on vehnästä valmistettu ryyni, jota käytetään Lähi-idän keittiöissä esimerkiksi tabbouleh-salaatin raaka-aineena. Valmista lisukkeeksi esimerkiksi raikasta sitruunabulguria.

Dukkah on Lähi-idässä paljon käytetty mausteseos, joka valmistetaan muun muassa seesaminsiemenistä, hasselpähkinöistä ja korianterinsiemenistä. Kokeile Lähi-idän herkkujen pariksi dukkah-piimäkastiketta.

Falafelit, eli härkäpavuista tai kikherneistä valmistetut friteeratut pyörykät, ovat alun perin lähtöisin Egyptistä, mutta suosittuja myös muissa Lähi-idän maissa, kuten Israelissa, Syyriassa, Libanonissa sekä Palestiinassa. Voit paistaa falafelit myös uunissa tai pannulla.

Hummus on kikherneistä valmistettua tahnaa, joka sopii levitteeksi, dippikastikkeeksi tai lisukkeeksi. Kokeile perinteisen hummustahnan lisäksi myös vanilja- tai juureshummusta.

Khubz on littana arabileipä, joka kastetaan oliiviöljyyn sekä za’atar-mausteseokseen.

Maustamaton jogurtti on olennainen osa Lähi-idän makumaailmaa. Käytä kastikkeissa Valio turkkilaista  jogurttia. Lempeästi hapanta makumaailmaa ruokiin saat myös piimällä.

Tabbouleh on alkujaan libanonilainen salaatti, joka valmistetaan useimmiten bulgurista, tomaatista, lehtipersiljasta sekä mintusta ja tarjotaan raikkaan jogurttikastikkeen kanssa.

Tahini on seesaminsiemenistä valmistettua tahnaa. Tahinia käytetään monissa Lähi-idän ruoissa, kuten hummuksessa tai halvassa.

Za’atar on Lähi-idän mausteseos, joka valmistetaan seesaminsiemenistä, sumakista sekä kuivatuista yrteistä. Za’ataria syödään erityisesti arabialaisen leivän kanssa.


Energiatarpeesi