Lähiruoka kunniaan kotimaisella Valio maidolla

Suomalainen maito pitää maaseudun elinvoimaisena. Maatalouden myyntituloista noin puolet tulee maidosta. Maitoa voi tuottaa koko maassa. Laatu ja osaaminen ovat olleet keskeinen osa Valiota yli koko satavuotisen historiamme ajan!

Turvallista ja eettistä tuotantoa

Suomalaisen maidon juuret ovat puhtaassa maaseudussa. Noin 8000 valiolaisella maitotilalla ympäri Suomea noustaan joka aamu töihin, maitoa tuottamaan. Hyvän ja raikkaan, aidon maidon maun takana on osaava maidontuotanto: parhaan laadun takaakin terve lypsykarja ja ammattitaitoiset maidontuottajat. Heidän apunaan on osaava ja laadukas alkutuotannon neuvontatyö, jota Valio tekee. Suomesta saa EU:n puhtainta maitoa, jonka taustalta löytyvät terveimmät lehmät.

Laadun taustalta löytyy myös monia muita vaikuttavia tekijöitä. Siksi Valio maitoa voi juoda huoletta. Geenimuunneltuja rehuja ei Valioryhmässä ole sallittua käyttää, mutta myös rehuissa käytettyjen apu- ja lisäaineiden alkuperä ja koostumus tunnetaan. Tilojen laadunvalvonta on virallisten tahojen hyväksymää.

"Keskimääräinen maidon keräilyetäisyys maitotiloilta valiolaisiin tuotantolaitoksiin on Suomessa 74 km."

Maito tulee läheltä

Katkeamaton kylmäketju maitotilalta kauppaan kestää noin 48 tuntia. Siksi sinä saat kaupasta tuoretta ja raikasta maitoa. Keskimääräinen maidon keräilyetäisyys maitotiloilta valiolaisiin tuotantolaitoksiin on Suomessa 74 km. Voidaan siis puhua lähiruoasta. Maitokarjan kasvatus sopii pohjoisille alueille ja siksi lehmät viihtyvät myös Suomen haasteellisissa oloissa aina Pohjois-Suomen laitumia myöten. Meille tuore ja lähellä tuotettu maito on siis rikkaus ja etuoikeus.

Maito tarjoaa elinkeinon monelle

Maidon osuus Kainuun ja Pohjois-Suomen maatalouden tuloista on noin 80 %. Maidontuotanto ja sen liitännäiselinkeinot ovat merkittävä elannon tuoja suuressa osassa Suomea. Valio on valtakunnallinen toimija ja se on levittäytynyt Suomeen 15 tuotantolaitoksellaan, lähelle Suomen suuria maakuntakaupunkeja. Tämä ei takaa ainoastaan tuoretta maitoa suomalaisiin ruokapöytiin maan joka osassa, vaan maito myös työllistää välillisesti noin 30 000 suomalaista.

Luontoa kunnioittaen, ympäristön hyväksi

Jotta suomalainen maaseutu olisi yhtä elinvoimainen kuin tänä päivänä, Valio etsii aktiivisesti uusia ympäristöystävällisiä ratkaisuja tuotannossa, logistiikassa ja pakkauksissa. Valiolaiset maitotilat saavat myös jatkuvaa neuvontaa ympäristöasioissa, jotta tiloilla osattaisiin toimia yhtenevästi oikein. Tavoitteita on siis monia. Tulevaisuudessakin tuoretta, maukasta ja puhdasta suomalaista maitoa saa läheltä.

Lisäksi Valio jalostaa ja kehittää maidosta jatkuvasti kuluttajan haluamia herkullisia maitotuotteita. Me osaamme maidon ja tunnemme suomalaisen kuluttajan ja hänen tarpeensa. Siksi Valio on Suomen johtavin maitotalo!

 

Haluatko tietää voin alkuperän?

Voi on yksi hankalimmin jäljitettävistä tuotteista, koska sen valmistuksessa käytetään monesta maitoerästä kuorittua kermaa.

Valio pystyy raportointinsa kautta jäljittämään tiettyyn voierään käytetyn maidon alkuperän muutamassa tunnissa näin:

1. Voin pakkausmerkinnät tai vientitilauksen numero riittävät lähtötiedoksi jäljittämisen aloittamiseksi.

2. Tietojen perusteella voidaan määritellä voitykki, jolla voierä on valmistettu.

3. Voitykin raportoinnista voidaan eritellä siilot, joista valmistuksessa käytetty kerma on otettu. Kermasiiloihin on kerätty kerma useasta maitoerästä.

4. Valion tietokantojen avulla kerman valmistuksessa käytetyt raakamaitoerät voidaan jäljittää keräilyreittinumeroiden perusteella maitotiloille asti.


Energiatarpeesi