Suolainen piiras sopii monenlaiseen tilanteeseen

Syksyn sienet, kotimaiset herkulliset kauden kasvikset sekä monenlaiset liha- tai kalatäytteet tuovat vaihtelua ja herkullista makua suolaisiin piiraisiin.

Monikäyttöinen ja helppo herkku

Suolaisten piiraiden suosio selittyy sillä yksinkertaisella tosiasialla, että ne sopivat todella moniin ruokailuhetkiin. Täytteen ja pohjan ruokaisuutta muuntelemalla piirailla saa rakennettua joko kevyen välipalahetken tai maittavan osan ateriaa.

Pala piirasta raikkaan salaatin kanssa on loistava lounas. Kauden kotimaisten kasviksien hyödyntäminen täytteessä tukee myös lähiruoka-ajattelua.

Illanistujaisissa kaivataan piirakalta usein täyteläisyyttä, jota saadaan käyttämällä piirakoissa juustoa. Raastettua juustoa käytetään yleisesti, mutta kannattaa kokeilla myös voimakkaan makuisia tuorejuustoja. Muheva chorizopiiras saa vahvan makunsa chorizomakkarasta ja täyteläisyyttä maustetusta ruokermasta ja juustoraasteesta.

Pohjassa on parhaan piiraan salaisuus

Ruoanvalmistuksessa onnistunut lopputulos on usein pienistä asioista kiinni: piiraan kohdalla monesti pohja ratkaisee sen, kuinka kokonaisuus toimii.

Hyvälle piiraspohjalle on ominaista, että se kypsyy tasaisesti eikä jää keskeltäkään raa´aksi. Muuten osa makunautinnosta katoaa.

Kun haluat maukkaan, helpon ja toimivan pohjan, kokeile Yrttistä tomaattipiirasta. Piirakkapohjassa käytettävät kauraleseet tuovat makua, ja jo esipaistamisvaiheen jälkeen pohjasta leviää keittiöön ihanan herkullinen tuoksu. Tämän maukkaan piiraspohjan edut ovat selkeät: se on kevyt hyvän makuinen ja rapsakka sekä kypsyy tasaisesti, myös keskeltä, koska se esipaistetaan.

Erilaista makua ja mehevyyttä piirakkapohjiin saa sekoittamalla taikinaan esimerkiksi juustoraastetta. Hyvä vaihtoehto AURA® sinihomejuuston ystävälle on vaikkapa Broileri-aprikoosipiiras, jonka pohjassa AURA® muru maistuu ihanasti ja täydentää herkullista suolaisenmakeaa täytettä.

Piirakkapohja

2 1/2 dl vehnäjauhoja 1/2 dl kauralesettä 1 tl leivinjauhetta
ripaus (1 maustemitallinen) suolaa
3/4 dl Valio Oivariini® juoksevaa
3/4 dl Valio Laktoositon™ maitojuomaa 3%

Yhdistä pohjan kuivat aineet. Lisää Oivariini ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi.

Taputtele piirasvuoan (Ø 25 cm) pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka uuniin alimmalle ritilätasolle.
Esipaista pohjaa 200 asteessa 10 min. Lisää täyte ja paista ohjeen mukaan.

VINKKI

* Korvaa vehnäjauho-kauraleseseos sämpyläjauhoilla (3 dl).
* Lisää halutessasi taikinaan ½ dl Valio Emmental raastetta.

 

"Piiraan kohdalla monesti pohja ratkaisee sen, kuinka kokonaisuus toimii."

Ruokaisuutta perinteisillä voitaikinapiirailla

Syksyisen ruokaisia piiraita voi myös tehdä voitaikinalla. Niiden sisälle saa kätkettyä maukkaita ja täyteläisiä makuja. Perinteistä voitaikinaa kevyempi versio syntyy rahkavoitaikinalla. Tällaisen piiraan valmistat vaikkapa mökille haravointitalkoisiin, ja siitä saa vatsansa täyteen suurempikin talkooporukka. Kokeile Kaalipiirakkaa tai Kirjolohipiirakkaa ja nauti syksyn kirpeistä päivistä yhdessä ystävien kanssa.

Muistathan, että Valio Eila™ Laktoositon tuotteet  tarjoavat useammille ruokailijoille  mahdollisuuden nauttia eri ruokalajeista ja vaikkapa näistä ihanista piirakoista. Ruokaohjeissa esimerkiksi tavallisen maidon voit huoletta vaihtaa Valio Eila™  Laktoositon maitojuomaan.

Voitaikina lehtevämmäksi!

Perinteisessä rahkavoitaikinasta saa pienellä vaivalla lehtevän ja kuohkean, kun toimit näin:

1. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi.
2. Käännä taikina kolmin kerroin.
3. Kauli taikina uudestaan alkuperäiseen kokoon.
4. Tee tämä kolme kertaa ja käytä kuten rahkavoitaikinaa normaalisti.

Lopputuloksena taikinaan saadaan lehtevyyttä ja se kypsyy tasaisemmin.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi