Näin hyödynnät juhlien hävikkiruoan

Hyvien juhlien tunnusmerkki on, että ruoka ei lopu kesken. Etukäteen suunnittelemalla voi kuitenkin vaikuttaa siihen, että ylijääneet ruoat saadaan tehokkaasti käyttöön ja mahdollisimman vähän ruokaa päätyy roskiin. Lue vinkit ja valmistaudu juhliin entistä paremmin.

Aloita suunnittelu vieraista

Tarjoilujen ja ruoan määrän suunnittelu lähtee vieraista. Kuinka paljon heitä on tulossa? Tulevatko kaikki samaan aikaan vai kukin oman aikataulunsa mukaan? Lapset ja vanhukset syövät usein vähemmän kuin nuoret ja aikuiset, miehet usein enemmän kuin naiset. Jos vieraat tulevat paikalle pitkin päivää, kannattaa se huomioida tarjoilujen valmistuksessa. Esimerkiksi täytekakuissa kaksi pienempää kakkua on parempi vaihtoehto kuin yksi iso.

Tarjoile erissä ja erikseen

Kaikkea ruokaa ei kannata laittaa heti esille, vaan tarjoiluastioita on hyvä täydentää juhlien aikana. Näin ruoka ei seiso turhaan lämpimässä, jolloin monien tarjottavien rakenne ja säilyvyys kärsivät. Tämä koskee etenkin eläinperäisiä tuotteita sisältäviä tarjoiluja. Kylmävaraajien tai jäiden käyttäminen kattauksessa parantaa säilyvyyttä.

Salaattien tai leipien ainesten tarjoaminen erikseen buffet-tyylisesti helpottaa yli jäävien raaka-aineiden jatkokäyttöä. Samalla vieraat saavat valita itse haluamansa täytteet. Isoissa juhlissa salaatit ja leivät kannattaa kuitenkin tehdä valmiiksi, sillä se sujuvoittaa ruoan ottamista.

"Rääppiäiset ovat hauska tapa hyödyntää juhlien hävikkiruoka."

Hyödynnä juhlien hävikkiruoka

Jos viimeisten joukossa olevat vieraat ovat lähdössä juhlista suoraan kotiin, heille voi pakata ruokaa mukaan. Tuomiset ilahduttavat etenkin sitä, joka ei muun perheen mukana päässyt osallistumaan juhliin. Varaa valmiiksi pakasterasioita ja pusseja ruoan pakkaamista varten.

Jäikö ruokaa silti yli? Rääppiäiset ovat hauska tapa hyödyntää juhlien hävikkiruoka. Kutsu kylään esimerkiksi naapurit tai ystävät, jotka eivät olleet juhlissa mukana.

Jatkojalosta rippeet arkiruoaksi

Juhlista ylijääneitä ruokia ja raaka-aineita voi hyvin käyttää seuraavien päivien ruoanlaitossa. Kokoa vaikka jo etukäteen reseptikokoelma ruoista, joissa ylijääneitä raaka-aineita on helppo hyödyntää. Monet rippeet sopivat hyvin esimerkiksi piirakoihin, pizzoihin, pastoihin, sosekeittoihin, kiusauksiin ja muihin laatikkoruokiin sekä smoothieihin. Katso ideoita alta.

Leivät ja pullat

Kala ja liha

Juustot

Kasvikset, hedelmät ja marjat

Pakasta vain tarvittaessa

Jos jotain ruokaa tai raaka-ainetta on yksinkertaisesti liikaa käytettäväksi, vaihtoehtona on pakastaminen. Se ei kuitenkaan paranna ruokien laatua, ja pakastin on energiankulutuksen kannalta kallista säilytystilaa. Järkevintä pakastaminen onkin vain silloin, kun ainoana muuna vaihtoehtona on ruoan pilaantuminen ja roskiin heittäminen.

Myös maitotuotteita voi pakastaa. Rasvaa sisältävät tuotteet säilyvät pakastimessa makunsa puolesta huonommin kuin vähärasvaiset. Lyhytaikaisesti eli noin kuukauden ajan voi pakastaa kuohu- ja kahvikermoja, smetanaa, maitorahkaa, maitoa ja voita. Juustoja voi säilyttää pakkasessa noin kolme kuukautta. Pakastaminen voi kuitenkin vaikuttaa tuotteiden makuun ja rakenteeseen, ja esimerkiksi juustot kannattaakin käyttää suoraan ruoanlaittoon. Muistathan myös, että kerran sulaneita tuotteita ei saa enää pakastaa uudelleen.


Energiatarpeesi