Parhaat kaalireseptit kääryleistä keittoon

Kaali on paitsi edullinen, myös yllättävän monipuolinen raaka-aine. Lajikkeissa riittää valinnanvaraa perinteisestä valkokaalista aasialaiseen paksoihin. Kaalia voi valmistaa monella tapaa: esimerkiksi paahtamalla, pikkelöimällä ja laatikoksi hauduttumalla. Vähäkalorinen kaali on hyvä ruoka myös keventäjälle.

Kaaliruokien klassikot: kaalilaatikko, kaalikääryleet ja kaalipiirakka

Maukkaat klassikot onnistuvat varmasti Valion resepteillä. Kokeile myös päivitettyjä versioita perinneruoista.

Uusia ideoita kaalin käyttöön

Kaalia voi syödä muutenkin kuin raastettuna ja pehmeäksi haudutettuna. Vaihda kaaliraaste pikapikkelöityyn punakaaliin ja valmista vaihteeksi kaalipata puolalaisittain hapankaalista, paprikoista ja bratwurstista.

Etenkin maultaan mieto kukkakaali on raaka-aineena hämmästyttävän monipuolinen: se taipuu niin pizzan pohjaksi, toastiksi kuin couscousin korvaajaksi. Kukkakaali pääsee hienosti oikeuksiinsa myös kokonaisena uunissa paahdettuna.

Eri kaalit esittelyssä

Valkokaali on Suomessa myytävistä kaaleista suosituin. Keväällä saadaan pehmeälehtistä varhaiskaalia, kun taas talvikaalin lehdet ovat paksumpia. Kokeile varhaiskaalia salaatteihin ja talvikaalia esimerkiksi chorizo-kaalikeittoon.

 

Parsakaalista ja kukkakaalista syödään usein vain nuput, mutta myös niiden varsi kelpaa syötäväksi. Käytä piirakoissa, gratiineissa ja keitoissa.

 

Punakaali on upean värinen lisä ruokapöytään. Käytä sitä salaateissa tai hauduta herkulliseksi lisukkeeksi.

Kurttukaali sopii käytettäväksi valkokaalin tapaan esimerkiksi kääryleisiin ja patoihin. Tunnetaan myös nimellä savoijinkaali.

 

Kiinankaalia on syöty Suomessa perinteisesti salaatissa, mutta sen maku pääsee paremmin esiin lämpimänä. Kokeile esimerkiksi Mifu-kiinankaali-nuudeliwokkia.

 

Ruusukaali on pieni, voimakkaan makuinen keräkaali. Uunissa tai pannulla meheväksi paistuva kaali kaipaa seurakseen vahvoja makuja esimerkiksi juustosta tai pähkinöistä.

 

 

Kyssäkaali on hieman erilainen kuin muut kaalit, sillä se on rakenteeltaan mukula, kuten lanttu ja nauris. Sopii raastettuna tai paloiteltuna esimerkiksi salaatteihin.

 

Lehtikaali sopii mm. salaatteihin, muhennoksiin ja keittoihin. Lehdet  voi käyttää kokonaan, kun ruodit leikataan pieniksi ja paistetaan pehmeiksi, kuten lehtikaalimuhennoksessa.

 

 

Paksoi muistuttaa pinaattia, mutta kuuluu kaaleihin. Paista paksoi pannulla ja käytä aasialaistyyppisiin ruokiin tai grillaa osaksi salaattia.

 


Energiatarpeesi