Letut, lätyt, räiskäleet, ohukaiset

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta maku on sama. Hyvä lettu on helppo tehdä ja aina herkullinen. Taikinan lisäksi lettujen makuun vaikuttaa paistossa käytetty rasva.

Suosittu Valio Oivariini® juokseva sopii erinomaisesti lettujen paistamiseen. Sen pehmeä, juokseva koostumus tekee paistamisesta mutkatonta. Laktoosittomana tuotteena se sopii hyvin suurempiinkin lettukesteihin, joissa herkuttelijoita on useita. Sillä saat mukavan ruskean pinnan pannulla paistuviin lettuihin. Valio Oivariini® juokseva valmistetaan aina suomalaisesta voista ja rypsiöljystä ilman lisäaineita, säilöntäaineita ja aromeja, joten se on luonnollinen valinta koko perheen ruoanlaittoon. Valio Oivariini® juoksevalle on myönnetty myös Sydänmerkki, joka kertoo, että se on hyvä valinta omassa tuoteryhmässään rasvan määrän ja laadun sekä suolan määrän osalta.

Letturesepti on yksinkertainen

Maitoa, kananmunia, jauhoja, sokeria, suolaa ja hiukan rasvaa pannuun: näin yksinkertainen on maistuvan herkun resepti. Letut perusmuodossaan maistuvat kermavaahdon ja hillon tai marjojen kera. Miksei päälle sovi kesällä kylmä jäätelö tai juhlavammin vaikkapa Valio Vanilla™ laktoositonta vaniljakastiketta

Itse lettutaikinankin makua voi muunnella helposti tarpeen mukaan. Raikkaissa Sitruunaletuissa makua tuo raastettu sitruunan kuori, Vaniljaletuissa puolestaan Valio vaahtoutuva vaniljakastike 9 %  maustaa taikinaa. Letuista saa loihdittua myös juhlavia jälkiruokia. Yllätä vieraat komealla lettukakulla.

SaveSave

SaveSave

Makeat lettureseptit:

Letut maistuvat myös suolaisilla täytteillä

Kokeile ihanana välipalana esimerkiksi Suolaisia rahkalettuja. Suolainen lettu sopii mainiosti myös aterian alkupalaksi tai tarjoilujen pikkusuolaiseksi.  Tarjoa tässä tarkoituksessa vaikkapa Savukalalettuja tai Juusto-rucolaohukaisia.

Suolaisia täytteitä letuille

Lettuherkkuja jälkiruoaksi myös herkälle vatsalle

Lettu täytteineen on herkku, jonka loihdit Valio Eila® Laktoositon tuotteilla helposti herkimmillekin vatsoille sopiviksi. Taikinan voi tehdä Valio Eila® Laktoositon maitojuomasta, ja täytteeksi sopii vaikkapa Valio maustettu rahka appelsiini laktoositon tai Valio Eila® Laktoositon vispikerma marjojen, hedelmien tai hillojen kera. Täysin laktoosittomat letut valmistat käyttämällä paistamisessa laktoositonta Valio Oivariini® juoksevaa.

Gluteeniton lettutaikina puolestaan syntyy mantelijauhoista tai gluteenittomalla jauhoseoksella.

SaveSave

SaveSave

Toisenlaiset lettutaikinat

Viisi parasta vinkkiä letunpaistoon

1. Valmista lettutaikina etukäteen niin, että jauhot ehtivät turvota. Sekoita jauhot maitoon vispilällä. Lisää jauhot pienissä erissä, ettei taikinaan tule paakkuja.

Maidon voit korvata Valio maitojauheella, joka on erityisen kätevä kesällä esimerkiksi mökkiolosuhteissa, sillä se säilyy hyvin huoneenlämmössä. (1 l vettä + 2 dl Valio rasvaton maitojauhetta tai 2 ½ dl Valio laktoositon kevyt maitojauhetta). Mökkiläisen suosikkeja ovat muurikkaletut maitojauheesta.

2. Varaa esille työvälineet: lettupannu, ohut ja notkea lasta, patalappu, vati valmiille letuille sekä foliota niiden lämpimänä pitämiseen.

3. Lämmitä lettupannu jo ennen paistamisen aloittamista: kaada pannulle 2–3 dl vettä ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Anna kiehua hetken aikaa, niin pannu kuumenee kunnolla ja tasaisesti. Näin letuista tulee rapeita ja pitsimäisiä.

4. Kaada vesi pois ja anna pannun kuivahtaa levyllä. Laita kuumalle pannulle hiukan Valio Oivariini® juoksevaa tai Valio voita.. Kallistele pannua, että rasva leviää koko pohjalle. Rasva saa ruskistua kevyesti ennen kuin kaadat taikinan.

5. Kaada taikinaa keskelle pannua, kallistele että taikina leviää sopivasti eikä letusta tule liian paksu. Käännä lettu, kun taikina alkaa hyytyä myös letun pinnasta ja alapuoli näyttää pitsimäiseltä ja kauniin ruskealta.

SaveSave

SaveSave

Katso videoista, kuinka helposti letun heitto hoituu ja kokeile itse!

 

Helppoja makeita letun lisukkeita Valio tuotteista

Valio kuohukermaa vaahdotettuna ja sokerilla maustettuna
Valio vaahtoutuvaa vaniljakastiketta 9%
Valio maustettua rahkaa vaniljamakea mansikkakuningatarminttu-suklaa, sitruuna-lakritsi tai sitruuna, lisänä vaahtera- tai ruokosokerisiirappia.

SaveSave

SaveSave


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi