Näin yhdistät juustot ja kuohuviinin

Kuohuviiniä ei juoda enää vain juhlien alkumaljana, vaan yhä enemmän ruoan kanssa. Kuohuviini ja samppanja sopivat erinomaisesti myös juustojen seuraan. Viini-lehden Antti Rinta-Huumo antaa kuplivat vinkit juustojen ja kuohuvan yhdistämiseen.

Miten valita oikea kuohuva juustojen seuraan?

Kuohuviinit ja samppanja sopivat monien juustojen seuraan. Kaikkein monikäyttöisimpiä kuplivia juustojen kanssa ovat puolikuivat tai -makeat vaihtoehdot. Viinin makeus helpottaa mahdollisia ristiriitoja juustojen ja muidenkin ruoka-aineiden kanssa. Myös kuivat ja todella makeat kuohuviinit ovat hyviä valintoja joillekin juustoille, mutta niiden valinnassa täytyy olla tarkempi. Jos tarkoitus on maistella useita eri juustoja, on puolikuiva tai -makea kuohuviini turvallisin vaihtoehto.

”Kuohuviinien kanssa sopivat erityisen hyvin kovat ja pitkään kypsytetyt, mieluusti hieman suolaiset juustot.”

Kuohuviini korostaa juuston makuja nimenomaan kupliensa ansiosta: suussa vapautuessaan kuplat tuovat ruoan aromeja ja makuja esille. Lisäksi juustojen täyteläinen, usein rasvaisuudesta johtuva suutuntuma saa mukavaa eloa kuohuviinin hapokkuudesta ja sitä korostavasta kuplaisuudesta.

Kuohuviini sopii etenkin koville juustoille

Kuohuviinien kanssa sopivat erityisen hyvin kovat ja pitkään kypsytetyt, mieluusti hieman suolaiset juustot. Hapokkuus ja suolaisuus pehmentävät viinejä ja korostavat niiden hedelmäisyyttä ja makeutta. Jos viini maistuu sellaisenaan hieman terävältä tai suuta kuivattavan karhealta, niin kypsytetty, kova juusto pyöristää ja pehmentää minkä tahansa viinin makua – myös kuohuvien.

Kokeile tätä: Valio Salaneuvos® Vanhempi ja roseekuohuva

Aromikas ja suutuntumaltaan tiivis, pitkään kypsytetty goudajuusto on omiaan roseekuohuviinin tai -samppanjan seurassa. Juusto tuo korostuneesti esiin viinin kypsiä, punaisia marjoja muistuttavia aromeja. Roseeviineistä usein aistittava vieno yrttisyys tuo puolestaan juuston makuun sopivaa vivahdetta.

Willm Crémant d’Alsace Rosé Brut, Ranska, Alkon tuotenumero 557247, 14,99€

André Clouet No3 Rosé Champagne Brut, Ranska, Alkon tuotenumero 937997, 39,95€

Kokeile tätä: Valio Keisarinna® ja hedelmäinen kuohuva

Pitkään kypsytetyn, karamellimaisen juuston miellyttävä suolaisuus ja hapokkuus pitävät hennon makeasta, runsaan omenaisesta, päärynäisestä, aprikoosisesta ja makeita mausteita viestivästä kuohuviinistä tai samppanjasta. Tiivismakuinen juusto korostaa viinin herkullisen hedelmäisiä piirteitä.

Freixenet Carta Nevada Medium Dry, Espanja, Alkon tuotenumero 008966, 9,34€

Veuve Clicquot Champagne Demi-Sec, Ranska, Alkon tuotenumero 008815, 49,90€

Sinihomejuuston seuraksi makea ja marjaisa kuohuviini

Sinihomejuustolle kannattaa valita mahdollisimman makea kuohuva. Vaikka sinihomejuustot ovatkin erittäin suolaisia, korostaa niiden ominaismaku viinin karvautta ja tekee siitä ikään kuin metallisen. Viinin makeus estää tämän ja makeus toimii erittäin hyvin tiivismakuisen, suolaisen sinihomejuuston vastamakuna.

Valkohomejuustoille sopii puolestaan kuiva tai lähes kuiva ja hedelmäinen kuohuva. Viinin raikkaus ja eloisa hapokkuus ryhdittää valkohomejuuston täyteläisen kermaista suutuntumaa. Jos myös viinistä voi aistia kermaista aromikkuutta, on yhdistelmä vielä parempi.

Kokeile tätä: Valio AURA® sinihomejuusto ja marjainen kuohuva

Klassisen sinihomejuuston seuraan sopii makea, mielellään lähes hillomaisen punaisia marjoja aromeiltaan muistuttava kuohuviini. Makeus ja juuston suolaisuus toimivat vastamakuina erinomaisesti. Samalla viini tuo juustolle ikään kuin makean marjaisen lisäkkeen.

Kokeile esimerkiksi: Araldica Brachetto d'Acqui Dolce, Italia, Alkon tuotenumero 544947, 11,99€

Uuden maailman viinejä miedoille ja kermaisille juustoille

Nuoret, kermaiset ja aromeiltaan hieman hillitymmät juustot tarvitsevat homejuustojen tapaan tarkempaa suositusta. Mietojen juustojen seuraan kannattaa valita melko neutraaliaromisia, hedelmäisiä ja nuorekkaita kuohuviinejä esimerkiksi uudesta maailmasta. Uudeksi maailmaksi luokitellaan viineistä puhuttaessa Euroopan ulkopuoliset viinimaat. Hyviä hedelmäisiä kuohuviinejä tuotetaan esimerkiksi Australiassa ja Chilessä.

Mitä tarjolle juustojen ja kuohuvien lisäksi?

Kuohuviinien ja juuston seuraksi kannattaa kattaa suolaista naposteltavaa: esimerkiksi suolakeksejä, pähkinöitä, manteleita ja oliiveja. Vaikka hedelmät ja hillot sopivatkin juustojen kanssa, viinin mukaan tullessa niitä kannattaa välttää. Hedelmien ja hillojen sisältämä makeus korostaa viinien hapokkuutta tehden viineistä terävämmän ja karheamman makuisia.

Perusperiaatteena kuohuviinien, samppanjan, juustojen ja naposteltavien kanssa kannattaa muistaa, että mitä hienostuneempaa ja monipuolisempaa samppanjaa tai kuohuviiniä tarjoaa, sitä selkeämmän makuisia juustoja ja naposteltavia kannattaa nostaa pöytään. Toisaalta mitä moniulotteisempaa, vivahteikkaampaa juustoa ja runsasmakuisempia naposteltavia tarjoaa, sitä simppelimpää kuohuvaa kannattaa valita.


Energiatarpeesi