Täydellisen täytekakun salaisuus

Täytekakku on ehdoton kahvipöydän kuningatar. Onnistut varmasti parhaiden täytekakkupohjien ja –täytteiden valmistamisessa kokoamillamme vinkeillä!

Täytekakkupohja on kaiken perusta

Kolme yleisintä täytekakkupohjaa ovat sokerikakku-, sienikakku- ja voikakkupohja. Kakkupohjan voi hyvin valmistaa etukäteen ja pakastaa. Neljästä munasta syntyy kakku 10-15 hengelle riippuen kakun täytteiden määrästä ja kakkupöydän muista tarjottavista.

Sienikakkupohja on sokerikakkupohjaa pehmeämpi ja murenevaisempi. Taikinaan sekoitetaan kiehuvaa vettä, jolloin pohjasta tulee sienimäisen ilmava.

Voikakkupohja on tiiviimpi ja monien mielestä maukkaampi, kuin muut täytekakkupohjat. Se soveltuu hyvin kakkuihin, joihin tulee esimerkiksi painavia koristeita. Suklaalla viimeisteltynä se on oiva pohja esimerkiksi tuhdimmalle tryffelikakulle.

Yleisin kakkupohja on sokerikakkupohja. Helppo nyrkkisääntö on mitata kolmeen lasiin silmämääräisesti saman verran munia, sokeria sekä vehnä- ja perunajauhoja. Kurkkaa oheisesta videosta niksit sokerikakkupohjan valmistukseen. Perinteinen sokerikakkupohja soveltuu mainiosti esimerkiksi kesän ensimmäisen valkosuklaa-mansikkakakun tai muiden kermakuorrutteisten kakkujen pohjaksi. Sokerikakkupohjaa saa helposti muokattua korvaamalla osan jauhoista kaakaojauheella. Alla olevalta videolta näet, kuinka sokerikakkupohja valmistuu.
 

Täytekakun täytteissä vain mielikuvitus on rajana

Täytekakun täytteeksi sopivat erilaiset marjat, hedelmät, hillot, marmeladit, mousset, kreemit ja vaahdot sekä sellaisenaan käyttövalmiit Valio maustetut rahkat. Yksi perinteisimmistä täytteistä on mansikkahillon, banaaniviipaleiden ja kermavaahdon yhdistelmä. Prinsessakakku täytetään vadelmilla ja vaniljakiisselillä, kinuskikakun väliin sopii hyvin esimerkiksi hedelmäpalat ja rahka-kermavaahto.

Neljän munan kakkupohja leikataan useimmiten kolmeen tai neljään osaan,  kuten alla olevassa vinkkivideossa näytetään. Tällöin täytettä tulee kahteen tai kolmeen väliin. Kakkupohja kannattaa leipoa hyvissä ajoin ja leikata vasta täysin jäähtyneenä. Kasaa kakku suoraan tarjoiluastialle, jotta sitä ei tarvitse enää täytettynä siirrellä. Mikäli täytät kakun hyydytettävällä moussella,  kannattaa se kasata nurinkurisessa järjestyksessä. Alla olevalta videolta näet, kuinka tämä tapahtuu. Esimerkiksi jalkapallokakun täytteessä käytetään herkullista Valio maustettua rahkaa vanilja.

Täytä kostutettu kakku haluamillasi täytteillä. Hillo kannattaa levittää aina pohjalevylle ensimmäisenä, kun taas kermavaahto viimeisenä. Jätä kakkulevyn reunalle noin sentti tyhjää tilaa, sillä seuraava kerros painaa täytteitä kasaan. Kun kakku on täytetty, siisti sen reunat ja siirrä tekeytymään jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi ennen koristelua.

Täytekakun kostutus takaa mehevän kakun

Yksi tärkeimpiä työvaiheita täytekakkujen teossa on kostuttaminen. Yleispätevän ohjeen mukaan neljän munan kakkupohjalle tarvitaan kaksi desiä kostuketta. Voikakkupohja ei välttämättä kaipaa kostuketta lainkaan, sillä se on itsessään jo niin mehevä. Myös käytettävä täyte vaikuttaa kostukkeen määrään; moussetäyte vaatii enemmän kostuketta kuin itsessään kostea hillo- tai marjasurvostäyte. Hyvissä ajoin etukäteen täytetty kakku kaipaa kostuketta vähemmän kuin tarjoilupäivän aamuna täytetty.  Muista kostuttaa kakun reunat ja erityisesti päällimmäinen levy! Tasaisimmin kostuke levittyy pullasudilla, mutta myös lusikkaa voi käyttää.

SaveSave

Täytekakun kostukevaihtoehtoja:

  • Maito – vaniljalla maustettu maito sopii kakkuun kuin kakkuun.  Sopiva suhde on 1 tl vaniljasokeria 2 dl:an maitoa. Käytä laktoositonta Valio Eila® maitojuomaa, niin kakku käy laktoosittomillekin vieraille.
  • Maitokahvi ja kaakao – suklaisille kakuille sopii mainiosti kostukkeeksi aromikas kahvi tai tuhti kaakaojuoma.
  • Mehu – vaalean kakkupohjan kostutukseen käy hyvin ananas- tai omenamehu. Punaista mehua ei kannata käyttää, sillä se värjää pohjan. Appelsiini- tai vadelmamehu sopii hyvin suklaakakkujen kostutukseen. Valio Hedelmätarha® täysmehuista löytyy useampi vaihtoehto.
  • Säilykehedelmien liemi – jos täytät ja koristelet kakun säilykehedelmillä, käytä niiden liemi kakun kostutukseen.
  • Sitruunamehu – useimpien täytteiden kanssa sopii kostukkeeksi vedellä laimennettu sitruunamehu. Sitruuna tuo raikkautta kakkuun.
  • Limonadi – Sprite sopii hyvin vaaleiden kakkupohjien kostutukseen, Jaffa suklaisten kakkujen. Muista makeutettuja kostukkeita käyttäessäsi, että kostukkeen makeus lisää makeutta koko kakkuun!
     

Lisää kakkuideoita:


Energiatarpeesi