Leivonnan perusteet

Miten syntyvät pehmeimmät pullat, mehevä tiikerikakku, paras piirakkapohja ja maukas täytekakkupohja? Suosikkileivonnaisten leipomiseen on muutamia niksejä, joiden osaamisesta hyötyy niin aloitteleva kuin kokeneempikin leipuri. Katso ohjevideoilta Valio Koekeittiön vinkit suosikkileivonnaisten valmistamiseen. 

Muista nämä, kun leivot

– Leivonnassa on muutamia perusasioita, jotka kannattaa muistaa reseptistä riippumatta. Tutustu ensin ohjeeseen huolella ja varmista, että kaikki tarvittavat raaka-aineet ja välineet ovat käsillä. Jos leivonnaiseen tulee kananmunia, ota ne ajoissa huoneenlämpöön, Anna Valio Koekeittiöltä vinkkaa. 

– Muista myös, että harjoitus tekee mestarin. Vaikka leivonnainen ei aina ensimmäisellä kerralla onnistuisikaan täydellisesti, seuraavalla yrityksellä sujuu varmasti jo paremmin, Anna jatkaa.

 

 

Pullataikina

Pullataikinasta syntyy vaikka mitä! Pullapitkot, pullapohjaiset piirakat, bostonit, korvapuustit ja muut pullaherkut perustuvat kaikki hyvään taikinaan.

Anna vinkkaa: muista nämä, kun leivot pullaa

 1. Pullataikina kohoaa hiivalla. Jotta hiiva toimii, tulee maidon olla oikean lämpöistä: tuorehiivalla 37 asteista ja kuivahiivalla 42 asteista.
 2. Mitä vähemmillä jauhoilla saat vaivattua taikinaan hyvän sitkon, sitä pehmeämpiä pullista tulee.

 

Sokerikakkupohja

Sokerikakkupohja on herkullisen täytekakun perusta. Hyvä kakkupohja on kuohkea ja tasaisesti kohonnut.

Anna vinkkaa: muista nämä, kun teet sokerikakkupohjan

 1. Onnistunut muna-sokerivaahto syntyy huoneenlämpöisistä kananmunista. Liian kylmät kananmunat eivät vaahtoudu yhtä hyvin.
 2. Siivilöi ja nostele jauhot taikinan sekaan, vältä turhaa sekoittamista. 
 3. Jos haluat mahdollisimman tasaisesti kohonneen kakkupohjan, kannattaa kakkuvuoan ympärille kietoa kylmällä vedellä kasteltu keittiöpyyhe paistamisen ajaksi.

 

Piirakkapohja

Piirakkapohja on perusresepti, jolla syntyvät niin suolaiset kuin makeat piiraat. Ohjevideolla piirakka täytetään vasta paistamisen jälkeen, mutta tämä resepti sopii yhtä hyvin piirakoihin, joissa myös täyte paistetaan.

Anna vinkkaa: muista nämä, kun leivot piirakkapohjan

 1. Anna taikinan levätä jääkaapissa ennen kaulimista. Silloin sen käsittely on huomattavasti helpompaa.
 2. Piirakkapohjaa on helppo muunnella leivottavan piirakan mukaan. Lisää makean piirakan pohjaan sokeria, suolaisen suolaa. Taikinan voi maustaa esimerkiksi juustoraasteella tai pähkinäjauheella.

 

Tiikerikakku

Tiikerikakku on kahvi- ja kuivakakkujen klassikko. Videosta näet myös, miten sen raidat syntyvät. Muut vinkit pätevät kaikkiin kahvi- ja kuivakakkuihin.

Anna vinkkaa: muista nämä, kun leivot kahvikakun

 1. Käytä taikinaan huoneenlämpöistä voita ja kananmunia.
 2. Paista kuivakakku torvi- tai leipävuoassa. Raskaan taikinan takia kuivakakku jää kakkuvuoassa keskeltä raa’aksi, vaikka reunat alkavat jo kuivua.

 

Liivatteen käyttö juustokakussa

Juustokakku on juhlapöytien klassikko. Sen voi valmistaa joko paistamalla tai hyydyttämällä liivatteen avulla. Liivatteen käytössä on muutama niksi, joiden avulla täytteestä tulee sileä ja ilmava.

Anna vinkkaa: muista nämä liivatteen käytössä

 1. Sulata liivate huolellisesti kuumaan nesteeseen.
 2. Liivateseos sekoitetaan massaan lämpimänä, ei kuumana eikä viileänä. Kuuma liivateseos tekee massasta löysää, kun taas liian viileä seos ei sekoitu tasaisesti.

   

Energiatarpeesi