Uusi vuosi kansainvälisissä merkeissä

Jos aiot järjestää uuden vuoden vastaanoton kotonasi, etkä oikein keksi teemaa, kokeilepa tätä: valitse jokin näistä ihanista kansainvälisistä kokonaisuuksista ja ideoi itse lisää. Uutena vuotena voi järjestää makumatkan maailmalle!

Feliz Año Nuevo eli hyvää uutta vuotta espanjalaisittain!

Tapas-herkut ovat erinomaisia tarjottavia vuodenvaihteen illanistujaisiin: ne ovat maukkaita ja mukavan mutkattomia ja niistä saa koottua kiinnostavan värikkään juhlapöydän. Yleiskäsitteenä tapas tarkoittaa kokoelmaa erilaisia kylmiä tai kuumia pikkuruokia, mutta Espanjassa ne itse asiassa jaetaan kolmeen eri ryhmään. Sormin naposteltavat herkut ovat nimeltään cosa de picar, kun taas vartaaseen tai tikkuun pujotetut tapas-palat tunnetaan Espanjassa nimellä pinchos ja Baskimaassa nimellä pinxtos. Oma lukunsa ovat cazuelas, jotka ovat jo pieniä ruoka-annoksia ja joiden syömiseen tarvitaan aterimia. Tapaksista käytetään joskus myös nimeä pica-pica, joka on niiden nimi katalonian kielellä.  Herkullisia suupaloja,tapas-tyyliin, syntyy myös juustoista. Suolaiset suupalat maistuvat pienenä alkuruokana, makeat sulavat suussa jälkiruokana.

Aasialaisia aromeja ja mausteista tunnelmaa

Monille aasialaiset maut ovat tuttuja sushi-ravintoloista tai kaukomatkoilta. Miksei siis toisi mukavia lomamuistoja ja pidettyjä makuja uuden vuoden illalliselle.

Jos sydämesi sykkii Japanin suuntaan ja ajatuskin sushista saa veden kielelle, voit tuoda helposti tuon makumaailman herkkuja lautaselle. Kokeile Sushi-salaattia, taiteile Lohirullat sushin tapaan tai tee ihanan näyttäviä Lohi-wasabimousseleipiä. Koko tarjoilun ei tarvitse noudattaa samaa teemaa, vaan voit esimerkiksi tarjota japanilaisen alkupalapöydän ja rakentaa muun tarjoilun mielesi mukaan.

Yksi ihanista aasialaisista makumaailmoista on luonnollisesti Intia. Sen herkuissa maistuvat erilaiset curry-sekoitukset, yrtit ja esimerkiksi inkivääri. Lämmin katkarapusalaatti ja Naan-leipä ovat oivallinen makupari ja saavat Valio turkkilaisesta jogurtista ihanan kastikkeen. Hunajan ja inkiväärin maustama Intialainen kana pähkinäkastikkeessa vie kielen mennessään. Monien ruokien lisukkeeksi sopii Aloo raita eli perunoita jogurttikastikkeessa. Ja juomaksi voit valita raikaan lassin. Tai mikset valmistaisi perinteistä Tandoorikanaa? Lisää aasialaisia reseptejä löydät tästä linkistä.

Lämpimän juuston huumaa Sveitsistä

Yksi ihanista tavoista viettää iltaa hyvien ystävien kanssa on järjestää illanistujaiset raclette- tai fondue-teeman ympärille. Tämä tapa lämmittää etenkin juustonystävien sydämiä.

Molemmissa ruokalajeissa keskeistä roolia näyttelee siis perinteisesti juusto: fonduessa siitä tehdään lämmin seos, johon dipataan esimerkiksi leipäpaloja tai kasviksia.  Raclettessa puolestaan jokainen saa omalla pikku pannullaan sulattaa juustoa ja kaataa sitä valitsemiensa lisukkeiden päälle.

Lisukkeissä, juomissa ja esimerkiksi itse fondueissa on paljon vaihtoehtoja. Jos tämä innoitti sinua järjestämään uuden vuoden sveitsiläisittäin, lue artikkeli raclettesta ja fonduesta. Siitä löydät kaiken tarpeellisen tiedon illanistujaisiasi varten.

Siirry artikkeliin Raclette ja fondue – lämpimät juustoherkut.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi