Pääsiäistraditioita ja uusia tuulia

Toivota kevät tervetulleeksi! Kata pöytä raikkain värein ja taio pääsiäispöytään herkut, joissa yhdistyvät traditiot ja ruokamaailman modernit tuulet.

Pääsiäispöydän perinneherkut

Kevään suurimmalla juhlalla on pitkät perinteet. Pääsiäistä on vietetty jo 100-luvulta lähtien. Pääsiäisen ruokatraditiot juontavat juurensa jopa Bysanttiin asti. Ortodoksien 40 päivää kestävä paasto päättyy pääsiäisyönä nautittavaan runsaaseen juhla-ateriaan. Slaavilaisen keittiön pääsiäisherkut kuten lampaanviulu ja pasha kuuluvat myös monen ei-ortodoksin juhlapöytään.

Lammasta lautaselle

Lammasta voi tarjota monessa muodossa. Voimakkaan makuinen lammas kaipaa seurakseen vahvoja mausteita. Herkullinen makuliitto syntyy esim. valkosipulin, sinapin, basilikan, mintun, rosmariinin, salvian, sitruunan- ja appelsiininkuoren kanssa. Myös marinadi antaa lampaanlihalle makua ja mureutta. Kuutioidusta lampaasta, kyljyksistä, rullista, fileistä tai jauhelihasta syntyy helposti ja nopeasti uusia, herkullisia vaihtoehtoja lampaanviululle. Katso lisää vinkkejä artikkelista >

Slaavilainen pääsiäispasha

Pasha tarkoittaa venäjäksi pääsiäistä. Nimi on peräisin heprean kielen pääsiäistä tarkoittavasta sanasta ”pesah”. Perinteinen pasha syntyy rahkasta, kermasta, sokerista, voista ja munista, mutta täyttävästä pääsiäisherkusta voi valmistaa myös kevyemmän vaihtoehdon. Katso resepti sitruunaiseen pashaan.

Maltainen mämmi

Kevään ensimmäinen merkki on mämmituokkosten ilmestyminen kaupan hyllyille. Vanhan suomalaisen, ruisjauhoista valmistetun perinneherkun maltainen ja imelletty maku kuuluu monen pääsiäiseen. Yksinkertaisimmillaan mämmi kaipaa seurakseen vain kermaa ja sokeria, mutta siitä syntyy myös herkullisia, juhlavia jälkiruokia.

Kananmuna, pääsiäisen symboli

Koristeltu muna on elämän ja ylösnousemuksen symboli. Kristittyjen tiedetään lahjoittaneen toisilleen maalattuja munia jo 900-luvulla. Keitettyjen kananmunien kuori värjäytyy kauniiksi kun lisää keitinveteen sipulin kuoria, punajuurta, pinaattia, teetä tai karamelliväriä. Kananmunista saa myös helppoja ja kauniita alkupaloja pääsiäispöytään.

Kevätkalaa ja broileriherkkuja

Kala ja broileri ovat herkullisia vaihtoehtoja pääsiäislampaalle. Kala sopii tarjottavaksi erityisesti pitkäperjantaina, joka on ortodoksisessa kirkossa vielä paaston aikaa. Broilerista tai kalkkunasta syntyy herkullista juhlatarjottavaa suuremmallekin joukolle. Miedon makunsa ansiosta broileri maistuu niillekin, jotka vierastavat lampaan vahvaa makua. Katso artikkelista vaihtoehdot lampaalle >

Kata kevätaurinko pöytään

Heleät ja raikkaat värit sopivat pääsiäispöytään. Valitse ensin yksi teemaväri, joka saa hallita kattauksen yleisilmettä. Käytä sen rinnalla harkitusti yhtä tai kahta korostusväriä, jotka antavat teemavärille lisävoimaa. Pääsiäiskattaukseen sopii valon, ilon ja runsauden väri keltainen. Vahvaa keltaista korostamaan voi valita esim. heleää turkoosia ja hennon keväistä vihreää, jotka toistuvat lautasliinoissa.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi