Helppoa ja nopeaa mökkiruokaa

Mökillä otetaan rennosti myös ruoka-aikoina. Helposti valmistuvat herkut syntyvät yksinkertaisista raaka-aineista ja ulkona kokataan aina kun mahdollista. Yhdessä kokkaaminen on myös mukava tapa viettää aikaa mökkiporukan kesken.

Suunnittele etukäteen ja säilytä oikein

Monilla mökeillä keittiö on yksinkertainen ja kylmäsäilytystilaa on rajallisesti, jos ollenkaan. Matkaa kotiovelta voi kertyä useampikin tunti, ja lähin kauppakin voi olla kaukana. Siksi mökkiruokien suunnittelussa kannattaa muistaa seuraavat asiat.

  • Suunnittele ruoat etukäteen niin, että jäljelle jää mahdollisimman vähän pois heitettävää tai takaisin kotiin tuotavaa.
  • Mieti reseptit valmiiksi myös tähteille. Esimerkiksi keitetyt perunat käyvät perunasalaattiin tai espanjalaiseen munakkaaseen ja juustonkannikka tai ruokakermapurkin pohjalle jäänyt tilkka grillinyytteihin.
  • Suosi huoneenlämmössä säilyviä elintarvikkeita: kuiva-aineita, säilykkeitä, kananmunia ja kasviksia sekä vihanneksia. Tuoreen maidon voit korvata maitojauheella tai lämpimässä säilyvillä UHT-maidoilla. 
  • Osta kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet mahdollisimman läheltä määränpäätä.
  • Huolehdi kylmäsäilytystä vaativien tuotteiden kylmäketjusta koko matkan ajan. Ketjun katkeamattomuus on tärkeää etenkin lihan ja kalan kohdalla.

Lue lisää maitotuotteiden ja juustojen säilytyksestä ja säilyvyydestä.

Grillataan ja kokataan yhdessä nuotiolla

Mitä olisikaan mökkireissu ilman grilliruokaa! Monet grilliruoat voi valmistaa myös avotulella, varsinkin jos saat viriteltyä ritilän hiilloksen päälle. Makkaran paistaminen ja kasviksilla ja juustolla täytetyt folionyytit kypsyvät hiilloksessa myös ilman ritilää.

Lisää grillausvinkkejä ja -reseptejä ›

Nuotioaterian jälkkärinä maistuvat esimerkiksi tikkupullat. Myös muurikkaletut kuuluvat kesäjälkkäreiden klassikoihin. Kun täytteet vaihtaa suolaisiin, lettuja voi syödä pääruoaksikin. Kokeile vaikka Mifu-, pinaatti-juusto- tai kantarellitäytettä.

Lisää lettuvinkkejä ja -reseptejä ›

”Mökillä otetaan rennosti myös ruoka-aikoina.”

Hyödynnä kuiva-aineet ja säilykkeet

Yllättikö sade? Jos grillailu tai nuotion virittely ei sään takia onnistu, valmista ruokaisia salaatteja tai ota hella haltuun näillä resepteillä.

P.S. Lämpimässä säilyvät Valio keitot ja välipalat, kuten Valio PROfeel proteiinijuomat ja jauheet sekä Valio Onni tuotteet ovat käteviä hätävaroja mökille.

Muista lähiluonnon antimet

Lähimetsien antimet kannattaa ehdottomasti hyödyntää mökkiruoanlaitossa. Oman järven kaloista syntyy esimerkiksi rantakalakeitto, sienet sujahtavat metsäsienimuhennokseen. Marjat maistuvat helpoissa jälkiruoissa, kuten marjaisessa täytekakussa tai helpossa marjapiirakassa.

Metsästä löytyy myös monia syötäviä villivihanneksia ja -yrttejä, kuten kuusenkerkkiä ja ketunleipiä. Lue lisää villiyrttien käytöstä Vuoden Luomukokki Benjamin Frostellin haastattelusta ja lähde rohkeasti hortoilemaan!


Energiatarpeesi