Uudenlaiset suolaiset välipalat valloittavat

Suolainen välipala voi olla muutakin kuin voileipää. Esittelemme kolme nousevaa välipalatrendiä. Kokeiletko ensin suolaista smoothieta, kasvis-jogurttikulhoa vai juustoa?

Suolainen jogurttijuoma1. Smoothie on nyt suolainen

Smoothiet on perinteisesti valmistettu hedelmistä ja marjoista. Esimerkiksi pinaattia, varsiselleriä ja lehtikaalia sisältävät vihersmoothiet sekä mielikuvitukselliset smoothiekulhot ovat muuttaneet makutottumuksia jo hieman suolaisempaan suuntaan. Kokeilunhaluiset smoothiefanit voivat kuitenkin rohkeasti viedä maun kokonaan suolaiseksi.

Turkkilaisen ruoan ystävät ovat saattaneet törmätä Ayraniin, joka on turkkilaista jogurttia, vettä ja suolaa sisältävä raikas jogurttijuoma. Tässä vihreässä suolaisessa jogurttijuomassa on Ayranin makumaailmaa, mutta jogurtin raikasta makua täydentävät muun muassa minttu, kurkku ja kapris. Kokeile juomaa esimerkiksi aamu- tai iltapalana.

Vaihtelua saat käyttämällä smoothieen erilaisia vesipitoisia kasviksia, kuten lehtikaalia, pinaattia, salaattia, paprikaa, tomaattia ja retiisejä. Grillattu munakoiso ja kesäkurpitsa soseutuvat myös samettisiksi smoothieen. Aurinkokuivatut tomaatit, oliivit ja kaprikset tuovat mukavasti suolaisuutta ja tilkka öljyä tai avokado pehmentää mukavasti juoman rakennetta.

”Suolainen välipala voi olla muutakin kuin voileipää.”

Broilerikulho ohralla2. Kulhoruokaa jogurtista

Oletko jo kokeillun trendikkäitä kulhoruokia? Niiden ideana on koota monipuolinen ja täyttävä ateria erilaisista lisäkkeistä, kasvis- ja lihatäytteistä sekä yrteistä ja kastikkeista. Usein kulhoissa käytetään pohjana jotain viljaa tai muuta hiilihydraattipitoista lisäkettä, mutta täytteet voi koota myös täyteläisen kreikkalaisen tai turkkilaisen jogurtin päälle. Suolainen jogurtti on uudenlainen vaihtoehto esimerkiksi väli- tai iltapalaksi.

Munakoiso-jogurttikulhossa turkkilaisen jogurtin kanssa maistuvat uunissa grillattu munakoiso, couscous ja kurpitsansiemenet. Munakoison tilalla voi kokeilla myös muita grillattuja kasviksia ja juureksia, kuten paprikaa, punajuurta, kurpitsaa tai retiisejä. Couscousin voi vaihtaa quinoaan, täysjyväriisiin tai ohraan ja yrttien makumaailmoilla leikitellä.

Erillaisia juustoja ja hilloja lautasella3. Juusto, seuraava suuri välipalahitti

Moni ruokamaailman kristallipalloon kurkistanut ennustaa kovia, kypsytettyjä juustoja seuraavaksi suureksi välipalahitiksi. Juustoissa yhdistyy monta tämän hetken trendiä: ne ovat ravitsevia, sokerittomia ja sisältävät runsaasti proteiinia.

Lue lisää juustojen hyvistä ravintoaineista ›

Juustoa voi syödä sellaisenaan viipaleina, paloina tai tikkuina, mutta parhaat välipalat syntyvät, kun juuston yhdistää kasviksiin, pähkinöihin ja hedelmiin. Juustokuutioita, pähkinöitä ja kuivahedelmiä yhdistävät valmiit välipalat ovatkin jo nousseet suosituiksi Yhdysvalloissa ja Englannissa.

Valmiita juustovälipaloja odotellessa voit valmistaa sellaisen itse: lisää dippikuppeihin juustotikkuja, kokoa juustoa sisältävä välipalakippo tai pieni juustolautanen.

Muista myös välipalojen klassikko, raejuusto. Usein raejuusto syödään hedelmien kanssa, mutta kokeile vaihteeksi myös vihanneksia, kuten kyssä- tai varhaiskaalia.


Energiatarpeesi