Master Chef ja painetehtävä klassikkojuustoista

Valion juustomestari Anja Pölönen pääsi vierailemaan Master Chef –ohjelmassa. Pölösen painetehtävä haastoi kilpailijat valmistamaan annoksen, joka hyödynsi klassikkojuustojen luonnetta ja syvintä olemusta.

Juustoklassikoiden luonnetta etsimässä

Pölönen oli yhdessä Valion muiden juustoasiantuntijoiden kanssa päättänyt, että tässä tehtävässä pureuduttaisi juustoklassikoiksi nimettyjen juustojen käyttöön: tarkoitus oli laittaa kilpailijat miettimään, kuinka juustoa käsitellään ja hyödynnetään ruoanvalmistuksessa raaka-aineena niin, että lopputulos kunnioittaa ja tuo esiin juuri kyseiselle juustolle ominaisimmat ja tyypillisimmät piirteet. Tehtävä aloitettiin tutustumalla, maistelemalla ja keskustelemalla Valio juustoklassikoista, joita ovat hieno ja perinteinen kermajuusto Valio Turunmaa®, portsalut-tyyppinen puolipehmeä juusto Valio Luostari®, I-luokkainen suomalainen goudajuusto Valio Salaneuvos® ja vivahteikkaan voimakas 100-vuotiaan Valion juhlajuusto Valio Finlandia™.

Pientä komiikkaa tilanteeseen toi Pölösen mukaan se, että esiintyminen kameroiden edessä luonnollisesti jännitti. Jännitys puolestaan kuivaa suuta, joka ei tehnyt juustojen aromien tarkastelusta kovinkaan helppoa. ”Sanoin tämän kilpailijoille, ja he totesivat vain, että älä välitä, meillä on ihan sama tilanne!” Pölönen nauraa.

Mieleenpainuvia hetkiä

Pölöselle kokemus oli ainutlaatuinen: ”Se oli hauskaa ja mielenkiintoista. Erittäin voimia antava kokemus, jolla jaksaa eteenpäin!” Ja toisaalta lähetykseen liittyi jännittäviäkin elementtejä: ”En saanut näyttäytyä kilpailijoille tai edes laittaa juustomestarin asua päälleni kuin vasta juuri ennen kuvauksen alkua. Odottelin siellä verhojen takana, ja sitten kun lopulta pääsin itse kuvauspaikalle, hämmästyin todella. Se tila oli aivan upea, ihan huipun näköinen paikka!”

Itse haaste ja sen toteutuminen oli myös lopputulokseltaan hiukan ennakko-odotuksista poikkeava. Neljästä kilpailijasta kaksi onnistui hyvin – toiset kaksi taas puolestaan vähemmän hyvin. Ei siis ole ihan itsestäänselvyys, että kokit osaavat taikoa juustoista niiden syvimmän luonteen esiin. ”Voitto meni täysin oikeaan osoitteeseen. Se annos oli ihan mahtava!” Pölönen toteaa. ” Hauska oli myös seurata ihmisten persoonallisuuden näkymistä ruoanlaittotyylissä. Esimerkiksi jakson voittajan keittiö näytti hetkittäin kaoottiselta, mutta sieltä keskeltä ilmestyikin ihan huikea lopputulos.”

Mitä kokemus opetti juustomestarille?

”Selkeästi huomasi, että voisimme enemmän kommunikoida sitä, minkälainen juusto sopii ominaisuuksiltaan  tietynlaiseen ruoanlaittoon. Tässä jaksossa huomasi, että Valio Turunmaa® oli ainakin näille tässä tehtävässä helpoin käsitellä. Mutta kotikeittiöihin voisi jakaa tämän tyyppistä tietoa enemmänkin.”

Tulevaisuudessa juustomestari toivookin, että juustojen hyödyntäminen ruoanlaitossa – ei pelkästään leivän päällä – löytäisi yhä useamman kodin ruoanlaittajien taitoihin. Katsojille Master Chefin juustoinen pudotustehtävä toi monia hyviä vinkkejä. 

 


Energiatarpeesi