Pieni parsakoulu

Parsakauden alkaminen on ensimmäisiä merkkejä keväästä. Parsan käsittely ja ruoaksi valmistaminen on helppoa. Ohjeillamme onnistuu jokainen kotikokki!

Parsa on keväällä parhaimmillaan

Parsa on kevään ja alkukesän herkku. Kotimaista parsaa on tarjolla loppukeväästä juhannukseen asti, mutta tuontiparsaa löytää kaupan hyllyiltä lähes ympäri vuoden. Monet kuitenkin liittävät parsan kevääseen, jolloin Euroopassa on sen sesonki. Parsa kärsii pitkästä säilytyksestä, joten mitä lähempää se tuodaan, sitä parempaa se on. Kotioloissa parsa kannattaa kääräistä kosteaan keittiöpyyhkeeseen, säilyttää erillään voimakkaan hajuisista raaka-aineista jääkaapin vihanneslokerossa ja valmistaa ruoaksi mahdollisimman nopeasti. Parsan valmistaminen ruoaksi on hyvin yksinkertaista.

Vihreää, valkoista vai violettia parsaa?

Parsaa on saatavilla valkoisena ja vihreänä. Toisinaan kaupan hyllyltä saattaa löytää myös violettikärkisiä parsoja. Kyseessä on sama parsalajike, viljelytapa määrittää värin. Valkoiset parsat kasvavat mullan alle peiteltynä ja vihreät taas kokonaan valossa. Violetti nuppu parsaan syntyy, kun sen annetaan nousta hieman mullan alta. Valkoisessa ja vihreässä parsassa on pieni makuero: valkoisessa maistuu hienostunut karvaus, vihreästä parsasta taas voi löytää nuoren herneenpalon aromia. Voit valita oman mieltymyksesi mukaan valkoista tai vihreää parsaa; käytännössä kaikki parsareseptit voi toteuttaa kummalla vain.

Parsan oikea käsittely takaa maukkaan lopputuloksen

Parsan kuoriminen

Valkoisessa parsassa on säikeinen pinta, joten se tulee kuoria aina. Parsa asetetaan leikkuulaudalle ja kuoritaan nupun alta tyveen päin. Tyvestä leikataan pois kovaa puumaista osuutta noin 3-5 senttiä. Vihreän parsan voi valmistaa ruoaksi sellaisenaan, mutta jos tyvi tuntuu kovalta ja kuori paksulta, kannattaa siitä kuoria alin kolmannes ja leikata pois tyvestä 1-2 cm. Jos et keitä parsoja heti, laita ne kylmään veteen odottamaan. Kuoria ei kannata heittää pois, vaan keittää niistä parsalientä esimerkiksi keiton tai risoton pohjaksi. Parsaliemeen sopii mausteeksi suolan ja sokerin lisäksi valkoviini ja laakerinlehdet.

Parsan keittäminen

Parsa keitetään suolalla ja sokerilla maustetussa kiehuvassa vedessä. Puolelle kilolle parsaa tarvitset kaksi litraa vettä, 1 rkl suolaa ja 1 tl sokeria. Parsat keitetään korkeassa kapeassa parsakattilassa toisiinsa niputettuina, tai lappeellaan laakeassa kattilassa tai vaikkapa paistinpannussa. Korkeassa kattilassa keitettäessä kannattaa veden määrä mitata niin, että nuput jäävät veden pinnan yläpuolelle. Vihreät parsat kaipaavat vain 2-5 minuutin kypsennyksen, paksummat valkoiset ja violetit vaativat viidestä kymmeneen minuuttia. Kypsyys kannattaa tarkistaa maistamalla tai pitämällä parsaa tyvestä vaakatasossa. Parsan kärkiosan tulisi taipua vain hiukan alaspäin. Kypsä parsa on yhä napakka, muttei vetinen.

Parsan voi myös grillata. Sivele vihreät parsat kevyesti öljyllä ja grillaa välillä käännellen viitisen minuuttia. Valkoisia parsoja kannattaa keittää minuutin ajan ja grillata sitten 5-10 minuuttia. Grillatun parsan kanssa maistuu sinihomejuusto. Kokeile vaikka näitä herkullisia grillattuja AURA parsoja.

Lisukkeistaan parsa tunnetaan

Klassisin lisuke parsalle on hollandaisekastike. Vaihtelun vuoksi parsan voi tarjoilla vaikkapa verigreippi-voikastikkeen, appelsiinilla maustetun Maltaice-kastikkeen tai rakuuna-voikastikkeen kera. Yksi keväisimmistä yhdistelmistä on parsa savulohen ja korvasienimuhennoksen kanssa. Herkkusuiden rakastama yksinkertainen alkuruoka syntyy näin: keitä parsa kypsäksi suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä. Asettele hyvin valutetut parsat lautaselle ja kaada päälle sulatettua Valio voita tai erityisen hyvin parsan kanssa maistuvaa Valio Oivariini® Herkku levitettä. Viimeisen silauksen antaa raastettu voimakas juusto kuten Valio Mustaleima™.

Parhaat parsaruoat arkeen ja juhlaan

Parsaruoat kuuluvat kevääseen, niin arkeen kuin juhlaankin. Alkuruoaksi sopii hyvin hienostunut lempeän sitruunainen parsakeitto tai parsa parmankinkun kera, pääruoaksi taas maukas parsarisotto. Keitetty tai grillattu parsa on myös mainio lisuke kalalle, possulle ja broilerille. Kesäpäivän kevyen lounaan virkaa toimittaa grillattu salaatti, jossa parsa saa kaverikseen vesimelonia ja Valio Eila® salaattijuustoa. Kahvipöydän suolaiseksi tarjottavaksi sopii parsapiiras, joka on omiaan myös piknikeväänä. Jos kypsennettyjä parsoja jää aterialta yli, voi ne hyödyntää lämpimien parsaleipien täytteenä.


Energiatarpeesi