Suklaa on ikisuosikki

Ihana suklaa sulattaa monen sydämen. Se on jälkiruokien ja leivonnaisten suosituimpia makuja – ja tietenkin herkullista ihan sellaisenaan. Nykyään suklaa yhdistetään entistä useammin myös suolaisiin makuihin. Olennaista suklaaherkkujen valmistuksessa on herkän raaka-aineen oikeaoppinen käsittely.

Suklaan monet sävyt

Maitosuklaa palojaSuklaan tärkein raaka-aine on paahdetuista kaakaopuun pavuista jauhamalla valmistettu kaakaomassa. Lisäksi valmistukseen käytetään kaakaomassasta puristettua kaakaovoita, sokeria ja toisinaan mausteita. Suklaan väri vaihtelee kaakaopitoisuuden mukaan tummasta vaaleaan. Mikä on sinun suosikkisi?

Tummassa suklaassa on eri suklaalajeista eniten kaakaomassaa eli vähintään 35 % painosta. Parhaat laadut sisältävät jopa 75 % kaakaota. Tumma suklaa sopii parhaiten ruoanlaittoon, sillä se kestää kuumennusta suklaista parhaiten.

Maitosuklaassa tuore maito tai maitojauhe korvaa osittain kaakaon, mikä tekee maitosuklaasta makeampaa ja koostumukseltaan tummaa suklaata pehmeämpää.

Valkoinen suklaa on valmistettu kaakaovoista, mutta tarkalleen ottaen se ei ole suklaata, sillä se ei sisällä lainkaan kaakaomassaa. Valkoisen suklaan erittäin makea maku sopii hyvin hienostuneisiin jälkiruokiin.

Suklaareseptien klassikot

Kukapa ei pitäisi tuhdista suklaakakusta? Suussa sulava mutakakku, mehevät browniet, rapeat cookies-keksit, täyteläinen suklaajuustokakku ja pehmeä suklaamousse ovat nekin rakastetuimpia suklaareseptejä. Klassikoihin voi tuoda uutta twistiä mausteilla ja raaka-aineilla, esimerkiksi chilillä tai punajuurella.

Kokeile myös näitä ihania suklaaherkkuja!

Uudet suklaasuosikit

Useimmiten suklaata käytetään jälkiruoissa, mutta se täydentää loistavasti myös suolaisia makuja. Suklaa on oiva lisä esimerkiksi juustopöytään. Cheddar saa mainion makuparin chili-suklaakastikkeesta, ja suklaa-mantelichutney ihastuttaa mausteisuudellaan.

Suklaata voi myös juoda! Kokeile herkullista suklaakahvia ja suklaashotteja.

Valio Viola® suklaa tuorejuusto laktoositonSuosikkiherkun uusi muoto: suklaatuorejuusto

Raikkaan täyteläinen Valio Viola® suklaa tuorejuusto on suklaata ihan uudessa muodossa. Se sopii erinomaisesti makeaan leivontaan tai jälkiruokiin, mutta on maistuvaa myös sellaisenaan paahtoleivän tai keksin päällä.

Loihdi suklaatuorejuustolla ihanat herkut amerikkalaisista suklaapannukakuista hauskaan popcornkakkuun. Pieneen herkutteluun sopivat söpöt cake popsit ja suklaatäytekeksit. Vai tekisitkö sittenkin syntisen herkullisen Irish coffee -juustokakun?

“Useimmiten suklaata käytetään jälkiruoissa, mutta se täydentää loistavasti myös suolaisia makuja.”

Muistilista: suklaan käsittely kotikeittiössä

Suklaa on herkkä raaka-aine: yli 45 celsiusasteessa sen rakenne ja maku muuttuvat. Suklaa on siksi sulatettava erittäin hellävaraisesti joko mikrossa tai vesihauteessa. Kattilassa sulattaessa suklaa palaa todella helposti. Näillä ohjeilla sulatat suklaan oikein.

Varo vettä!

Suklaa on erittäin herkkä vedelle. Jo pienikin tippa vettä tai vähäinen määrä vesihöyryä muuttaa sulavan massan kokkareiseksi. Kuivaa kaikki astiat huolellisesti ennen kuin käsittelet niissä suklaata. Muista kuivata myös kädet.

Suklaan sulatusta mikrossaSulattaminen mikrossa

Paloittele suklaa tasakokoisiksi paloiksi mikronkestävään kulhoon.
Mikroaaltouunin tulee olla sisäpuolelta aivan kuiva, sillä suklaa on herkkä pienimmällekin määrälle vesihöyryä.
Älä käytä mikrokupua, sillä sen alle voi tiivistyä vesihöyryä.
Kuumenna hyvin varovaisesti. Älä käytä suurinta tehoa. Sekoita välillä.
Keskimääräiset sulatusajat 650 W mikrossa: tumma suklaa (125 g) 2 minuuttia puoliteholla, maito- ja valkosuklaa (125 g) 3 minuuttia alhaisella teholla.

Sulattaminen vesihauteessa

Paloittele suklaa tasakokoisiksi paloiksi pyöreäpohjaiseen lasi- tai metallikulhoon.
Pane kulho vesikattilan ylle. Astian pohja ei saa koskettaa vettä.
Kuumenna kattilan vesi poreilevaksi, mutta älä kiehuvaksi.
Kattila saa olla pieni, mutta pyöreäpohjaisen kulhon tulee olla kattilaa isompi. Muuten suklaaseen pääsee vesihöyryä ja suklaa menee pilalle.

Oikein sulatettu suklaa on kiiltävää ja sileää. Jos suklaa kaikista varotoimista huolimatta kuumenee liikaa ja muuttuu koostumukseltaan rosoiseksi, sen voi vielä yrittää pelastaa tilkalla öljyä. Lisää suklaan joukkoon 1–2 teelusikallista rypsiöljyä vähän kerrallaan ja sekoita kunnes massa siliää. Käytä vain sen verran öljyä kuin on tarpeen. Jos suklaa on päässyt palamaan, sen maku on muuttunut eikä sitä enää saa pelastettua.


Energiatarpeesi