Uudenvuoden maut

Karibian ja Meksikon keittiöt vievät eksoottiselle makumatkalle Väli-Amerikkaan. Kata uudenvuoden juhlapöytään värikylläisiä latinomakuja.

Karibialainen keittiö yhdistää makeaa ja tulista

Karibialaiselle keittiölle on tyypillistä erilaisten hedelmien ja pähkinöiden hyödyntäminen ruoanlaitossa. Monien karibialaisten ruokien juuret juontavat Afrikkaan, josta ne kulkeutuivat Väli-Amerikkaan orjien mukana. Liha-, kana- tai kalaruoat höystetään tyypillisesti esimerkiksi banaanilla, mangolla tai kookoksella. Mausteisissa padoissa ja muhennoksissa maistuu usein myös chili ja valkosipuli vastapainoksi hedelmien makeudelle. Makeantuliset chutneyt sopivatkin hyvin mausteisten liha- ja kalaruokien lisukkeiksi.  Tarjoa aprikoosi-chutneyta esimerkiksi jogurtilla marinoidun possun kera.

Juhlaseurueen koosta riippuen voit valmistaa uudenvuodenjuhliin esimerkiksi useamman erilaisen ruokalajin, kuten possua mangosalsassa, broilerinkoipia curry-banaanikastikkeessa tai katkarapu–kasvispannua. Erillisiä alkupaloja ei välttämättä tarvita, jos katat pöytään lisäksi näyttävän hedelmävadin sekä esimerkiksi papaijasalsaa. Karibialaishenkisen illan jälkiruoaksi sopii hyvin kookoksella maustettu banaanipaistos tai ananaswokki vaniljarahkan kanssa tarjoiltuna.

Meksikolainen makupaletti syntyy limetistä, chilistä ja korianterista

Tunnetuimpia maailmalle levinneitä meksikolaisruokia ovat tortillat, tacot sekä friteeratut maissilastut eli nachot, jotka tarjoillaan usein pikkusyötävänä avokadotahnan sekä erilaisten salsakastikkeiden kanssa. Meksikolaisteemaisiin  juhliin kannattaakin valmistaa guacamolen sekä salsakastikkeen lisäksi chili con carnea sekä meksikolaista kanapataa ja tarjota ne vieraille riisin, tortillalettujen sekä nachojen kanssa. Maissitortilla-ateria on helppo rakentaa: tarjolla olevista ruokalajeista jokainen vieras voi koota mieleisensä annoksen. Myös juustotäytteiset quesadillat sekä jauheliha–nachot sopivat hyvin meksikolaishenkisen illan tarjottaviksi tai huikopalaksi. Viimeistele tarjottavat aidoilla meksikolaismauilla, limettilohkoilla, chilillä, avokadolla sekä tuoreella korianterilla.

"Tarjolla olevista ruokalajeista jokainen vieras voi koota mieleisensä annoksen."

Kreolikeittiö yhdistää etnistä ja amerikkalaista ruokaa

Myös Yhdysvaltojen eteläosista tutun kreolilaiskeittiön maut sopivat latinohenkisten juhlien tarjottaviksi. Kreolilainen fuusioruoka on syntynyt Louisianassa ja New Orleansissa eurooppalaisten, afroamerikkalaisten sekä  intiaanien yhteisvaikutuksesta. Yksi tunnetuimmista kreoliruoista on jambalaya, eli niin kutsuttu kreolilainen paella. Kreolikeittiössä, samoin kuin karibialaisessa, käytetään myös paljon kalaa ja äyriäisiä. Yllätä juhlavieraasi kreolityyliin maustetuilla täytetyillä hummereilla.

Koristele juhlajuomat hedelmin

Latinohenkisten uudenvuodenjuhlien juomiksi sopivat Valio Hedelmätarha® mehut hedelmälohkoilla koristeltuina.  Hedelmämehut voi halutessaan terästää esimerkiksi rommilla. Myös raikas hedelmä-granita sekä mojito jäätee tai päärynärosca vievät ajatukset Väli-Amerikkaan. Koristele juomat cocktailvarjoilla, pilleillä sekä hedelmäpaloilla.

 

 

Vinkit latinojuhlien järjestämiseen

• Yhdistele rohkeasti karibialaisen, meksikolaisen sekä kreolilaisen keittiön makuja.

• Latinohenkeen järjestetyissä juhlissa saa olla runsaasti väriä. Kata pöytä värikkäästi. Suurista hedelmistä, kuten ananaksesta ja vesimelonista, saat näyttävät tarjoiluastiat kaivertamalla niistä sisukset pois. 

• Käytä eksoottisia hedelmiä myös juomalasien tai boolin koristelemiseen. 

• Varaa juhliin latinomusiikkia ja pyydä halutessasi vieraita pukeutumaan juhlien teeman mukaan. 


Energiatarpeesi