Pasta on parasta!

Pasta on parasta arjen pikaruokaa, joka maistuu koko perheelle. Vaihtelevuutta saat erilaisilla kastikkeilla ja pastalaaduilla – yllätä vaikka itsetehdyllä tuorepastalla!

Pastan valmistuksen nyrkkisäännöt

Kuivapastaa varataan henkeä kohden n. 100–150 grammaa. On makuasia, millaista pastalaatua käyttää, sillä useimmat reseptit toimivat minkä tahansa pastatyypin kanssa. Tästä asiasta kylläkin italialaiset ovat varmasti eri mieltä! Ihan sileisiin pastalaatuihin kastike ei kuitenkaan tartu hyvin. Spagetti maistuu mainiolta kermaisten ja jauhelihaa sisältävien kastikkeiden kanssa. Kokeilemalla selviää oma suosikkipastalajisi!

Pasta tulisi keittää tarpeeksi isossa kattilassa, jotta pasta pääsee liikkumaan vapaasti takertumatta toisiinsa. Suola lisätään kiehuvaan veteen, ettei suola jämähtäisi kattilan pohjaan. Pasta lisätään suolalla maustettuun veteen ja keitetään al denteksi, eli pastaan jätetään hieman purutuntumaa. Tarkista keitinaika pakkauksesta, mutta oikean kypsyyden saa selville vain maistamalla. Säästä osa keitinvedestä; sillä voi jatkaa tarpeen mukaan kastiketta. Mikäli et jaa pastaa suoraan lautasille, kannattaa tarjoiluastia lämmittää kuumalla vedellä, jotta pasta ei jäähtyisi samantien.

Pastakone ja tuoretta pastaaTuorepastan valmistus

Tuorepastan valmistus on yksinkertaista, mutta vaatii hieman kärsivällisyyttä. Durumvehnäjauhoista ja kananmunista syntyy tarpeeksi pitkään vaivaamalla kimmoisa taikina, josta voi valmistaa nauhapastaa, lasagnelevyjä, ravioleja tai vaikka tortellineja. Taikinan voi värjätä esimerkiksi pinaatilla tai tomaatilla. Tuorepastan valmistuksessa pastakone on oiva apuri, mutta taikinan saa kaulittua tarpeeksi ohueksi myös kaulimella. Tuorepasta kypsyy nopeasti, ja sen keittoaika on vain pari minuuttia.

Klassikkojen klassikko pasta carbonara ja muut pastasuosikit

Pasta carbonara on kaikille tuttu ruokalaji, jossa yhdistyvät rapsakka pekoni ja maukas juusto. Pasta carbonaran kastikkeen salaisuus on kananmuna. Toinen tunnettu klassikko on pestopasta, joka saa uutta puhtia punajuuresta. Yksinkertaisimmillaan pastan kastikkeena toimii hyvä oliiviöljy tai esimerkiksi Valio Oivariini® oliiviöljy ja hieno merisuola levite, kuten salviapastassa .

"On makuasia, millaista pastalaatua käyttää."

Valio Koskenlaskija® Ruoka chili on mainio pastakastikkeen maustaja, jolla saat chorizopastaan mehevyyttä ja mietoa tulisuutta helposti. Pastan voi valmistaa myös ilman varsinaista kastiketta lisäämällä joukkoon maukasta juustoa. Kokeile yksinkertaisen herkullista parsakaali-parmankinkkupastaa tai todista karamellisoidun punasipulin ja Valio AURA® juuston täydellistä liittoa punasipulipastassa. Lasten ikisuosikkeja ovat jauheliha-kasviskastike sekä mac & cheese pekonilla.

