Omenaherkkuja loppukesän kunniaksi

Elokuussa on jotakin muutakin kaunista, kuin pelkät hämärtyvät lämpimät illat. Nimittäin puutarhoissa kypsyvät herkulliset omenat.

Kaksi omenaa ja yksi halkaistu

Kunnianosoitus kotimaiselle omenalle

Kotimaisen omenan maku synnyttää muistoja parhaimmillaan: mummon omenamehu, itse tehty hillo, miksei myös nauruntäyteiset omenavarkauskepposet naapurin pihalla ja suoraan puusta suuhun päätynyt loppukesän maku. Omena maistuu monella tavalla hyvältä!

Kotipuutarhasta poimitun omenan kiistämätön etu on siinä, että tietää miten omenasato on kasvatettu. Kotiomenat kypsyvät useimmiten ilman lisättyjä kemikaaleja ja tällöin ne voidaan nautiskella kuorineen. Samalla jokainen omenan sisältämistä hyvistä ravintoaineista päätyy oikeaan osoitteeseen. 

Omenat säilyvät poimimisen jälkeen viileässä ja ilmavasti varastoituina parista viikosta jopa muutamaan kuukauteen. 

Runsas omeinaisia omenapuita

Eri lajikkeita eri satokaudella

Omenalajikkeita on todella paljon. Omenat jaetaan useimmiten satokauden mukaan kesä-, syys- ja talviomenoihin.

Kesäomenista esimerkiksi “Valkea Kuulas” kypsyy jo loppukesästä ja onkin monipuolinen käyttöomena sellaisenaan nautittavaksi tai ruoanlaitossa. Syysomenista kymmenkunta vuotta sitten myyntiin tullut ”Pekka” on oikea lapsiperheen suosikki. Sen houkutteleva punaisuus saa lapsenkin helposti haukkaamaan omenaa. Maistamisen palkintona saakin omenan mahtavan makeuden! Talvilajike ”Antonovka” on erinomainen talousomena. Se on hapokas ja soseutuu hyvin.

Säilytä ja käytä omenoita oikein

Omenat säilyvät poimimisen jälkeen viileässä ja ilmavasti varastoituina parista viikosta jopa muutamaan kuukauteen. Syyslajikkeet säilyvät kesälajikkeita paremmin. Vaurioituneita omenoita ei pidä varastoida, sillä ne pilaannuttavat helposti muutkin omenat. Varastoitaviksi omenoiksi kannattaakin kerätä omenat suoraan puista ja käsitellä niitä muutoinkin hellävaroen.

Jos teet omenista mehuja tai hilloja, valitse mieluummin hieman raa’at kuin liian kypsät omenat. Tällöin omenien hapokkuus on hyvin tallella. Omenoiden täysi aromikkuus tulee esiin vasta kypsinä, joten silloin ne kannattaa nauttia kypsentämättöminä; sellaisenaan välipalana ja hedelmäjälkiruoissa tai raasteena.

Omenaherkkuja laidasta laitaan

Perinteisen omenapiirakan lisäksi herkullinen omena taipuu niin osaksi pääruokia kuin tuomaan muhevuutta leivonnaisiin – hilloista ja salaateista puhumattakaan. Kokeile esimerkiksi seuraavia omenaisia herkkuja tai hae lisää Reseptihausta >>

Omenapiirakat ja -paistokset

Omenahillot

Omenaa suolaisissa ruoissa

Omenaa jälkiruoissa


Energiatarpeesi