On piparitalkoiden aika!

Piparit ovat olennainen osa joulua ja ne maistuvat ikään ja kokoon katsomatta. Jo pelkkä makean siirappinen piparitaikina meinaa kadota etenkin pienempien joululeipurien suihin. Pipareista voi tänä jouluna tehdä koko perheen yhteisen talkoohetken. Lopputuloksena syntyy kenties ennennäkemätöntä piparitaidetta!

Kutsu talkooväki kasaan!

Mikset pyytäisi piparitalkoisiin mukaan isovanhemmat tai vaikkapa kummitädin: yhdessä tekeminen on heistäkin kivaa. Varaa jotain suolaista syötävää, sillä talkoissa vierähtää helposti aikaa ja välipala maistuu kaikille. Kata pöytään vaikkapa glögiä ja pari juustoa, tai leivo suolainen piiras. Ohjeita piiraisiin löydät täältä.

Ensin taikinan tekoon!

Piparkakkutaikina on helppo tehdä itse, ja etenkin lapsiperheissä siitä tulee mukavaa yhteistä joulupuuhaa. Perinteisten piparkakkujen taikina taipuu helposti myös laktoosittomiksi piparkakuiksi. Ja vaihtelun vuoksi voit kokeilla tänä jouluna vaikkapa suklaamurupipareita perinteisten rinnalla tai niiden sijaan. Halutessasi voit myös valita kaupan valmiin piparitaikinan, ja hoitaa vain paistamisen ja koristelun.

Vinkit piparien paistamiseen:

- pestaa joku aikuinen paistamaan pipareita ja keskittymään vain  siihen. Näin piparit tai pienet sormet eivät pala.

- paista aina samalla pellillä samankokoisia ja –paksuisia pipareita, niin ne kypsyvät yhtä aikaa.

- paista piparit ja muutkin pikkuleivät uunin keski- / yläosassa.

- kypsennysaika riippuu uunista ja piparkakkujen paksuudesta. Tarkkaile kypsymistä, etteivät piparit paistu liian tummiksi.

Piparkakkutalon kaavat ja ohjeet piparkakkutalon kokoamiseen

Mikäli haluat tehdä piparkakkutalon, tulee talon osat leikata oikeankokoisiksi ja muotoisiksi ennen paistamista. Piparkkutalon kaavat voi piirtää itse pahville, tai lataa tästä valmiit piparkakkutalon kaavat ›

Katso videolta ohjeet, kuinka kokoat piparitalon

Koristelussa on vain mielikuvitus rajana

Sokerikuorrute sopii sekä koristeluun että koristeiden liimaamiseen. Kun käytät koristeiden liimaamisessa koristeen sävyistä kuorrutetta, lopputulos on ihanan viimeistellyn näköinen. Sokerikuorrutetta saa valmiina monien kauppojen leivontahyllyiltä, mutta se on myös helppo tehdä itse ja värjätä halutun väriseksi elintarvikeväreillä.

Sokerikuorrute

1 valkuainen
3 dl tomusokeria
pari tippaa sitruunamehua

Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja siivilöi joukkoon tomusokeri. Lisää pari tippaa sitruunamehua ja sekoita. Lusikoi seos pakaste- tai pursotinpussiin. Leikkaa pussin kulmaan halutun kokoinen aukko pursottamista varten.

Kuorrutteita voi tehdä myös Valio Viola® tuorejuustoista. Silloin niissä on mukavasti erilaista  makua ja rakennetta kuin sokerikuorrutteessa. Kokeile esimerkiksi mukavasti appelsiinilta maistuvaa kuorrutetta:

Tuorejuustokuorrutus:

1/2 rasiaa (à 200 g) Valio Viola® appelsiini tuorejuustoa
1/2 - 1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
25 g Valio voita

Pinnalle nonparelleja tai muita koristeita

Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Käytä tomusokeria makusi
mukaan. Levitä kuorrutus pipareille. Koristele mielesi mukaan ja säilytä tarvittaessa jääkaapissa, mutta tarjoile mieluiten saman tien.

Valitse mieleisesi koristeet ja nauti

Kakunkoristeet tarjoavat laajan valikoiman vaihtoehtoja myös pipareiden päälle. Kokeile ihmeessä strösseleitä, kuulia, rakeita tai helmiä piparikoristeina. Saat loihdittua upeita taideteoksia.

Karkit sopivat erinomaisesti koristeluun. Amerikan- ja ranskanpastillien lisäksi esimerkiksi englanninlakut ja halkaistut vihreät kuulat ovat näyttäviä koristeita. Monet hedelmäkarkit, kuten nallekarkit, sulavat uunissa. Niistä saa kätevästi värillisiä ikkunoita piparitaloon:  laita karkki ikkuna-aukkoon sulamaan paistumisen ajaksi. Olethan kuitenkin tarkkana, sillä sulamattomat karkit voivat palaa uunissa.

Karkkiväriä eli elintarvikeväriä saa sekä jauheena että valmiina pastavärinä tai nesteenä. Jos käytät jauhetta, sekoita ensin veitsenkärjellinen jauhetta ja pari tippaa vettä seokseksi, jolla värjäät sokerikuorrutuksen. Värin sekoittaminen suoraan kuorrutukseen saattaa aiheuttaa liian räikeän ja epätasaisen värin.

Muista koristelussakin Vähemmän on enemmän –periaate. Kaikkia värejä tai koristeita ei kannata laittaa saman piparin päälle, vaan leikitellä muutamalla kerrallaan. Valkoinen kirkastaa sen rinnalla olevia värejä, joten pieni valkoinen yksityiskohta tekee koko koristelusta katseenvangitsijan. Vastavärit puolestaan saavat toisensa hehkumaan. Koristelussa pätevät siis kuvaamataidon värioppien periaatteet.

Sulatettu sokeri sopii sokerikuorrutetta paremmin liimaksi, kun tarvitaan lujuutta, vaikkapa esimerkiksi piparitaloa rakennettaessa. Sulatettu sokeri on todella kuumaa, joten sen kanssa pitää olla varovainen. Puinen puikko on hyvä apuväline; sillä saa tuikattua sokerista pieniä liimapisteitä.

Anna piparin maistua myös leivonnaisissa ja jälkiruoissa

Piparin makua hyödynnetään mausteena monessa herkullisessa reseptissä. Jos haluat joulusi maistuvan piparilta, voit valita jälkiruoaksi pipari-puolukkavaahdon tai vadelma-pipariunelman. Leivonnassa saat ihania pipariherkkuja loihtimalla kahvipöytään näyttävän jouluisen piirakan tai vaikkapa piparimuffineja. Katso lisää jouluisia jälkiruokareseptejä >

Vinkki!

Pipari on hyvä koriste itsessäänkin. Piparitalkoiden ylijääneillä pipareilla saa koristeltua kakkuja ja leivonnaisia, ja samalla tuotua niihin ihanan jouluista makua. Pipareita on käytetty murusina pinnalla esimerkiksi herkullisessa mocca panna cottassa ja suussasulavassa suklaamoussessa

Vinkki!

Tee kerralla iso piparitaikina ja pakasta esimerkiksi kolmessa erässä. Paista ensimmäinen erä pikkujouluna, toinen itsenäisyyspäivän aikaan ja loput joulun alla. Näin kodissa tuoksuvat joulumausteet koko adventtiajan.  Lue pakastusvinkkejä tästä.

Pipareita monella tapaa:


Energiatarpeesi