Pataruokien suosion salaisuus

Pataruokien suosio perustuu pitkälle niiden helppotekoisuuteen. Alussa tehdään käytännössä kaikki työ: esikäsitellään raaka-aineet, paloitellaan, mitataan ja lopuksi laitetaan pataan. Sen jälkeen annetaan ajan ja lämmön hoitaa loput. Pitkä kypsennysaika vapauttaa herkulliset aromit maittavaksi kokonaisuudeksi, kun raaka-aineet muhivat kannen alla.

Pataruokien valmistus

Pitkän valmistusajan takia pataruokaa tehdään yleensä kerralla isompi määrä.  Siitä huolimatta se sopii hyvin pienellekin perheelle, sillä pataruoat paranevat säilytyksen myötä. Pataruoka on useimmiten parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä lämmitettynä. Sen voi myös pakastaa kerta-annoksina.

Perinteisen pataruoan elementit ovat makua ja väriä antavat juurekset sekä haudutusta vaativa liha ja maukas liemi. Klassinen juures-lihapata maistuu uudelleen lämmitettynä nopeana arkiruokana. Pataruoat kypsennetään pääsääntöisesti hauduttamalla, kannen alla. Perusohjeena voidaan pitää, että nestettä on sen verran, että raaka-aineet juuri ja juuri peittyvät. Uunissa muhivat pataruoat valmistetaan joko kannellisessa padassa tai uunivuoassa foliosta tehdyn kannen kanssa. Pataruokia voi valmistaa myös liedellä. Silloin valmistusastiaksi voi valita kannellisen, ison kattilan.

Nopeammat padat

Patoja voi tehdä myös nopeasti kypsyvistä raaka-aineista kuten kanasta, kokeile slaavilaista kanapataa, jota tarvitsee hauduttaa vain vartin verran. Jo valmiiksi mureista lihanosista syntyy myös nopeasti hyvää, esim. porsaan ulkofileestä syntyy mehevä metsästäjän possupata. Pataan lisätään kerralla joko kaikki tai lähes kaikki ruoan ainekset. Pitkää kypsennystä vaativiin patoihin maitotuotteet tulee lisätä vasta loppuvaiheessa. Esimerkiksi Valio maustetuilla ruokakermoilla ja Valio Viola® -tuorejuustoilla saa pataan maukkaan ja täyteläisen liemen. Patojen lisukkeena tarjotaan usein riisiä, perunaa tai perunamuusia ja/tai leipää. Itse pataruokakin voi toimia lisukeruokana, esim. juustoinen punajuuri-ohrapata lihan tai kalan kanssa tarjottuna.

 

Noin tunnin haudutusta vaativia patoja

Yli tunnin haudutusta vaativia patoja

Erilaisten patojen käyttö ja huolto

Erilaiset padat vaativat erilaista huoltoa. Patojen valmistusmateriaali vaikuttaa myös siihen, kuinka niitä tulee käyttää, jotta ruoanlaitossa päästään parhaaseen lopputulokseen. Erinomainen kooste erilaisten patojen käytöstä ja huollosta löytyy Kotiliedestä (Katri Schröder): http://kotiliesi.fi/ruoka/arkiruoka/pataruokaa-hitaasti-haudutellen


Energiatarpeesi