Kerma kruunaa kastikkeen

AvokadopastaaValio maustetut ruokakermat ovat kiireisen hetken pelastus. Nopeaakin nopeampi lounas syntyy sekoittamalla keitetyn pastan joukkoon esimerkiksi sitruunalla ja pippurilla maustettua ruokakermaa, vastaraastettua parmesaania ja silputtua tuoretta yrttiä. Myös hittiruoka avokadopasta saa uutta puhtia ja sitruunaisen säväyksen maustetusta ruokakermasta. Kokeile vaikka ruokakermalla viimeisteltyä lämminsavulohipastaa!

Erilaisia pastatyyppejä

Pitkää pyöreää nauhapastaaPitkät pyöreät nauhapastat

Alalajien nimet kertovat paksuudesta.

 • spagetti: kaikkein tavallisin pitkä pasta
 • vermicelli: ”pikku madot”, spagettia ohuempi pasta
 • capellini: ”hiukset”, edellistä ohuempi
 • capelli d’angelo: ”enkelin hiukset”, kaikkein ohuin, hetkessä kypsyvä pitkä pasta

Nauhapastat

Tavallisin kotona käsin valmistetun pastan tyyppi. Nauhapastan nimi yleensä viittaa sen leveyteen.

 • Pastalevylasagne: pastalevy
 • pappardelle: melko leveä (n. 20 mm) nauhapasta
 • fettucce: edellistä kapeampi versio
 • fettucine: vieläkin kapeampi (n. 5-6 mm) nauhapasta
 • tagliatelle: edellistä yhä kapeampi versio

Lyhyeksi leikatut ja erilaiset muotopastat

Erilaisia pastalaatuja on tuhansia ja rakkailla lapsilla voi olla myös eri lempinimiä alueellisesti.

 • Farfalle perhospastaacannelloni: täytettävä putkipasta
 • maccheroni: lyhyttä, paksuhkoa putkipastaa
 • fusilli: kierteinen n. 4-5 cm pitkä pasta
 • penne: ”kynäpasta”, viistoon leikattua putkipastaa
 • rigatoni: lyhyttä, urapintaista putkipastaa
 • conchiglie: ”simpukkapasta”
 • farfalle: ”perhospasta”
 • orecchiette: ”pikku korvat”

Kuvioitua minipastaaMinipastat

Esimerkiksi keitoissa ja perinteisesti pikkulasten ruoissa käytetyt pastat, jotka saattavat kooltaan ja muodoltaan muistuttaa riisinjyvää, pieniä kirjaimia, sydämiä jne.

Täytettyä pastaaTäytetyt pastat

Suuri määrä erilaisia, valmiiksi täytettyjä pastalajeja, joista tunnetuimpia ovat ravioli, tortelloni ja tortellini. Raviolit ovat perinteisesti olleet neliön muotoisia ”tyynyjä”. Tortellonit ja tortellinit ovat isoja ja pieniä, puolikuun muotoisia täytettyjä rinkuloita. Täytteenä on yleisimmin käytetty lihaa tai kasviksia juuston kera.

Täysjyväpasta

Täysjyvä rigatoni pastaaTäysjyvässä on säilytetty kaikki viljan jyvän kerrokset ja siten myös tärkeät ravintoaineet. Täysjyvävehnästä valmistettu pasta on väriltään hieman tummempaa. Täysjyväpasta on helppo ja huomaamaton keino lisätä ruoan kuitupitoisuutta arkiruoanlaitossa. Täysjyväpasta sopii rakenteesta puolesta käytettäväksi myös padoissa ja keitoissa.

Tuorepasta

Pohjois-Italiasta lähtöisin olevan tuorepastan valmistukseen käytetään perinteisesti durumvehnäjauhoja ja kananmunaa. Täyteläiset ja kermaiset kastikkeet ovat omiaan tuorepastan kera. Valmiin tuorepastan kypsymisaika on vain muutama minuutti. Tuorepasta säilyy jääkaapissa korkeintaan viisi päivää verrattuna vuosiakin säilyvään kuivapastaan.

Kokeile Lucan kylmäsavulohipasta reseptiä


Energiatarpeesi