Munkkien paistaminen ja makeimmat reseptit

Rapeat munkit, munkkirinkilät ja donitsit kuuluvat etenkin vappuun, mutta maistuvat ihanilta ihan koko vuoden ympäri. Etenkin itse paistetut munkit ovat vastustamaton herkku. Munkkien paistaminen vaatii hieman huolellisuutta, mutta näillä vinkeillä onnistut varmasti.

Munkkien paistaminen: näin onnistut

  • Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa. Kypsennykseen käytettävän öljyn määrä riippuu padan tai kattilan koosta, mutta sitä tulee olla pohjalla vähintään 4 cm verran.
  • Kokeile öljyn kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Öljy on riittävän kuumaa (170–180 astetta), jos leipä tulee kauniin ruskeaksi 1–2 minuutissa.
  • Varo öljyn ylikuumenemista. Varaa lieden lähelle kansi siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa tai kuumaan öljyyn pääsee vettä.
  • Paista munkit muutama kerrallaan. Käännä paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle

Paistoöljyn uudelleenkäyttö ja hävittäminen

  • Siivilöi käytetty öljy jäähtyneenä takaisin öljypulloon. Säilytä jääkaapissa. Voit käyttää samaa öljyä 2–3 paistokertaan.
  • Älä kaada vanhentunutta öljyä viemäriin, vaan hävitä se tyhjässä öljypullossa sekajätteen mukana.

"Itse paistetut munkit ovat vastustamaton herkku."

Munkkien sokerointi, kuorrutus ja koristelu

Munkkien sokerointi

  • Munkit tulee sokeroida lämpiminä, jotta sokeri tarttuu niiden pintaan.
  • Pyöritä munkit sokerissa lautasella tai paperipussissa.
  • Jos sokeri on imenyt itseensä liikaa paistorasvaa eikä enää tunnu tarttuvan munkkien pintaan, vaihda sokeri uuteen.

Munkkien kuorrutus

  • Munkkien ja donitsien kuorruttaminen onnistuu helpoiten kastamalla leivonnaisen päälipinta lämpimään kuorrutteeseen.
  • Anna munkkien tai donitsien jäähtyä ennen kuorruttamista, jotta kuorrute ei sula leivonnaisen päältä.
  • Käytä kuorruttamiseen voi-tuorejuustokuorrutusta, vesi-tomusokeriseosta, suklaata tai kinuskia.

Munkkien koristelu

  • Jos käytät koristeina karkkeja tai nonparelleja, koristele munkit ja donitsit heti kuorruttamisen jälkeen. Näin koristeet tarttuvat kuorrutteen pintaan.
  • Jos haluat pursottaa kuorrutteen päälle vielä suklaata koristeeksi, odota ensin että kuorrute jähmettyy.

Katso videolta vinkit suolaisten donitsien kuorruttamiseen ja koristeluun

Ota talteen maukkaat munkkireseptit

Valion munkkiresepteissä riittää valinnanvaraa: kokeilisitko seuraavaksi meheviä rahkamunkkeja, rapeita churroja, berliininmunkkeja, pieniä delimunkkeja vai tuorejuustolla täytettyjä munkkeja?


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi