Leivotaan pullaa!

Tuoreen pullan tuoksu vie makumatkalle lapsuuteen. Pulla on herkku, jolla on oma erityinen paikkansa niin suomalaisten kahvipöydissä kuin sydämissä.

Pullataikinan perusohjeella pärjää

Moni pitää pullan leipomista hankalana ja työläänä. Leipomiseen kuluu toki aikaa, mutta noudattamalla pullataikinan perusohjetta leipominen on helppoa. Valmiin taikinan muotoilu onnistuu hyvin myös lasten kanssa. Apuna taikinan vaivaamisessa voi käyttää myös yleiskonetta.

“Leipomiseen kuluu toki aikaa, mutta noudattamalla pullataikinan perusohjetta leipominen on helppoa.”

Alustaminen, kohotus ja muotoilu – pullataikinan kolme valmistusvaihetta

Pullataikinan valmistamisessa on kolme vaihetta: taikinan alustaminen, kohotus sekä muotoilu. Alustaminen tarkoittaa taikinan vaivaamista, jolloin taikinaan saadaan sitko. Jauhoja lisätään vähitellen, jotta nähdään, koska taikinan koostumus on sopiva. Pullataikinaa vaivataan kunnes taikina on kimmoisa ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Taikinan voi vaivata kaksin käsin taikinaa käännellen ja painaen sitä kämmenpäkiöillä pöytää vasten, itsestä poispäin työntäen. Taikinan alustamisen voi hyvin myös ulkoistaa yleiskoneen hoidettavaksi. Varo kuitenkin, ettei taikinasta tule liian paksua, kun sormituntuma puuttuu.

Taikina kohotetaan lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Peitä taikinakulho leivinliinalla tai muovikelmulla, jotta taikina ei kuivu kohotuksen aikana. Nopeuttaaksesi kohotusta, voit laittaa taikinakulhon myös kädenlämpöisellä vedellä täytettyyn vesialtaaseen. Kohotus on valmis kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Muotoiluvaiheessa pullataikinasta leivotaan esimerkiksi pikkupullia, korvapuusteja tai taikina kaulitaan piiraspohjaksi. Käsittele taikinaa kuivin käsin leivinlaudalla tai työtasolla ja käytä tarvittaessa vehnäjauhoja apuna.

Kohota valmiit pullat pellillä vielä uudelleen ennen paistamista. Saat pulliin kauniin värin voitelemalla pinnan ennen paistamista kananmunalla tai maidolla.

“Hiiva tarvitsee toimiakseen aikaa, lämpöä, ravintoa sekä nestettä.”

Pullataikina taipuu moneksi

Pullataikinasta voi leipoa monenlaisia herkkuja. Korvapuustien, voisilmäpullien ja perinteisten laskiaispullien lisäksi peruspullataikina taipuu niin pitkoksi, bostonkakuksi, munkeiksi kuin piiraspohjaksikin. Pullataikinasta voi helposti tehdä myös laktoosittoman Valio Eila® Laktoositon tuotteilla. Pullat voi maustaa Valio maustetuilla rahkoilla – leivo esimerkiksi helppoja rahkapullia tai rahkalla maustettua pullapitkoa. Suuri elämys syntyy pyöräyttämällä pullataikina tikunnokkaan ja paistamalla tikkupullat nuotiolla. Lasillinen kylmää maitoa on täydellinen makupari juuri uunista otetulle tuoreelle pullalle.

Valion sivuilta sekä reseptihausta löydät  paljon lisää herkullisia pullaohjeita. 

Onko hiivalla väliä?

Pullataikinaan tarvitaan hiivaa. Hiiva on elävä hyötymikrobi, joka tarvitsee toimiakseen aikaa, lämpöä, ravintoa sekä nestettä. Ravintoa hiiva saa sekä jauhojen tärkkelyksestä että taikinaan lisätystä sokerista. Leivinhiiva kohottaa leivonnaisen ja tekee pullasta pehmeän ja kuohkean. Pullataikinan leipomiseen voi käyttää joko tuoretta tai kuivahiivaa. Tuorehiiva murennetaan ja liotetaan kädenlämpöiseen, eli noin 36-asteiseen nesteeseen. Kuivahiivaa käytettäessä taikinaneste tulee lämmittää hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi, noin 42-asteiseksi. Sekoita tällöin hiiva jauhoihin.

Tuorehiivapaketti painaa 50 grammaa. Käytä paketillinen tuorehiivaa puolen litran pullataikinaan. Kuivahiiva on useimmiten annosteltu 11 gramman pusseihin. Yhdessä pussissa on sopiva määrä 2 ½ desilitran pullataikinaan, eli jos käytät taikinaan nestettä puoli litraa, tarvitset kaksi pussia kuivahiivaa.

Vinkit onnistuneiden pullien leivontaan

• Käytä leivontaan puolikarkeita, mieluiten mahdollisimman tuoreita, vehnäjauhoja.

• Käytä jauhoja säästeliäästi. Mitä enemmän jauhoja, sitä kovempaa pullasta tulee.

• Käytä 50 g tuorehiivaa puolen litran (=taikinaan tuleva nesteen määrä) pullataikinaan. Murenna ja liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen (noin 36-asteiseen) nesteeseen.

• Tuoreen hiivan sijasta voit käyttää myös kuivahiivaa. Kaksi pussillista kuivahiivaa vastaa paketillista tuoretta. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lämmitä käytettävä neste 42-asteiseksi.

• Paista pikkupullia ja korvapuusteja 225-asteisessa uunissa keskitasolla   8–12 minuuttia ja pitkoja 200-asteisen uunin alatasolla 20–30 minuuttia.

• Jäähdytetyt pullat voi pakastaa. Pakastetut pullat kannattaa sulattaa huoneenlämmössä, tai ne voi lämmittää 150-asteisessa uunissa tai mikroaaltouunissa sulatusteholla juuri ennen tarjoilua.

• Pullat voi koristella raesokerilla, manteli- tai pähkinärouheella, tomusokerilla tai sokerikuorrutteella.


Energiatarpeesi