Lammasta pääsiäispöytään

Lammas tai karitsa on pääsiäispöydän kunkku – eikä suotta! Oikein valmistettuna lammas on suurta herkkua.

Karitsan ja lampaan lihan erot

Karitsan lihana saa myydä alle vuoden iässä teurastetun lampaan lihaa. Karitsanliha on maultaan lampaanlihaa miedompaa ja mureampaa. Se on myös hienosyisempää ja vähärasvaisempaa. Mikäli lampaan voimakas maku ei miellytä, kannattaa pääsiäispöytään valita miedomman makuinen karitsa.

Sulata ajoissa

Suurin osa Suomessa kulutetusta lampaanlihasta on ulkomaista. Suomessa lampaat poikivat keväällä, ja karitsat saavuttavat teurasikänsä pääsääntöisesti syksyllä noin puolen vuoden iässä. Tämän takia pääsiäisen aikaan myös kotimainen karitsa myydään usein pakasteena. Pakastettu paisti kannattaa ottaa hyvissä ajoin jääkaappiin sulamaan.

Vaihtoehtoja viululle

Lampaanpaisti sekä reisiluullinen paisti eli lampaanviulu ovat suosittuja pääsiäispöydän herkkuja. Myös muut lampaan osat sopivat mainiosti pääsiäispyhien juhlapöytään. Lavasta sekä potkista syntyy pitkään hauduttamalla vastustamattoman maukas pataruoka. Sen sijaan paahtopaistista sekä kruunukyljyksistä eli kareesta syntyy juhlavaa purtavaa nopeammin.  Kokeile esimerkiksi herkullista yrtti-sinappikuorrutettua karitsankaretta tai lammasruukkua, jonka rapean taikinakuoren alta paljastuu paahtopaistia. Erilaiset lampaanjauhelihasta pyöräytetyt herkut, kuten Kibbeh eli mausteiset lammaspyörykät, lammasrulla tai pienet lammasmurekkeet, maistuvat yleensä myös lapsille.

Myös pääsiäislampaan rippeet kannattaa hyödyntää. Pääsiäispyhien jälkeen niistä syntyy ruokaisa salaatti ylikypsästä lampaasta tai esimerkiksi herkullinen täyte pitaleiville

“Pakastettu paisti kannattaa ottaa hyvissä ajoin jääkaappiin sulamaan.”

Mausta lammas yrtein

Karitsan- tai lampaanliha kannattaa maustaa valkosipulilla sekä yrteillä. Rosmariini, timjami sekä minttu sopivat erityisen hyvin lampaalle. Täysi-ikäisen lampaan liha kannattaa aina marinoida, sillä marinadi mureuttaa lihaa. Käytä marinadiin yrttien lisäksi myös happoa, kuten viiniä, etikkaa tai sitruunamehua. Myös Valio Turkkilainen jogurtti sopii lihan marinoimiseen. Isokokoinen paisti tai viulu kannattaa laittaa marinoitumaan hyvissä ajoin, päivä tai pari ennen paistamista. Kokeile esimerkiksi raikasta jogurttimarinadia tai herkullista voi–valkosipulimarinadia.

Kypsennysajat ja -tavat

Lampaan tai karitsan eri osat vaativat erilaisen kypsennysajan. Kypsennä lihaa haluamaasi kypsyysasteeseen. Digitaalisen paistolämpömittarin avulla onnistuminen on varminta. Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön ja työnnä mittari lihan paksuimpaan osaan, joskaan se ei saa osua luuhun. Ison paistin tai viulun kohdalla varaa kypsennysaikaa 1–1,5 tuntia kiloa kohden.

Lammaspaisti kannattaa kypsentää matalassa, noin 120 asteen, lämpötilassa. Halutessasi voit valella lihaa paiston aikana marinadiliemellä, punaviinillä tai esimerkiksi kahvin ja kuohukerman seoksella.

Paahtopaistin, fileiden sekä karitsan kareen kypsennys on nopeaa. Ruskista marinoitu liha ensin pannulla ja kypsennä sen jälkeen haluttuun kypsyysasteeseen uunissa.

Kääri liha paistamisen jälkeen folioon vetäytymään. Viipaloi liha aina poikkisyin. 

“Lampaan tai karitsan eri osat vaativat erilaisen kypsennysajan.”

Lampaan ja karitsan paistolämpötilat

Lampaanviulu tai -paisti:  75–80° täysin kypsä
Kruunukyljys eli kare: 55–58 medium, 64° täysin kypsä
Paahtopaisti: 52–55° medium, 62° täysin kypsä
Karitsan sisä-/ulkofilee: 52–55° medium, 62° täysin kypsä
Potkat, lapa: parhaimpia ylikypsinä, pitkään haudutettuna

Pääsiäislampaan lisukkeeksi kasviksia

Lampaan lisukkeeksi sopivat paahdetut uunikasvikset tai raikas hernerisotto. Valkosipuli- tai kermaperunat ovat perinteisiä lisiä lampaalle. Myös keväinen parsa sopii hyvin lampaan tai karitsan kaveriksi. Vihreät pavut ovat hyvä vaihtoehto, jos tuoretta parsaa ei ole saatavilla. Lampaan paistoliemestä syntyy herkullinen kastike. Keitä paistolientä kasaan ja viimeistele kastike Valio kuohukermalla. Klassinen kermakastike ja sen muunnokset maistuvat aina lampaankin kanssa. Myös minttuhyytelö on klassinen lisä pääsiäislampaalle.

 


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi