Makeat herkut lakritsista ja salmiakista

Salmiakki on aina ollut suomalaisten suosikkimakuja. Sitä lempeämpi lakritsi nyt kovassa nosteessa Pohjoismaissa ja valloittaa myös maailmaa. Lakritsia ja salmiakkia ei kannata tyytyä syömään vain sellaisenaan, vaan kokeilla rohkeasti leivontaan ja ruoanlaittoon. Näissä herkullisissa resepteissä laku ja salmiakki maistuvat monessa muodossa.

Trendikäs lakritsi hurmaa

Lakritsi on tämän hetken trendikkäimpiä makuja. Erityisen hyvin se sopii erilaisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Valion uudella, lempeästi lakulta ja sitruunalta maistuvalla rahkalla loihdit lakritsaiset herkut helposti. Käytä rahkaa esimerkiksi näyttävän lakritsikääretortun täytteessä tai valmista siitä helppo lakritsijäätelö.

Herkullisimpia makupareja ovat lakritsille ovat lempeä suklaa, pirteä vadelma ja erilaiset raikkaat sitrushedelmät. Nämä yhdistelmät maistuvat lakritsi-oreobrownieissa, upeassa lakritsi-vadelmamoussekakussa, täytetyssä sitruuna-lakritsikakussa ja trendikkäissä sitruuna-lakritsicruffineissa, joissa rapea croissant-taikina kääriytyy muffinin muotoon.

Lakritsi on maukas seuralainen myös lihalle: lakritsiglaseerattu naudan ulkofilee on taatusti mehevien grilliherkkujen ystävien mieleen.

Lakritsiset herkut

"Lakritsi on tämän hetken trendikkäimpiä makuja."

Salmiakin seuraksi lempeitä makuja

Voimakas salmiakki saa jälkiruoissa seurakseen pehmeitä makuja, kuten vaniljaa ja suklaata. Salmiakki-vaniljafudge koukuttaa suolaisen ja makean yhdistelmällä, kun taas salmiakki-suklaaruuduissa suosikkimakeiset yhdistyvät herkullisella tavalla. Valio Lumo™ proteiiniherkussa salmiakki maistuu pehmeän täyteläisen rahkan muodossa.

Lakulla ja salmiakilla saa leikkiä

Mustan värinsä ansiosta salmiakki ja lakritsi sopivat mainiosti erilaisiin leikitteleviin leivonnaisiin ja jälkiruokiin esimerkiksi lasten synttäreille tai vapun ja Halloweenin aikaan. Lakritsi ja salmiakki maistuvat näyttävässä Halloweenkakussa, salmiakki-lakritsikakussa sekä Halloween muffinien kuorrutteessa. Testaa myös hauskasti tutisevaa salmiakkijellyä ja veikeitä karkkimehujäitä. Supetrendikäs ja hullutteleva herkku on puolestaan lakritsainen friikkipirtelö, joka koristellaan kermavaahdolla ja donitseilla.

Valio Koekeittiön vinkit lakritsin ja salmiakin käyttöön

  • Jos käytät leivonnassa lakritsi- tai salmiakkimakeisia, kannattaa valita mahdollisimman tuoreita ja pehmeitä karkkeja. Tämä pätee niin leivonnan raaka-aineena kuin koristeena käytettäviin makeisiin.
  • Salmiakki on jo itsessään suolaista, joten leivonnaisiin ei yleensä tarvitse lisätä enää erikseen suolaa.
  • Kaupoissa myydään kahta erilaista lakritsijauhetta: lakritsijuurijauhetta ja raakalakritsijauhetta. Lakritsijuurijauhe on väriltään vaaleaa ja maultaan hyvin mietoa, kun taas raakalakritsijauheessa on selvästi tummempi väri ja voimakkaampi maku.
  • Lakritsijauheet eivät värjää ruokia vahvasti, joten mustaa väriä tavoittelevan kannattaa käyttää myös elintarvikeväriä.
  • Kokonaisina lakritsijuuria voi käyttää leivonnassa ja ruoanlaitossa kaneli- ja vaniljatankojen tapaan keittämällä niitä esimerkiksi kermassa, jolloin lakritsijuuri maustaa kerman.

Lakritsi ja salmiakki – mitä eroa?

  • Lakritsin makea maku syntyy lakritsikasvin juuresta. Sen lisäksi lakritsimakeisissa on muun muassa sokeria ja vehnä- tai riisijauhoja. Lakritsijuurta myydään myös kokonaisena ja jauhettuna.
  • Salmiakin voimakkaan maun takana on ammoniumkloridi, joka on sellaisenaan valkoista ja pistävän makuista suolaa. Salmiakkimakeiset syntyvät, kun ammoniumkloridia sekoitetaan lakritsiin.

Energiatarpeesi