Leivo nopeita leipiä arjen iloksi

Lämmin, tuoksuva leipä on herkku, jota vain harva voi vastustaa. Arkipäivänäkin voi ilahduttaa perhettä tai yllätysvieraita leipomalla vaikka teeleipiä, jos tuore leipä sattuu olemaan lopussa.

Taikina kohoaa leivinjauheella tai hiivalla

Leivinjauheella kohottaen syntyy teeleipiä, rieskoja, leipäsiä, sconsseja ja pannuleipiä jopa alle puolessa tunnissa. Myös kevyet hiivataikinat kuten sämpylät, foccaccia tai naanleipä valmistuvat käden käänteessä ja vähillä aineksilla, joita useimmiten löytyy kotoa.

Hiivataikinan kohotus käy nopsasti, jos peität taikinan ja nostat kulhon lämpimään paikkaan. Kokeile esim. seuraavia vinkkejä: Laske tiskialtaaseen kuumaa vettä. Nosta kelmulla peitetty taikinakulho siihen kohoamisen ajaksi. Tai kuumenna uuni ensin + 40:een asteeseen. Laita sen jälkeen uuni pois päältä. Ripota taikinan pinnalle jauhoja ja nosta taikinakulho uuniin nousemaan. Pidä uuninlämpö n. 37 asteessa eli kädenlämpöisenä, ei sen yli. Muuten hiiva kuolee eikä taikina nouse.

Tässä muutamia niksejä kotileipurille

·  Sekoita leivinjauhe, sooda ja kuivahiiva jauhojen joukkoon. Jos leivinjauheessa tai soodassa on paakkuja, siivilöi se jauhojen joukkoon. Näin taikina kohoaa tasaisesti. Soodaa käytetään vain happamia aineksia sisältävässä taikinassa.

·  Yhdistä leivinjauhetaikinan ainekset nopeasti, vaivaa taikinaa vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Näin saat leivonnaiseen parhaan rakenteen.

·  Hiivataikinaa taas tulee sekoittaa ja vaivata, jotta siihen muodostuisi sitkoa. Hyvällä sitkolla tulee muhkeita sämpylöitä.

·  Kun käytät taikinassa rahkaa, jogurttia, piimää tai juustoraastetta, leivonnaiset ovat meheviä ja hyvin säilyviä. Valitse halutessasi laktoosittomat maitotuotteet, näin leipäset käyvät useimmille.

·  Muuntele perustaikinaa niin saat helposti makuvaihtelua. Lisää taikinaan hiukan auringonkukansiemeniä, porkkanaraastetta, pähkinärouhetta, oliiviviipaleita, yrttejä hienonnettuna yms. Vanha tuttu tapa on käyttää taikinaan puurontähteet. Sekin lisää maukkautta ja tuo vaihtelua makuun.

·  Hiiva tarvitsee sokeria toimiakseen hyvin taikinassa. Käytä vaihdellen tavallista sokeria, fariinisokeria, juoksevaa hunajaa tai siirappia.

·  Leipurin nyrkkisääntö on, että vain pehmoisesta taikinasta saa pehmeitä ja kuohkeita sämpylöitä ja leipäsiä. Lisää siis jauhoja maltilla. 

·  Ripota pinnalle auringonkukan-, pinjan- tai seesaminsiemeniä. Ne paahtuvat uunin lämmössä, jolloin ne maistuvat hyviltä ja aromikkailta.

·  Sämpylä ja leipä on kypsää, kun se tuntuu kevyehköltä. Kun pohjaan koputtaa, leipä kumisee.


Energiatarpeesi