Maukasta kasvisruokaa kaikille

Kasvisruoka lisää suosiotaan myös Suomessa. Valion resepteillä valmistuu maukasta ja helppoa kasvisruokaa, joka kelpaa vannoutuneimmallekin lihansyöjälle.

Lisää kasviksia ruokavalioon

Kasvisruoka on hyvin koostettuna monipuolista ja maukasta. Vaikkei ihan kasvissyöjäksi ryhtyisikään, niin viikossa voi hyvin pitää yhden tai kaksi kasvisruokapäivää. Kasviksia kannattaa muutenkin lisätä jokaiselle aterialle.

Maitotuotteet usein mukana kasvisruoassa

Kasvisruokavalio voidaan toteuttaa monella eri tavalla. Suosituimpiin kasvisruokavalioihin kuuluvat laktovegetaarinen ja lakto-ovo-vegetaarinen ruokavalio. Laktovegetaarisessa ruokavaliossa kasvikunnan tuotteiden lisäksi ruokavalioon kuuluvat myös maitotuotteet. Lakto-ovo- vegetaarisessa ruokavaliossa lisäksi myös kananmuna. Molemmat ruokavaliot ovat ravitsemuksellisesti hyviä ja helppoja toteuttaa.

Kasvisruoat rakastavat mausteita

Kasvikset ovat maukkaita sellaisenaankin, mutta erityisesti ne sopivat itämaishenkisiin, reilusti maustettuihin ruokiin. Massaman curry on thaimaalainen klassikko, jonka maku pehmenee Valio Eila® kotijuustolla. Intialaisista kasvisruokaklassikoista puhuttaessa ei voi ohittaa tomaattista palak paneeria, joka syntyy nopeasti kotijuustosta, tomaattimurskasta ja pinaatista.

Falafelit ovat lihansyöjillekin tuttuja kikhernepyöryköitä, jotka on helppo valmistaa itsekin. Lähi-idästä kotoisin olevat falafelit voi tarjoilla salaatin kanssa tai sujauttaa pitaleivän väliin. Minttuinen piimädressing viimeistelee makunautinnon. Pohjois-afrikkalaisittain maustettu ras el hanout-couscous on oiva lisuke mausteisille kasvispadoille.

Maukkaita arkiruokia kasviksista

Kasvisruoka on oivaa arkiruokaa, sillä kasvikset kypsyvät nopeasti. Valio Koskenlaskija® Ruoka sopii hyvin grillattujen kasvisten kanssa tarjottavan salviapolentan sekä metsäsieniohraton ja sieniquesadillojen maustajaksi. Sieniä ei kasvissyöjän kannata muutenkaan ohittaa ruokavaliossaan, nimittäin esimerkiksi sieniragu valmistuu nopeasti ja sopii tarjottavaksi niin pastan, riisin, kuin ohrankin kanssa.

Pastat ovat arkiruokien parhaimmistoa! Kokeile vaikka munakoisopastaa, jonka valmistuksessa oikaistaan valmiin tomaattikastikkeen verran. Mehevä kesäkurpitsalasagne vaatii hitusen enemmän aikaa keittiössä, mutta Valio Kappeli® juustolla kuorrutettu komeus on kaiken vaivan arvoinen. Täältä löydät lisää ideoita ja reseptejä kasvisruokavalioon.

”Kasvisruoka on hyvin koostettuna monipuolista ja maukasta.”

Keitto maistuu kaikille ja syntyy nopeasti. Paahdettu juuressosekeitto tai Valio AURA®:lla viimeistelty tomaattinen linssikeitto sopivat mainiosti sateisen päivän piristykseksi. Linssikeitoista saa helposti erilaisia maukkaita versioita, kannattaa kokeilla myös vihreää linssikeittoa tai lempeän tulista chilistä linssikeittoa.

Maustettuja ruokakermoja ei arjen haasteiden keskellä kannata unohtaa. Niillä tuot helposti hyvää makua kasviksiin. Punajuuririsotto ja nopea papupannu saavat syvää makua kolmella juustolla maustetusta Valio ruokakermasta. Yllätysvieraille voi pyöräyttää herkullisen savupaprikapiiraan, jonka salaisuus on Valio ruokakerma kolme yrttiä.

Salaatti ei ole vain pupun ruokaa

Salaattia kannattaa syödä joka aterialla. Lisukkeeksi sopii yksinkertainen vihersalaatti, mutta ruokaisuutta lisäämällä salaatista syntyy helposti kokonainen ateria. Vihreän lehtisalaatin lisäksi salaattipohjaksi voi keittää quinoaa tai täysjyväpastaa. Makua ja proteiineja salaattiin tuovat siemenet, pähkinät, juustot ja marinoidut pavut.

Minttuinen kotijuusto-hernesalaatti on mainio kesäinen lisuke vaikka grillatuille ruoille. Itse salaatinkin voi grillata: Valio Eila®  salaattijuuston kruunaama grillattu salaatti on kesäruokien aatelia.

Kasvissyöjä - muista nämä ravintoaineet!

Kasvisruokailijan tulee huolehtia ruokavalion monipuolisuudesta ja proteiinin saannista. Maitotuotteet sisältävät mm. ravitsemuksellisesti hyvälaatuistaproteiinia, jodia ja B12-vitamiinia. Maitotuotteiden ohella kasvissyöjän ruokavalioon proteiineja tuovat soija, täysjyvävilja, siemenet, linssit, pavut ja pähkinät, joita kannattaakin nauttia päivittäin monipuolisesti.  Hyvä lisä lakto-vegetaristin ruokavalioon ovat proteiinirikkaat maitotuotteet, kuten Valio Plus™- sekä Valio PROfeel® tuotteet, kun taas maidosta valmistettu paistettava ruokarae Valio MiFU™ on erinomainen tapa lisätä proteiinia lämpimiin kasvisruokiin.

Tiukassa vegaanisessa kasvisruokavaliossa on erityisen tärkeää huolehtia B2- ja B12-vitamiinin, D-vitamiinin, kalsiumin, raudan, sinkin, jodin ja seleenin riittävästä saannista.


Energiatarpeesi