Lisäaineet: kurkistus paljon puhutun termin taakse

Lisäaineet puhuttavat paljon ja monesti ne myös aiheuttavat pelkoja, koska usein niistä ei ole riittävästi tietoa. Lisäaineista puhuttaessa on tärkeää tietää mikä on lisäaine, mikä ei ja mistä lisäaineet ovat peräisin.

Lisäaine vai ei?

Lisäaine lisätään tuotteeseen aina tarkoituksella jonkin teknologisen tarpeen vuoksi. Ravitsemuksellisessa tarkoituksessa tuotteeseen lisätyt vitamiinit eivät ole lisäaineita, kuten esim. nestemäisiin maitovalmisteisiin täydennetty D-vitamiini. Myöskään vierasaineet, kuten esimerkiksi torjunta-aineet eivät ole lisäaineita. Nämä päätyvät tuotteeseen aina vahingossa.

Mikä E-koodi?

E-koodi on eurooppalainen merkintätapa lisäaineille ja se tarkoittaa, että lisäaine on käynyt läpi tarkan ja laajan turvallisuusarvioinnin EU:ssa ja sen mahdolliset haitalliset vaikutukset on myös arvioitu. Tarvittaessa lisäaineelle on määritetty suurin hyväksyttävä päivittäinen määrä (ADI-arvo), jonka voi nauttia päivittäin ilman terveydellisiä haittavaikutuksia.

Mistä lisäaineet ovat peräisin?

Luontainen lisäaine = lisäainetta esiintyy luonnossa, eristetty lisäainekäyttöön.
Luontaisen kaltainen = lisäaine on rakenteeltaan samanlaista kuin luonnossa, mutta valmistettu kemiallisesti.
Keinotekoinen = Lisäainetta ei esiinny luonnossa ja se on valmistettu kokonaan kemiallisin menetelmin.

Miten lisäaineet ilmoitetaan?

Tuotteen valmistuksessa käytetyt lisäaineet ilmoitetaan aina pakkauksen ainesosaluettelossa EU:n yhtenäisen lainsäädännön mukaan käyttötarkoitusta kuvaavalla ryhmänimellä sekä lisäaineen nimellä tai E-koodinumerolla. Esimerkiksi happamuudensäätöaineena käytetty hedelmissäkin esiintyvä sitruunahappo voidaan ilmoittaa pakkauksessa seuraavilla tavoilla: happamuudensäätöaine sitruunahappo tai happamuudensäätöaine E330.

“Lisäaineiden tärkein käyttötarkoitus on tuotteiden turvallisuuden ja säilyvyyden takaaminen”

Miksi lisäaineita käytetään?

Lisäaineiden tärkein käyttötarkoitus on tuotteiden turvallisuuden ja säilyvyyden takaaminen estämällä esimerkiksi mikrobien kasvu tuotteessa. Lisäaineita käytetään myös tarvittaessa parantamaan tuotteen rakennetta, ulkonäköä tai makua sekä säilyttämään haluttu koostumus.

Valio vähentää lisäaineita

Valio pyrkii tuotekehityksessään vähentämään lisäaineiden käyttöä aina kun se on mahdollista turvallisuudesta, säilyvyydestä tai aistittavasta laadusta tinkimättä. Valio on mm. investoinut lisäaineiden käyttötarvetta poistaviin tuotantoprosesseihin. Esimerkiksi aseptisemmat pakkauskoneet ovat mahdollistaneet säilöntäaineiden poisjättämistä jogurteissa.

Luomutuotteissa vain tiettyjä lisäaineita

Luomutuotteissa saa käyttää vain noin kymmenesosaa tavallisissa tuotteissa sallituista lisäaineista. Tutustu Valio Luomu™ tuotevalikoimaan

Tuotteita ilman lisäaineita

Lisäaineiden saantia voi halutessaan välttää valitsemalla lisäaineettomia peruselintarvikkeita. Näitä ovat esimerkiksi maito, voi, tuore liha ja kala, kananmunat, vihannekset, marjat ja hedelmät. Myös monissa muissa tuoteryhmissä on lisäaineettomia vaihtoehtoja. Valiolla on Suomessa valikoimassaan yli 180 lisäaineetonta tuotetta. Esimerkiksi lisäaineettomat Valio A+™ lisäaineeton jogurtit ja Valio Luomu™ jogurttit. Tutustu kaikkiin Valion lisäaineettomiin tuotteisiin.

Mistä puolukka koostuisi, jos se purettaisiin ainesosaluetteloksi:

Vedestä, sokerista, kuiduista, vitamiineista, kivennäisaineista, säilöntäaineista (E200, E210), hyytelöimisaineesta (E440), väriaineista (E160a, E163) ja aromeista.


Energiatarpeesi