Luomu kotikeittiössä

Luomuruoanlaitto on nostanut viimeaikoina päätään ja moni varmasti miettii, kuinka kokata kotonakin luomummin ja miten sen oikein tekisi? Tai ylipäänsä miksi valita luomua? Oman mielipiteensä asiaan tuo luomuun keskittyneen ravintola Chef & Sommelierin perustaja, keittiömestari Sasu Laukkonen.

Ideasta ravintolaksi

Kun Laukkoselta utelee, kuinka hän on päätynyt perustamaan luomu- ja lähiruokahenkisen ravintolan, saa ei ehkä niin ennalta odotetun vastauksen. ”No vaimon ystävätär Maria on liikeidean äiti. Hän kysyi kerran, miksei luomun nousevaan kysyntään ole reagoitu. Itse vastasin ensin miettimättä, että se on liian vaikeaa, mutta nukuttuani yön yli olinkin valmis ajattelemaan toisin. Nyt mietin lähinnä, miksen tehnyt tätä aikaisemmin.”

Täysin uudenlaisen liikeidean kehitteleminen asetti haasteita, ja henkisesti perustamisvaiheessa täytyi valmistautua moniin mahdollisiin näkökulmiin: kuinka tehdä todellisille luomuaktivisteille riittävän luomua, mutta toisaalta vastata perinteisten ravintoloiden bisnesasiakkaiden kysymyksiin siitä, miksi luomua. ”Voi sanoa, että meidät löydettiin helposti ja nopeasti, ja nyt lähinnä keskitytään pitämään jalat maassa”, Laukkonen nauraa, ”sen voi kuitenkin sanoa, että on ennen kaikkea kivaa tehdä asioita omalta kantilta.”

”Kun kaivaa itse raaka-aineet maasta Kumpulassa monta kertaa viikossa, tietää täsmälleen mitä saa. Raaka-aineistahan kaikki on lopulta kiinni: ilman niitä ravintola olisi vain neljä seinää, katto ja lattia.”

"Oma suosikkiraaka-aineeni on ehkä kukkakaali, joka on tosi monipuolinen. "

Luomuvinkit kotikeittiöihin

Luomuraaka-aineita pidetään yleisesti ottaen kalliimpina ja hankalampina löytää, mutta onko niiden valinta sitten kuitenkin kannattavaa? Laukkosella on tähän varsin hyvä näkökulma: ”Kun ostaa puhdasta luomua, vaikkapa luomukukkakaalia tai -porkkanoita, niistä voi käyttää aivan kaiken. Porkkanan naatit voi keittää sosekeittoon ja kukkakaalista käyttää kaiken vartta myöten. Rahalla saa siis enemmän raaka-ainetta kuin yleensä, kun ei tarvitse varoa myrkkyjä ja kuoria osaa raaka-aineesta pois.” Lisäksi samalla toimii ekologisesti ja kuormittaa mahdollisimman vähän luontoa, koska ei joudu heittämään rakka-aineita jätteinä hukkaan.

”Oma suosikkiraaka-aineeni on ehkä kukkakaali, joka on tosi monipuolinen. Kun sen omin käsin kaivaa maasta, löytää sen alta isoja venemäisiä lehtiä, joista saa tehtyä vaikka kaalikääryleitä.” Nyt kokin mielenkiinnon kohteena ovat myös kurpitsapensaat ja niiden moninaisuus. ”Kurpitsanlehdissä on niin mieletön aromi, että harva ei sano niiden kohdalla wow!” Ylipäänsä kiinnostavaa Laukkosen mukaan on opetella käyttämään ja kypsentämään oikein eri raaka-aineiden eri osat ja hyödyntämään niitä samassa ateriassa tai annoksessa. Tulevana haasteena on mesiangervo, josta on kehitteillä jotakin herkullista. Hyvänä esimerkkinä tästä ajattelutavasta voi myös mainita juurisellerin, josta on hyödynnettävissä lehdet, varret, itse kuula ja juuret. Tällaista reseptiä voidaan ehkä tulevaisuudessa odottaa, mutta jo nyt Laukkosen käsissä on loihdittu juuriselleriherkkuja. Tutustu edelliseen juurisellerireseptiin esimerkiksi tässä blogissa. 

Uteliaisuutta ja halua syödä hyvin

Jos Laukkoselta kysyy, miksi pitäisi vaihtaa luomuun, on vastaus yksinkertainen: miksei välittäisi siitä, mitä suuhunsa laittaa. Puhtaat raaka-aineet ovat yksinkertaisesti järkevä valinta. Lisäksi luomuun kannattaa suhtautua uteliaisuudella: ”Ottaa vaikkapa Sami Tallbergin kirjan villiyrteistä ja lähtee katsomaan mitä metsästä voi syödä. Kyselee ja katselee. Silloin pääsee hienojen makujen äärelle. Mitä parempi raaka-aine on, ja etenkin kun sen on itse poiminut tai nostanut maasta, oppii sitä arvostamaan ja kunnioittamaan ihan toisella tavalla. Silloin sen maunkin haluaa tuoda puhtaana esiin.” Sasun ravintolan ruokalistoille pomppaa yhä uudestaan myös itse tehty ricotta-juusto ja kotijuusto, joissa käytetään Valion luomutuotteita. Vakiotuotteisiin kuuluvat myös Valio Luomu™ maitojen lisäksi voi, piimä appelsiinimehu ja jogurtti. Näitä luomutuotteita ei kannata kotikeittiöissäkään unohtaa.

Tutustu koko laajaan Valio Luomu™ tuotevalikoimaan
 


Energiatarpeesi