Suuntana sienimetsä

Sienestäminen on mukavaa ja palkitsevaa. Säilö osa sienistä talven varalle ja herkuttele sieniherkuilla pitkin vuotta.

Varustaudu sieniretkelle oikein

Sienestäminen on mukavaa puuhaa. Pakkaa sieniretkelle mukaan kori sekä sieniveitsi. Korissa sienet säilyvät ilmavasti, toisin kuin muovipussissa, jossa ne helposti murskaantuvat. Ryöpättävät sienet kannattaa kerätä erilleen muista sienistä esimerkiksi muovirasiaan. Pakkaa sieniretkelle mukaan myös ulkoilukartta sekä pieni sieniopas tai lataa kartta sekä siententunnistussovellus  matkapuhelimeesi. Ulkoilukarttaan on kätevä merkitä sieniapajat myös tulevia sieniretkiä silmällä pitäen. Myöskään eväitä ei kannata unohtaa!

Sienet kasvavat vain harvoin yksin: jos näet yhden, kannattaa katsoa tarkkaan ympärille, sillä usein läheltä löytyy useampikin sieni. Varsinkin suppilovahverot sekä kantarellit kasvavat ryppäinä.

Puhdista, valmista ja nauti

Monet sienet voidaan valmistaa ruoaksi heti, eivätkä ne vaadi muuta käsittelyä kuin puhdistuksen. Esimerkiksi kantarellit, suppilovahverot, monet tatit, haperot ja orakkaat vaativat pannulle vain nokareen voita ja suolaa, ja ne ovat valmiita nautittavaksi. Näitä sieniä voi käyttää ruoanlaittoon ilman muuta esikäsittelyä. Sieniä on myös helppo säilöä eri tavoin myöhempää käyttöä varten, jotta syksyn sienisadosta voi nauttia ympäri vuoden.

“Pakkaa sieniretkelle mukaan kori, sieniveitsi, ulkoilukartta sekä sieniopas.”

Ryöppäys ja ryöpättävät sienet

Ryöppäys tarkoittaa sienten keittämistä ennen ruoanvalmistusta tai säilöntää. Ryöppäyksen tarkoituksena on keittää sieniä sen verran, että niissä olevat myrkylliset aineet, tai epämiellyttävät maut, kuten kitkeryys, poistuvat. Myös sienen entsyymitoiminnan pysäyttäminen on syynä, eli sieni on keittämisen jälkeen käyttökelpoinen säilöttäväksi. Ryöppääminen ei kuitenkaan ole kypsennystapa, eli sienten ei tule kypsyä keitettäessä. Keittoajat ja ryöppäyskertojen määrä vaihtelevat lajikkeiden mukaan. Tyypillisiä tällä tavalla esivalmisteltavia sieniä ovat rouskut ja korvasienet. Keitinvesi tulee aina kaataa pois ja keittämisen aikana tulee huolehtia keittiön tuuletuksesta.

Säilö sienisato talteen talven varalle

Mikäli sienisaalis on runsas, kannattaa osa sienistä säilöä talven varalle. Sieniä voi säilöä pakastamalla, kuivaamalla tai suolaamalla.

Erityisesti miedot sienet, kuten vahverot, orakkaat sekä tatit, sopivat hyvin pakastettavaksi. Haihduta sienistä ylimääräinen neste ennen pakastamista paistamalla niitä pinnoitetulla paistinpannulla. Älä lisää rasvaa, sillä se huonontaa sienten säilyvyyttä. Pakastetut sienet on helppo käyttää. Sulata sienet, valuta niistä tarvittaessa neste pois ja käytä tuoreiden sienten tavoin.

Kuivaaminen on helppoa ja säästää tilaa

Kuivaaminen sopii erityisen hyvin ohutmaltoisille sienille, kuten suppilovahveroille ja mustatorvisienille. Myös tatit sopivat kuivatukseen, mutta leikkaa ne ensin noin puolen sentin paksuisiksi siivuiksi. Kuivatus onnistuu helposti hyötykasvikuivurilla, mutta sieniä on helppo kuivata myös ilman kuivuria. Levitä sienet ohueksi kerrokseksi puhtaan keittiöpyyhkeen tai talouspaperin päälle ja aseta ne  kuivumaan ilmavaan ja lämpimään paikkaan. Sopiva paikka voi löytyä esimerkiksi lattialämmitteisen laattalattian päältä.

Liota kuivatut sienet lämpimässä vedessä ennen käyttöä ja käytä liotetut sienet tuoreiden sienten tavoin. Halutessasi voit hyödyntää myös sienten liotusliemen. Voit käyttää kuivattuja sieniä myös jauhettuna mausteen tapaan.

“Sieniä voi säilöä pakastamalla, kuivaamalla tai suolaamalla.”

Suolaaminen vanha säilöntätapa

Suolaaminen on vanha tapa säilöä sieniä. Sienet ja suola asetetaan tiiviisti kerroksittain puhtaaseen lasipurkkiin. Rouskut sopivat hyvin suolasieniksi, joista valmistat herkullisen sienisalaatin.  Tarvittaessa liota suolasienistä ylimääräinen suola pois ennen käyttöä. Se onnistuu liottamalla sieniä runsaassa kylmässä vedessä pari tuntia. Maista sieniä ja jos ne edelleen ovat liian suolaisia, vaihda vesi ja liota niitä lisää. Suolasienet voidaan myös kiehauttaa nopeasti ja huuhdella kylmällä vedellä, jotta sienistä saadaan pois ylimääräinen suola ennen ruoaksi valmistamista.

Viljellyt sienet pelastavat huonon sienisaaliin

Aina ei tarvitse mennä kauppaa edemmäs sieneen. Sieniherkut syntyvät hyvin myös viljellyistä sienistä, kuten herkkusienistä, osterivinokkaista tai siitakesienistä. Syksyllä metsäsieniä löytyy myös hyvin varustelluista ruokakaupoista sekä toreilta. Lisäksi metsäsienisäilykkeitä sekä pakasteita löytyy kaupoista ympäri vuoden.

Loihdi monipuolisia herkkuja metsäsienistä

Sienistä loihdit helposti monia herkkuja. Herkuttele sieniretken päätteeksi simppeleillä sieni-pekonileivillä tai sujauta sieniretken saalis herkullisiin jauheliha-sienipihveihin, broileri-sienipastaan tai pyöräytä maistuva metsäsienimuhennos. Sienistä loihdit myös illanistujaisten iloksi niin kantarellipiiraan, sieni-kinkkufrittatan  kuin pienet sieni-ruissnacksit. Valion reseptihausta löydät lisää herkullisia sienireseptejä.


Energiatarpeesi