Sadonkorjuuaika

Kesän taittuessa syksyyn otetaan talteen kotimaiset sienet, marjat, kasvikset ja juurekset.

Sadonkorjuuaika eli viljelykasvien sadon kerääminen ulottuu heinäkuusta aina syys-lokakuulle. Kesän taittuessa syksyyn otetaan talteen kotimaiset sienet, marjat, kasvikset ja juurekset. Sadonkorjuu näkyy myös suomalaisessa ruokapöydässä vahvasti: syksyn sienistä valmistuu metsäsienimuhennos ja kahvipöytään katetaan perinteinen pullaan leivottu mustikkapiirakka.

Hyödynnä kotimaiset kasvikset

Tutut porkkana, peruna, punajuuri, palsternakka, kukkakaali, kesäkurpitsa ja tomaatit ovat alkusyksyn keittiön perusta. Sadonkorjuuaikaan kuuluvat myös kotimaiset marjat ja sienet. Tuttuja raaka-aineita kannattaa välillä kokeilla valmistaa myös uusilla tavoilla – katso raikkaat vinkit Sadonkorjuuajan uudet ideat -artikkelista.

“Annetaan tuoreiden kasvisten ja juuresten nauttia pääroolista lautasella.”

Sesongin kasvikset pääosassa

Annetaan tuoreiden kasvisten ja juuresten nauttia pääroolista lautasella. Voimakkaan makuiset juustot ja valmiiksi maustetut ruokakermat toimivat hyvinä makupareina pääosan esittäjille ja tuovat ruokaisuutta sekä luonnetta. Hyviä kasvisten ja juuresten makupareja ovat Valio Koskenlaskija® sulatejuusto, Valio AURA® sinihomejuusto ja Valio Polar® juustot

Kokeile esimerkiksi AURA punajuurisalaattiaAURA punajuuripiiraasta, maukkaita sieni-pekonileipiä ja gratinoitua kukkakaalia. Syysvieraita ilahdutetaan syyssadon piiraalla tai kasvis-linssipiirakalla

Pimenevän syksyn comfort foodia löytyy myös kasviksista monessa muodossa. Gratinoitu sipuli-kasviskeitto, juustoinen punajuuri-ohrapata, lempeä maa-artisokkagratiini , lempeä punajuuririsotto ja munakoisovuoka eli kreikkalainen moussaka lämmittävät vatsaa ja mieltä päivien lyhentyessä. 

Vinkkejä juuresten hyödyntämiseen

Monet huippukokit ovat jo pitkään hyödyntäneet raaka-aineet kokonaisuudessaan. Se säästää rahaa ja luontoa, sekä antaa ideoita uusiin tapoihin valmistaa ruokaa. Vihanneslokeron pohjalle kannattaa kurkata aika-ajoin. Hieman nahistuneistakin kasviksista ja juureksista tekee vielä herkullisia ruokia. Tässä muutama vinkki!

Juuresten kuten perunoiden kuoret voidaan hyödyntää herkullisiksi juuressipseiksi.

Ylijäänyt juuresraaste mehevöittää sämpylöitä ja leivonnaisia. Porkkanaraaste uppoaa esimerkiksi madeiralaisen porkkanakakun taikinaan.

Keitetyt perunat ovat jatkokäytettävissä AURA-perunasalaattiin tai paistamalla saksalaiseen pyttipannuun

Juuressoseista tekee lämpimäisiä kuten juuresrieskoja.

Lähes mikä tahansa juures tai vihannes voidaan hurauttaa kasvissosekeittoon; peruna, sipuli ja palsternakka peruna-palsternakkasosekeittoon, porkkana, kukkakaali, herneet ja pavut helppoon vihannessosekeittoon ja tomaatit tomaatti-sipulikeittoon.

Vinkit säilömiseen

Tuoreiden makujen lisäksi kesän kasvikset ovat luonnollista superruokaa, ja sisältävät runsaasti hyviä ravintoaineita. Kesän maut ja ravintoaineet voidaan ottaa talteen.

Pakastaminen

Pakastaminen on helpoin tapa säilöä tuore sato. Useimmat kasvikset kuitenkin vaativat keittämisen ennen pakastamista, ja juurekset kuten porkkana, lanttu, nauris ja palsternakka raastetaan ennen pakastamista.

Etikkasäilöntä

Kasviksista ja juureksista on iloa myös kirpakkaina etikkasäilykkeinä. Kokeile säilöä punajuuret, avomaankurkut, kaalit, porkkanat ja sienet etikkaiseen mausteliemeen. Tärkeintä on, että raaka-aineet ovat säilöttäessä tuoreita ja säilöntäastiat puhdistettu hyvin. Lasiset, puhtaat säilykepurkit kuumennetaan uunissa ja kannet käytetään kiehuvassa vedessä.

Hilloaminen

Hyvin säilötty hillo säilyy viileässä jopa vuoden. Marjat ja hedelmät voidaan keittää hilloksi tai mehustaa, mutta miksi ei voisi kokeilla hilloamista myös sipuleille.

Kuivaaminen

Kasvatetut hyötykasvit, luonnosta kerätyt villiyrtit ja sienet säilyvät parhaiten kuivattamalla. Ripusta yrtit narulla ylösalaisin kuivamaan. Näppärä kotikonsti on levittää sienet sanomalehden päälle ja kuivattaa saunassa tai kylpyhuoneen lattilämmityksen avulla. Sienet kuivuvat näin parissa päivässä. Vaihtoehtoisesti kotikuivurilla kuivaat niin kasvit, marjat, sienet kuin hedelmätkin. Kuivatut ruuat säilytetään tiiviissä kuivassa lasipurkissa tai paperipussissa.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi