Uusivuosi tuo ystävät yhteen

Uusivuosi on hyvä syy kutsua ystäviä tai sukulaisia kylään. Monen ruokalajin upea istuva illallinen onnistuu kotikokkia stressaamatta hyvän etukäteissuunnittelun avulla.

Uusivuosi on hyvä syy kutsua ystäviä tai sukulaisia kylään. Monen ruokalajin upea istuva illallinen onnistuu kotikokkia stressaamatta hyvän etukäteissuunnittelun avulla.

Vuoden viimeinen illallinen

Uudenvuoden menu saa olla juhlava. Kata pöytään hieno astiasto sekä koreimmat kristallit ja yllätä vieraasi neljän ruokalajin makuelämyksellä. Valitse ruokia, joita pystyy valmistelemaan etukäteen, ettei kokin  tarvitse piilotella koko iltaa keittiössä.

Valmista alkuruoaksi maa-artisokkacappuccino jo etukäteen ja lämmitä se juuri ennen tarjoilua. Välijuustona maistuu Valio Keisarinna®, pitkään kypsytetty herkuttelujuusto, joka kannattaa ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Tarjoile sen kanssa pinjansiemensiirappia, joka saa makua Valio tummasta glögistä. Siirapin voit keittää hyvin jo edellisenä päivänä.

Pääruokana maistuu pitkään haudutettu tuhti pata, kuten koskenkorva-lihapata. Laita se uuniin hautumaan jo päivällä ja lisää crème fraîche juuri ennen ruokailua. Valitse myös lisukkeet niin, että voit valmistella ne etukäteen. Esimerkiksi vihreät pavut maustevoin kera voi tehdä paistamista vaille valmiiksi ja rosmariiniperunat syntyvät kädenkäänteessä etukäteen lohkotuista perunoista. Säilytä leikatut perunat kylmässä vedessä, jotta ne eivät tummu.

Uudenvuoden jälkiruoka noudattelee samaa kaavaa: herkullista ja juhlavaa, mutta helppoa kokille. Calvadoksella maustetut omenat kanelikermavaahdon kera kruunaavat illallisen, eikä annos ole kuitenkaan liian tuhti kolmen ruokalajin päälle. Voit valmistella senkin etukäteen: vatkaa ja mausta kermavaahto päivällä ja säilytä kylmässä. Myös omenat voi valmistaa hyvissä ajoin, jolloin illalliselle jää enää annosten kasaaminen.

Cocktailit kruunaavat juhlan

Uudenvuoden juhlissa maistuvat raikkaat drinkit. Tarjoile alkumaljana juhlavaa päärynä-timjamikuohuvaa. Päärynä maistuu myös jäähileisessä päärynäroscassa. Jäiset mansikat tuovat maun lisäksi kauniin värin kuplivaan mansikka-ruusucocktailiin ja jäätyneeseen marjariittaan. Sekä Talvi-drinkin että Pohjoisen Taika –cocktailin voi tarjota joko jääpalojen kera tai lämpimänä juomana.

Yllätä vieraat piimäpohjaisilla cocktaileilla. Mustikkapiimädrinkkiin lorautetaan hieman mustikkalikööriä ja mangopiimädrinkki saa eksoottista makua kookos- ja banaanilikööreistä.

Illallisen järjestäjän ABC

 

Lähetä kutsut vähintään kuukautta ennen joko sähköpostilla, tekstiviestillä tai kirjeellä, tai luo Facebookissa illalliselle oma tapahtumasivu. Pyydä vieraita vahvistamaan tulonsa viimeistään muutamaa päivää ennen juhlia.

Suunnittele menu hyvissä ajoin ja valitse ruokia, joita pystyy valmistelemaan etukäteen.

Tarkista ajoissa, että sinulla on tarvittava astiasto. Lainaa tai osta tarvittavat astiat.

Tee yksityiskohtainen ostoslista ennen kauppaan menoa ja suunnittele kokkausaikataulu.

Järjestele huonekalut ja varmista, että tuoleja on tarpeeksi.

Tee eteiseen tilaa kengille ja takeille.

Kata pöytä niin aikaisin, kuin suinkin on mahdollista.

Muista tyhjentää astianpesukone ennen illallista, jotta saat likaiset astiat heti sinne piiloon.

Luo illallistilaan kaunis tunnelma esimerkiksi kynttilöillä ja kukilla.

Varaa aikaa myös omaan laittautumiseen sekä viime hetken kodin siistimiseen.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi