Monipuolinen mustikka

Mustikka on kotimainen supermarja ja suomalaisten suosikki. Monikäyttöisestä mustikasta loihdit herkkuja vuoden ympäri!

Suomalaisten suosikkimarja

Mustikka on yksi suomalaisten suosikkimarjoista. Monipuolinen mustikka on metsiemme yleisimpiä kasveja. Jokamiehenoikeudet takaavat jokaiselle oikeuden poimia marjoja metsistä. Mustikan satokausi kestää heinäkuusta syyskuun alkuun, mutta pakastamalla ja säilömällä mustikkasadosta voi nauttia vuoden ympäri.

Suomalaisten lämpimästä suhteesta mustikkaan kertoo myös se, että moni kotieläin on nimetty suosikkimarjan mukaan. Myös Valion maitotiloilla laiduntaa useampi Mustikki.

Mustikka sopii arkeen

Marjoja kannattaa syödä päivittäin. Mustikan syöminen on erityisen kannattavaa marjan hyvien ravintoaineiden takia. Vähärasvainen mustikka on oiva kuidun sekä E- ja C-vitamiinien lähde. Lisäksi luonnonmustikka sisältää runsaasti antosyaaniyhdisteitä. Mustikka sopii loistavasti sellaisenaan puuron, jogurtin tai vaikkapa viilin päälle. Mustikasta pyöräytät myös maistuvat välipalajuomat kuten mustikka–banaanismoothien tai rukiisen mustikkajuoman. Kruunaa aamiaispöytä itse tehdyllä mustikkajuustolla.

Valiolla on laaja valikoima tuotteita, jotka on maustettu aidolla mustikalla. Ota mustikan makuinen Valio PROfeel® proteiinirahka osaksi päivittäistä ruokavaliotasi. Lue lisää kotimaisten marjojen matkasta metsästä valmiiksi Valio-tuotteeksi.

Mausta jälkiruoat mustikalla

Marjajälkiruoat sopivat sekä arkeen että juhlaan. Kevyt mustikka–banaanirahka sekä mustikka–jogurttivaahto sopivat kesäiselle aamiaisbrunssille tai arkiseksi jälkiruoaksi. Valio Luomu™ mustikkakeitolla viimeistellyt helpot panna cotat tai mustikka–piimämousse kruunaavat hienommankin aterian. Tuhdimman aterian viimeistelee vilvoittava mustikkacocktail.

“Pakastamalla ja säilömällä mustikkasadosta voi nauttia vuoden ympäri.”

Mustikkaleivonnaiset maistuvat kesältä

Mustikka sopii loistavasti leivontaan. Pullapohjainen mustikkapiirakka sekä mustikkapullat ovat klassikoita, jotka maistuvat vuodesta toiseen yhtä hyviltä. Kesäisen herkutteluhetken kruunaavat myös mustikkakukko tai mustikkamurupiirakka. Modernimpi leipuri pyöräyttää kahvipöytään sitruunaisia mustikkabrownie-leivonnaisia, mustikkanyhtöpullan.

Säilö talven varalle

Osa mustikkasadosta kannattaa säilöä, jotta marjoista voi nauttia pitkin vuotta. Mustikka säilyy pakastettuna seuraavaan satokauteen saakka. Mustikat voi pakastaa ilman sokeria ja ennen käyttöä sulattaa nopeasti esimerkiksi mikroaaltouunissa. Leivottaessa mustikat voi useimmiten käyttää myös jäisinä, mutta jäisiin mustikoihin kannattaa sekoittaa perunajauhoja sitomaan marjoista irtoavaa nestettä.

Pakastamisen lisäksi mustikkaa voi säilöä hilloamalla, kuivaamalla tai keittämällä mustikasta mehua. Mustikkahillo sekä kuivatut mustikat sopivat hyvin esimerkiksi Valio A+™ luonnonjogurtin maustamiseen.


Energiatarpeesi