Piimä, maidon maanmainio pikkusisko

Herkullinen, virkistävä ruokajuoma vai eksotiikkaa isoäidin ajoilta? Piimästä ollaan montaa mieltä, mutta mielipiteiden takaa paljastuu terveellinen, luonnollinen ja monipuolinen juoma, joka sopii tämän päivän ruokatrendeihin.

Perinteikäs piimä

Piimällä on pitkät juuret suomalaisessa ruokaperinteessä. Piimässä on samoja arvokkaita ravintoaineita kuin maidossa, ja hapattamalla valmistetulla, hyvin säilyvällä juomalla oli tärkeä rooli ruokapöydässä niin arjessa kuin juhlassakin.

Nykyään piimää käytetään paitsi ruokajuomana, myös smoothieiden pohjana sekä leivonnan ja ruoanlaiton raaka-aineena. Piimä sopii esimerkiksi marinadiksi lihalle, kylmiin kastikkeisiin ja kakku- sekä leivonnaistaikinoiden raaka-aineeksi.

Lähiruokaa ja proteiinia samassa paketissa

Suomalaiset kaipaavat kiireisen arjen vastapainoksi selkeää, yksinkertaista ja terveellistä ruokaa, ja juhlapöydässä aitous, luonnollisuus ja puhtaus ovat valttia. Lisäaineeton piimä sopii sellaisenaan nykypäivän ruokatrendeihin.

Piimä vastaa mainiosti myös ravitsemustietoisten vaatimuksiin, sillä se sisältää proteiinia, D-vitamiinia ja kalsiumia. Rakenteeltaan maitoa paksumpi piimä on ruokaisaa, ja lempeästi hapan piimä virkistää mukavasti välipalahetkenä tai urheilusuorituksen jälkeen.

Vaihtoehtoja jokaiselle

Piimän ystävillä on tavallisesti oma, erityinen suosikkinsa, ja valinnanvaraa riittää myös uusille piimänjuojille. Valio Gefilus® piimät sisältävät maailman tutkituinta maitohappobakteeria. Luomun suosijoille on oma piimänsä, vähärasvaiseen ruokavalioon sopii rasvaton piimä, ja laktoosittomaan ruokavalioon on omat vaihtoehtonsa.

 

Piimä leivonnassa ja ruoanlaitossa

Piimä on erinomainen ruokajuoma ja välipala, mutta myös monen kotikokin hyväksi havaitsema raaka-aine. Piimä sopii makeaan piirakkaan, kuten omenapiirakkaan, ja piimästä syntyvät maukkaat saaristolaissämpylät. Ruokaisa piimä on mainio pohja smoothie-tyyppisille juomille, kokeile vaikka banaani-mustaherukkapiimää. Kätevä kotikulinaristi voi kokeilla myös omatekoista tuorejuustoa. Piimää käytetään myös trendikkäissä lähi-idän ruoissa, sillä sen luonnollinen happamuus mureuttaa ja mehevöittää lihaa. Piimästä on tosiaan moneksi!

Lähi-idän makuja:

Leivotaan piimästä:

Piimäjuomat ja piimäiset jälkiruoat:


Energiatarpeesi