Sadonkorjuuajan uudet ideat

Kotimainen sato on parhaimmillaan loppukesästä ja alkusyksystä: pöytään katetaan herkkuja kurpitsasta, mustikasta, omenasta, kaalista ja muista sesongin herkuista. Satokauden ensimmäiset antimet valmistetaan usein tutuilla resepteillä, mutta syksyä kohden vaihtelunhalu kasvaa. Mitä uutta tänä vuonna keksisi? Tuttuihin kasviksiin, juureksiin, hedelmiin, marjoihin saa uutta twistiä valmistustapaa vaihtelemalla.

Kurpitsasta syntyy satokaudella pastaa, juureksista ranskalaisia ja piirakoita

Satokaudella kasviksista tehdään ihan kaikkea, myös pastaa. Miedon makuinen kesäkurpitsa sopii loistavasti pastan korvikkeeksi lasagnessa. Myös hehkuvan oranssi myskikurpitsa on yleistynyt viime vuosina suomalaisten syysherkkuna. Valmista siitä vaikka maukas tahna kurpitsa flatbread -leiville.

Uunijuuresten uusi, koukuttava muoto on juuresranskalaiset. Kokeile näitä rapeita bataattiranskalaisia, ja testaa reseptiä myös muille uunissa meheväksi kypsyville juureksille.

Toinen hauska tapa hyödyntää juureksia on yhdistää ne perinteisesti makeina tunnettuihin leivonnaisiin. Juureksista tehdyssä tarte tatinissa maistuu Valio AURA® sinihomejuusto, ja helppotekoinen galettepiirakka saa lisämakua Valio Eila® salaattijuustosta. Tai mitä jos kokeilisit trendikästä punajuurilattea?

Kaalia, totta kai!

Erilaiset kaalit ovat paitsi edullisia, myös tämän hetken trendikkäimpiä satokausiherkkuja. Kukkakaali saa herkullisen paahtuneen pinnan, kun se paistetaan kokonaisena uunissa, vihreä herkku lehtikaali maistuu esimerkiksi muhennoksessa ja kurttukaalista voi pyöritellä kääryleet maukkaalla sieni-kvinoatäytteellä.

Sadonkorjuuherkkuja nopeasti

Sadon säilöminen kuuluu monella syksyn rutiineihin, mutta purkittamaan pääsee myös ilman mittavaa operaatiota.

Hillokkeilla satokauden hedelmät ja marjat saa nopeasti vähän pidempään säilyvään muotoon. Cashew-pähkinöitä sisältävä omenahillo, pikantti mustaherukkahilloke ja päärynähilloke maistuvat juustojen kanssa ja säilyvät jääkaapissa useamman viikon ajan.

Säilönnän mieleentuova pikapikkelöinti maustaa kasvikset nopeasti etikkaisen rapsakoiksi. Pikkelöity punakaali maistuu mainiolta juustojen kanssa, ja sitruspikkelöidyt kasvikset sopivat hyvin erilaisiin salaatteihin.

Nopeaan sadonkorjuuajan ruoanlaittoon sopivat mainiosti Valion maustetut ruokakermat, joilla ruokaan saa tuotua hetkessä esimerkiksi kolmen sipulin tai Valio Kippari® sulatejuuston makua. Kokeile kermaista tomaattikeittoa tai juuressosekeittoa. Täyteläisyyttä satokauden ruokiin saa helposti rakenteeltaan tavanomaista paksummalla Valio Eila® ruokakermalla.

Uutta twistiä vanhoihin suosikkeihin

Kaalilaatikkoa pitää saada ainakin kerran syksyssä! Kun jauhelihan korvaa uudella Valio MiFU® paistettavalla ruokarakeella, on tuttu resepti hetkessä uusi. Mifu tuo vaihtelua myös muihin sadonkorjuuajan ruokiin, kuten sienileipiin ja kasvispihveihin.

Jälkiruoista porkkanakakku, mustikkapiirakka ja omenapiirakka ovat satokauden suosikkireseptejä. Tee ne tänä vuonna vähän eri tavalla: lisää porkkanakakun väliin ylimääräinen täytekerros, valmista mustikkapiirakasta jogurttinen versio ja sujauta omenat britakakkuun tai ruusuja muistuttaviin kaneli-omenakierteisiin. Kaunista ja herkullista!

“Satokaudella kasviksista tehdään ihan kaikkea.”

Hyödynnä koko sato

Syksyllä kerätään perinteisesti marja- ja sienivarastot täyteen. Silmät kannattaa pitää auki luonnossa liikkuessa myös villiyrttien ja -vihannesten varalla. Vaikka paras poiminta-aika on keväällä ja alkukesästä, esimerkiksi nokkosta voi kerätä pitkälle syksyyn. Myös voikukan, kallioimarteen ja takiaisen juuria voi hyödyntää ruoanlaitossa.

Kannattaa myös muistaa, että useista vihanneksista voi käyttää kaikki osat ruoanlaittoon. Parhaiten kokonaan käytettäväksi sopivat luomuvihannekset. Lue luomukokkina tunnetun Sasu Laukkosen ajatuksia aiheesta ja katso käyttövinkkejä Sadonkorjuuaika-artikkelista.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi