Makoisat rapujuhlat

Loppukesän juhlien itseoikeutettu tähti on hehkuvan punainen ja herkullinen rapu. Rapujuhlien rentoon tunnelmaan sopivat spontaanit puheet ja jääkylmät snapsit juomalaulujen säestämänä. Valmista herkullinen rapumenu hyvissä ajoin, jotta juhlissa voit keskittyä nauttimaan ystävien seurasta ja ilonpidosta. Skål onnistuneille juhlille!

Mistä ravut?

Jos parhaat rapupaikat ja ravustuskonstit ovat jääneet sinulle salaisuudeksi, voi rapuja onneksi hankkia helpomminkin. Ravustuskauden aikana eläviä rapuja saa torien ja hallien kalakauppiailta sekä ennakkoon tilaamalla myös useiden elintarvikekauppojen ja markettien kalatiskeiltä. Kaupoista saa myös valmiiksi keitettyjä rapuja tai pakastettuja ulkomaisia rapuja.

Rapumenu

Menun on hyvä sisältää rapujen lisäksi myös muita ruokalajeja, jotta kaikilla ruokailijoilla tulee varmasti kylläinen olo. Rapujen seuraksi nautitaan perinteisesti paahtoleipää, voita ja runsaasti tilliä. Herkullinen ateria kruunataan luonnollisesti kahvilla sekä suussasulavalla jälkiruoalla.

"Pimenevään loppukesän iltaan tuo tunnelmaa kynttilät, värikkäät paperiset rapulyhdyt ja ulkotulet ."

Kaunis kattaus on puoli ruokaa

Rapujuhlien kattauksessa raikas valkoinen täydentää hienosti rapujen hehkuvan punaista väriä. Tillillä koristellaan annokset, mutta yhtä hyvin sidotuilla tillinkukilla voi koristella myös kattauksen. Yksinkertaiset, kauniit luonnonkukat sopivat myös oivallisesti rapukattaukseen. Pimenevään loppukesän iltaan tuo tunnelmaa kynttilät, värikkäät paperiset rapulyhdyt ja ulkotulet.

Paperinen tai kankainen rapukauluri tai esiliina katetaan jokaisen ruokailijan lautaselle tai sen viereen. Lautasten on hyvä olla suuret, jotta myös syötyjen rapujen kuoret ja päät mahtuvat näytille. Jokaisella ruokailijalla tulee olla oma rapuveitsi. Muut aterimet sekä lautaset katetaan tarjottavien ruokalajien mukaan.

Kankaisilla lautasliinoilla saa kattaukseen arvokasta ilmettä ja ne ovat myös erittäin käytännölliset, koska rapujen syöminen on sottaista puuhaa. Pöydässä olisi hyvä olla jokaiselle ruokailijalle oma vesikulho sormien huuhteluun. Veden voi koristella sitruuna- tai limeviipaleilla tai tuoreilla yrteillä, kuten mintulla. Kauniin ulkonäön lisäksi ne raikastavat ruokailijoiden sormet. Ruokailijoille on hyvä varata myös runsaasti ekstraserviettejä.

Rapujen keittäminen

40 elävää rapua (n. 8–15 rapua ruokailijaa kohti)

5 l vettä
1 ½ dl karkeaa merisuolaa
2–4 sokeripalaa
runsaasti tuoretta kruunutilliä

1. Tarkista, että ravut ovat eläviä. Pese ne ennen keittämistä. Huuhtominen kylmässä vedessä yleensä riittää, mutta kovin mutaisiin rapuin voit käyttää harjaa apuna. Varaa keittämiseen riittävän iso kattila, sillä rapujen täytyy peittyä kokonaan veteen.

2. Kiehauta vesi, johon on lisätty suola ja sokeri. Nosta elävät ravut nopeasti yksitellen kiehuvaan veteen kilpi edellä. Laita isoimmat ravut ensiksi, koska ne vaativat pidemmän kiehumisajan. Älä lisää kattilaan liikaa rapuja, koska veden täytyy kiehua koko ajan. Keitä ravut mieluummin useassa erässä.

3. Lisää rapujen päälle nippu kruunutilliä. Laske keittoaika siitä hetkestä kun vesi kiehuu uudelleen. Ravut kypsyvät 8–10 minuutissa. Rapuja voi keittämisen aikana painella, jotta ne pysyvät keitinveden peitossa. Kypsän ravun selkäpanssari nousee koholleen pyrstön päältä.

4. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä ravut keitinliemessään mahdollisimman nopeasti. Voit nostaa kattilan esimerkiksi vesialtaaseen kylmään juoksevaan veteen. Poista keittämisessä käytetty tilli ja lisää uutta tuoretta tilalle. Ravut on hyvä keittää aamulla, jotta ne kerkeävät jäähtyä ja maku tasaantua sopivasti illan ruokailuun mennessä. Säilytä ravut kylmässä tarjoamiseen asti.

Rapujen syöminen

 

  • Irrota sakset ja katkaise kärjet rapuveitsen reiän avulla. Imaise mehut suuhusi.
  • Avaa isommat sakset veitsellä ja irrota liha.
  • Irrota muut nivelet ja imeskele niistä mehut ja lihat.
  • Irrota pää veitsen avulla.
  • Irrota selkäpanssari ja hörppää mehu suuhusi. Raaputa ja nauti kuoren rasva eli rapuvoi.
  • Imeskele keskiosan maut suuhusi, nauti myös mahdollinen mäti.
  • Irrota pyrstö leikkaamalla kilpi reunaa pitkin. Vedä kilpi pyrstön päätä kohti , irrota liha ja poista tumma suoli.
  • Kokoa herkullinen pyrstöliha paahtoleivälle ja ripottele pinnalle tilliä.

 


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi