Pizza sopii italialaiseen illalliseen

Italialaiset rakastavat ruokaa. Ei siis ihme, että aito italialainen illallinen on tuntikausia kestävä sosiaalinen tapahtuma, jossa syödään, juodaan ja nautitaan. Vaan mitäpä olisi italialainen illallinen ilman pizzaa?

Vaikka pizza ei missään tapauksessa ole välttämätön osa italialaista illallista, on se helppo ja suhteellisen nopea tapa tarjota ruokaa isollekin ruokailijajoukolle. Etenkin roomalaistyyliset levypizzat sopivat helposti jaettavaksi.

Täydellistä pizzaa etsimässä

Pizza saatetaan mieltää meillä helposti nopeaksi hätäruoaksi, mutta ruoan kotimaassa ei näin ajatella. Suomessa pitkään asunut Pizzarium-ketjun perustaja, italialainen Luca Platania, tietää miten hyvä pizza tehdään.

- Aidossa italialaisessa pizzassa on hillitysti täytteitä, mutta ne ovat sitäkin parempia. Tarjoamme vain sellaisia makuyhdistelmiä, joita italialainenkin söisi, pizzataiteilija Platania kertoo.

Kunnon pizza syntyy hyvästä pohjasta ja herkullisista täytteistä. Kokeile vaikkapa Luca Platanian omaa pizzapohjaa ja kahta herkullista pizzareseptiä:

Kuka Luca Platania?

- Pizzataiteilija
- Pizzeriaketju Pizzariumin perustaja
- Ihastui Valio Eila® paksumpaan ruokakermaan, sillä sen koostumus toimii italialaisissa resepteissä aivan loistavasti

“Olen leipuri sydämessäni ja ykkösintohimoni on pizza. Rakastan kaikenlaista pizzaa: levypizzaa, roomalaista pizzaa ja napolilaista pizzaa – kunhan se on tehty oikein. Pizza ansaitsee päälleen vain parhaimmat raaka-aineet. En koskaan tee kompromisseja tässä.”
– Luca

Luca Platanian pizzataikina Luca Platanian valkoinen pizza parsalla Luca Platanian valkoinen pizza kinkulla Luca Platanian kylmäsavulohipasta Luca Platanian jättikatkarapugnocchit

Perinteisen italialaisen aterian rakenne

Pizza on kuitenkin vain yksi osa italialaista keittiötä. Mikäli haluat valmistaa aidon italialaisen, pitkään kestävän illallisen, seuraa tätä kaavaa:

1. Aperitiivijuoma ja alkupalat herättelevät ruokahalun

Tyypillisiä alkupaloja (gli antipasti) ovat eri tavoin marinoidut kasvikset, pieni annos parmankinkkua ja melonia, salamityyppiset makkarat, oliivit tai esimerkiksi herkkullinen carpaccio.

2. Ensimmäinen varsinainen ruoka-annos tarjoillaan

Alkupalojen jälkeen tarjoillaan ensimmäinen ruoka (il primo piatto), joka yleensä on pasta, risotto tai pizza. Maukkaita vaihtoehtoja ovat mm. Luca Platanian kesäkurpitsa-jättikatkarapugnocchit ja kylmäsavulohipasta.

3. Pääruoka täyttää vatsan

Aterian pääruoka (il secondo piatto) on lihaa, kanaa, tai kalaa. Osso buccon ja saltimboccan kaltaiset klassikot toimivat aina, kasvisruokailijoille vois tarjota esimerkiksi sieniragua. Lisukkeena pääruoalle voi olla eri tavoin valmistettuja kasviksia tai vaikkapa pelkkä salaatti.

4. Jälkiruoka kruunaa illan

Jälkiruoka (i dolci) on useimmiten makea kakunpala, leivos, vanukas, mousse tai jäätelö, johon yhdistetään kesäaikaan tuoreita marjoja. Perinteisistä jälkiruoista löytyy aina maistuvaa tiramisua – ja voithan kokeilla hiukan villimpää vaihtoehtoa, espressolla maustettua pannacottaa ja mansikkasalsaa.

5. Kerta kiellon päälle

Vaikka vatsa on jo täysi, ei nautiskelua tarvitse lopettaa. Viimeiseksi pöytään tuodaan aina ruoansulatusta helpottamaan tarkoitettu alkoholijuoma (il digestivo), joka voi olla jokin Italian monista, makeista yrttiviineistä tai -likööreistä, perinteinen, kahvipapujen kera tarjoiltava anislikööri Sambuca tai jääkylmä sitruunalikööri Limoncello.

Illallinen syödään Italiassa aina myöhään ja useimmiten se aloitetaan vasta yhdeksän jälkeen illalla. Silti ei ole lainkaan epätavallista juoda vielä jälkiruoan ja digestivon välissä kupillinen vahvaa espresso-kahvia.

 


Energiatarpeesi