Ota uusivuosi vastaan hyvällä ruoalla

Kun vuodenvaihde lähestyy, pohditaan monessa kodissa illan juhlaohjelmaa. Mikäpä olisi parempi tapa toivottaa uusi vuosi tervetulleeksi kuin hyvä ruoka hyvässä seurassa?

Illanistujaiset, ilotulitus ja yöpala

Uudenvuoden odotukseen kuuluvat monenlaiset perinteet. Joku valaa tinaa, toinen ampuu raketteja – mutta lähes kaikki syövät ja juovat hyvin. Vaikka vuoden viimeisenä iltana tekemistä riittää, ei uudenvuoden aterian valmistuksen tarvitse hallita koko päivää. Hyvillä esivalmisteluilla pystyt toteuttamaan isommallekin seurueelle maittavan illallisen seisovasta pöydästä niin, että myös itsellesi jää aikaa nauttia juhlasta. Toinen vaihtoehto on rakentaa intensiivisempi illallinen raclette- tai fonduepadan äärelle, jossa osa ruoanvalmistuksesta tapahtuu ruokailijoiden itsensä tekemänä. Melkoisen kätevää isäntäväelle.

Herkullisen aterian jälkeen on mukava käydä katsomassa keskiyön ilotulitukset ja juhlistaa vuoden vaihtumista. Kun seurue saapuu takaisin lämpimään, pöydällä odottava yöpala kruunaa kauniisti koko illan.

Booli  on hyväksi koettu tapa tarjota seurustelujuomaa läpi illan. Kun valmistat jääpalat boolissa käytettävästä mehusta, ei boolista tule vetinen  jäiden sulaessa. Jääpalat kannattaa laittaa booliin isoina paloina (n. desilitran rasiassa jäädytettynä).

"Kun vastaan otetaan uusi vuosi, miksei myös ruoka voisi olla uutta?"

Uuden vuoden tarjoilut buffet-pöydästä

Uuden vuoden juhlatarjoiluissa  voit kokeilla perinteisen alku-, pää- ja jälkiruokiin jaetun menun sijaan buffet-illallista. Tämä tarjoilutapa helpottaa emäntää ja isäntää juhlien aikana ja antaa paremmin aikaa seurustelulle. Lisäksi juhlapöydästä saa helposti näyttävän näköisen. Myös erityisruokavalioiden huomioiminen helpottuu, kun ruokalajeja on useita, eikä välttämättä koko menua tarvitse rakentaa palvelemaan kaikkia.

Uudenvuoden illallinen on oiva paikka tarjoilla uusia makuja  tutuksi tulleiden herkkujen rinnalla ja buffet on sopiva muoto niiden tarjoamiseen. Tässä vinkkejä herkullisen ja näyttävän aterian rakentamiseen.

Uudenvuoden buffetpöydän antimia

Palsternakka-parsakaalikeitto
Hiillostettu lohitartar & caesarsalaatti
Juustoinen katkarapusalaatti
Kurkkuperunasalaatti
Kinkkupiirakka
Jogurttisiemenleipä
***
Juustolautaset
Suklaamousse & kahvi avec

lllallinen  juustonystäville

Tässä kaksi maittavaa menukokonaisuutta hyvään iltaan ystävien kesken. Ensin aterioidaan yhdessä saman pöydän ääressä, myöhemmin yöllä herkutellaan vähän lisää.

Lämminhenkinen ruokailu vuoden viimeisenä iltana, puolenyön juhlahetkeä odottaessa, sujuu fonduepadan tai raclettegrillin äärellä. Ruokailu on rentoa ja hidasta –  varsinaista slow foodia.

Laita raclettegrilli tai fonduepata pöydän keskelle, että kaikki ylettävät tekemään omat annoksensa. Toki niitä voi olla seurueen ja pöydän koosta riippuen kaksikin.
Varaa juomaksi valko- tai punaviiniä sekä alkoholiton vaihtoehto. Myös vaalea olut sopii ruokajuomaksi.

Juustofondue tai

Raclette eli sulatettu juusto
4-6 annosta

1 pak  (350 g) Valio Finlandia™ juustoa 
1 pak  (350 g) Valio Luostari® juustoa 

Tarjoiluun:
- keitettyjä perunoita
- vaaleaa leipää
- punasipulirenkaita
- etikkaisia pikkukurkkuja
- omenaa lohkoina
- porkkanaa tikkuina
- keittokinkkua 

- Viipaloi juustot ja asettele ne lajeittain tarjoiluvadille. Juustoa varataan 100–200 g / ruokailija, riippuen muiden lisäkkeiden määrästä ja ruokailutilanteesta. Seurusteluruokana juustoa kuluu reilummin.
- Sulata juusto raclettepannuissa.
- Kaada sulanut juusto lautaselle ja nauti erilaisten lisäkkeiden kanssa.

Vihreä salaatti
Saksanpähkinäsalaatti
***
Hedelmäsalaatilla täytetty ananas

Yöpala

Mahdollisesti buffet pöydästä tai illalliselta jäljelle jääneet tarjottavat
Pastasalaatti
Valmiit lohkoperunat
Leipää (esim. ruisnappeja ja patonkia) ja Valio Viola®  tuorejuustoja
***
Tasavallan toscakakku
 

HYVÄÄ UUTTA VUOTTA!


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi