Liivate leivonnassa, näin onnistut helposti

Liivate on helppokäyttöinen, edullinen ja hyvin toimiva hyydytysaine. Monet turhaan pelkäävät sen käyttöä, mutta muutamalla niksillä sen käyttö sujuu mainiosti.

Liivatteella syntyy sekä suolaisia että makeita kakkuja, joiden lisäetuna on, että ne voi joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta valmistaa etukäteen ja pakastaa.

  1. Liota liivatelehtiä ensin kylmässä, runsaassa vedessä n. 5 min, jotta ne pehmenevät ja turpoavat. Sopiva määrä on 2 - 3 litraa kylmää vettä / 4 liivatelehteä. Laita liivatelehdet veteen yksitellen, jotta liivatelehdet eivät tartu toisiinsa.

  2. Mittaa pieneen kattilaan tilkka (1 - 2 rkl) nestettä / 4 liivatelehteä, esim. vettä, sitruunamehua, kahvia tai maitoa.

  3. Valuta liivatelehdistä liotusvesi huolella pois.

  4. Heti kun nestetilkka on kiehuvaa, lisää pehmenneet liivatelehdet eli tee se ennen kuin pieni nestemäärä ehtii haihtua. Kuumenna seosta koko ajan puuhaarukalla tai nuolijalla sekoittaen. Kun seos alkaa olla kiehuvaa ja on juoksevaa ja tasaista, nosta kattila levyltä. Älä keitä. Varmista että neste, johon liivatteet sulatetaan, on kiehuvan kuumaa. Näin hyydytettävään seokseen ei jää ikäviä ”klimppejä”.

  5. Sekoittele ja jäähdytä hiukan. Lisää lämmin, nestemäinen liivateliuos ohuena nauhana hyydytettävään seokseen. Sekoita samalla koko ajan. Huolehdi, että saat kaiken liivatteen valutettua kattilasta kakkumassaan. Käytä apuna nuolijaa. Jos liivateseos sekoitetaan jääkylmiin raaka-aineisiin, sen toiminta voi estyä tai syntyy epätasainen hyytelö. Jos siis täytteessä on pakastemarjoja tms. hyvin kylmää, anna täytteen temperoitua (eli olla hetkisen huoneenlämmössä) ennen liivateseoksen lisäämistä. Lisää kermavaahto viimeisenä. Näin täyte pysyy kuohkeana eikä vaahto laske, kun liivateseosta sekoitellaan täytteeseen.

“Tietyt tuoreet hedelmät, kuten kiivi ja ananas, estävät liivatteen toiminnan.”

Vinkkejä liivatteen käyttöön:

  • Onnistunut liivatehyytelö on sopivan kiinteä: kauniisti leikkautuva, mutta suutunnultaan ja maultaan pehmeä ja kuohkea.

  • Lisää täytteeseen yksi ylimääräinen liivatelehti, jos kakku tarjoillaan kuumana kesäpäivänä. Näin kakku pysyy kahvipöydässä rakenteellisesti parempana ja hyvin leikkautuvana.

  • Liivatteella hyydytetyn kakun voi yleensä pakastaa. Varaa sulatukseen riittävästi aikaa ja tee se jääkaapissa tasaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi (1 – 1,5 vrk /kakun koosta riippuen). Jos täytteessä on hyvin vesipitoisia tai herkkiä raaka-aineita (esim. tuore kurkku, tomaatti, mansikat viipaleina tai lohkoina, savukala) lopputulos on parempi, jos kakkua ei pakasteta.

  • Hanki hyydykekakkuja varten irtopohjavuoka, siitä kakku on helppo siirtää tarjoiluvadille. Toinen vaihtoehto on vuorata tasapohjainen, tavallinen kakkupohjavuoka kelmulla ja valmistaa hyydytetty kakku siihen (ks. Puolukkatäytekakku).

Agar-agar

Agar on merilevästä valmistettu kasvikunnan tuote. Sillä on liivatteen kaltaisia hyytymisominaisuuksia, mutta se muodostaa liivatteesta hieman poikkeavan hyytelön. Agarjauheen käyttömäärä on n. 1 g / 1 dl nestettä. Agaria yleensä tulee keittää jonkin aikaa, katso keittoaika pakkauksen käyttöohjeesta. Happamissa nesteissä agaria tarvitaan isompi määrä, koska happamuus estää hyytelöitymistä.

Agaria myydään jauheena ja hiutaleina. Sitä saa hyvin varustetuista ruokakaupoista, apteekeista, etnisiä elintarvikkeita myyvistä kaupoista ja myös verkkokaupoista.

Käyttö

Sekoita agar kylmään nesteeseen. Kuumenna kiehuvaksi sekoittaen. Hiutalemuodossa olevaa agaria pitää keittää 1 - 5 min riippuen agarista (ks. pakkaus). Yhdistä kuuma seos muiden täyteainesten joukkoon. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Hyytelösokerista kakkukiille

Marja- tai hedelmäkoristeisen täytekakun päälle syntyy kätevästi kiille hyytelösokerista. Hyytelösokeri on kasvipohjainen tuote. Sen sisältämä hyytelöimisaine on pektiiniä. Hyytelösokeri ei sovellu käytettäväksi maitopohjaisiin hyytelöihin.

Käyttö

Kiehauta 2 dl vettä tai vedellä jatkettua mehua. Lisää 1 dl hyytelösokeria. Kiehauta sekoittaen. Anna jäähtyä 3 - 4 min välillä sekoittaen. Sivele kiillettä marjoille tai hedelmille pullasudin avulla tai valuta lusikalla. Jos hyytelöliemi sakenee liikaa, sen saa juoksevammaksi kuumentamalla sitä uudelleen. (Ks. pakkauksen ohje.)

 


Energiatarpeesi