Savustus kotikonstein

Savustaminen on trendikäs ja herkullinen tapa laittaa ruokaa. Savukala on perinteinen kesäherkku, mutta savustettavaksi sopivat myös esimerkiksi liha, juusto ja kasvikset.

Mitä ruokia voi savustaa?


Raaka-aineiden valinnassa savustukseen pätee sama sääntö kuin grillaukseen: melkein mitä vain voi savustaa.
Erityisen hyvin savustettavaksi sopivat rasvaiset kalat ja tuhdit lihat. Savun aromi sopii mainiosti myös esimerkiksi munakoison, paprikoiden ja pehmeiden juustojen seuraan.

Maun voimakkuuteen voi vaikuttaa savustukseen käytettävän puulajikkeen valinnalla. Esimerkiksi omena- ja kirsikkapuuta käytettäessä maku on miedompi, kun taas hikkoripuulla ruokaan saadaan todella voimakas savun maku. Suomessa yleisin savustukseen käytetty puulaji on täällä kasvava leppä. Havupuut eivät sovi savustamiseen.

Lihaa savustettaessa paras lopputulos syntyy, kun ruoka saa kypsyä ajan kanssa. Lihan savustamiseen kannattaakin varata aina vähintään pari tuntia aikaa. Kana, kala, kasvikset ja juusto kypsyvät lihaa nopeammin.

 

”Maun voimakkuuteen voi vaikuttaa savustukseen käytettävän puulajikkeen valinnalla.”

Savustustavat pussista pönttöön

Savun maku saadaan puusta tehtyjä savustuslastuja, -paloja tai purua käyttämällä.

  • Savustuspussi on helppo tapa tutustua savustamiseen, sillä sen voi laittaa ihan tavalliseen sähköuuniin. Savustuspussi sopii myös kaasu- ja hiiligrilliin, mutta ei avotulelle tai mikroaaltouuniin.
  • Savustus grillissä onnistuu savustuspussin lisäksi savustuslaatikolla tai ihan vain folion avulla. Sekä kaasu- että hiiligrilli sopivat savustamiseen. Grillissä tulee olla kansi.
  • Itse rakennettu savustuspönttö löytyy monen mökin pihasta. Sähkösavustin on sähköllä toimiva savustuspönttö, joka ei juuri päästä savun hajua ympäristöönsä.

Raikkaat lisukkeet savustetulle ruoalle

Tuhdin makuinen, savustettu ruoka kaipaa rinnalleen raikkaita lisukkeitä. Kokeile seuraavia reseptejä ja lue lisää herkullisia vinkkejä Grilliruokien parhaat lisukkeet -artikkelista >

 


Energiatarpeesi