Perinteinen joulu

Perinteiset jouluruoat tekevät joulun. Joulupäivinä kokoonnutaan tärkeiden ihmisten kanssa saman pöydän äärelle juhlimaan ja nauttimaan joulupöydän antimista.

Perinteet kuuluvat joulun juhlintaan

Jouluruokaperinteemme on kehittynyt nykyiselleen pääosin vasta 1900-luvulla, vaikka monien jouluherkkujen juuret ulottuvatkin aiemmille vuosisadoille. Jouluna pöytään katetaan erilaisia joulukaloja, salaatteja, laatikoita sekä kinkku. Toki joulupöydän perinneruoat vaihtelevat hieman myös maakunnittain sekä perheiden mieltymysten mukaan.

Joulu kokoaa usein koko suvun saman pöydän ympärille. Tällöin vastuu jouluruokien valmistamisesta kannattaa jakaa etukäteen useammalle. Kun osa juhlaväestä tuo sovitut ruoat mukanaan, ei kenenkään tarvitse viettää joulunaluspäiviä pelkästään keittiössä touhuten. Osan joulupöydän ruoista voi valmistaa myös etukäteen, ja myös pakastaminen tuo helpotusta jouluvalmisteluihin. Jouluherkut kannattaa valmistaa Valio Eila® Laktoositon -tuotteista, jolloin ne sopivat varmemmin juhlijoiden vatsoille.

“Osan joulupöydän ruoista voi valmistaa myös etukäteen, ja myös pakastaminen tuo helpotusta jouluvalmisteluihin.”

Riisipuuro aloittaa joulun

Jouluaatto aloitetaan perinteisesti riisipuurolla, joka nautitaan kanelin, sokerin ja maidon tai Valio Luumu–rusinakeiton kera. Valio Kiehu™ maitojuoma helpottaa puuronkeittoa, sillä on vaikea polttaa puuroa pohjaan. Riisipuuro sopii toki myös jouluaaton lounaaksi – ethän unohda jemmata puuroon mantelia, jonka sanotaan tuovan onnea löytäjälleen.

Kalaherkut kruunaavat alkupalapöydän

Joulun perinteinen alkupalapöytä kootaan kylmien kala- ja liharuokien ympärille. Erilaisten sillien, sinappisilakoiden sekä graavilohen lisäksi alkupalapöytään sopivat keitetyt perunat, sienisalaatti sekä erilaiset pateet, kuten riista- tai maalaispatee. Voit valmistaa perinteisten kalojen rinnalle myös modernimpia kalaherkkuja.

Kinkku on joulupöydän kunkku

Monelle kinkku on joulupöydän ehdoton suosikki. Sinappihunnutetun joulukinkun keralle sopivat joulun perinteiset laatikot imelletty perunalaatikko, lanttulaatikko, porkkanalaatikko sekä maksalaatikko – joista jokaisella on varmasti oma suosikkinsa. Myös Rosolli kastikkeineen kuuluu ehdottomasti joulun perinnepöytään.

Katso tästä kaikki ideat perinteiseen jouluun >

“Valion sivuilta sekä reseptihausta löydät paljon vinkkejä ja ohjeita joulun jälkiruokapöytään.”

Herkuttelu kruunaa joulun

Jouluaterian päättää herkullinen jälkiruoka, jossa maistuu luumut, kaneli ja muut ihanat joulumausteet. Valio maustetuista rahkoista valmistat nopeat jälkiruoat ja viitseliäämpi valmistaa hauskan ranskalaisen jouluhalon. Valion sivuilta sekä reseptihausta löydät paljon vinkkejä ja ohjeita joulun jälkiruokapöytään. 

Joulupiparit ja glögi

Joulun illanviettoon ja herkutteluun Valio Glögin seuraksi sopivat Valio herkuttelujuustojen lisäksi myös kotitekoiset joulutortut, taatelikakku sekä perinteiset joulupiparit ja kaneliässät.


Toki perinteisistä jouluherkuista kannattaa valita valmistettavaksi perheenjäsenten omat suosikit, joiden rinnalle voi valmistaa myös modernimpia makuja. Katso myös vinkit joulun ylijääneiden herkkujen hyödyntämiseen.

Katso myös muut joulun menuehdotukset:


Energiatarpeesi