Vapun klassikkoreseptit

Mistä syntyy perinteinen vappu? Munkeista, tippaleivistä ja roseteista. Perunasalaattia tai simaa unohtamatta. Löydä kaikki vapun perinteiset herkkuohjeet samasta paikasta.

Vappumunkkien paistaminen on helppoa

Sokeroitu, päältä ihanan rapeaksi paistettu ja sisältä pehmeän mehukas munkki on kiistatta vappuklassikko parhaasta päästä. Munkkitaikina syntyy periaatteessa pullataikinasta, sillä munkki on uppopaistettu pulla. Munkkeihin voidaan lisätä raikasta sitruunan makua esim. käyttämällä taikinassa Valio maustettu rahka sitruunaa. Se soveltuu hyvin yhdessä maidon kanssa hiivataikinan pohjaksi. Delimunkit sen sijaan kohotetaan leivinjauheella, joten munkkitaikina syntyy käden käänteessä. Voit vaihtelun vuoksi kokeilla myös donitseja tai churroja.

Perinteisesti munkit pyöritellään paistamisen jälkeen sokerissa. Täytetyt munkin syntyvät, kun pyöreän munkin sisään pursotetaan ennen paistamista sileällä pursotintyllalla tasaista, paistamiseen soveltuvaa hilloa.

Katso tarkemmat ohjeet munkkien paistoon ja koristeluun >

Katso kaikki Valion munkkireseptit ›

"Munkkitaikina syntyy periaatteessa pullataikinasta, sillä munkki on uppopaistettu pulla."

sokerimunkitMunkit uppopaistetaan öljyssä. Paistamiseen käytetään yleisimmin rypsiöljyä tai kookosrasvaa. Kypsennykseen tarvittavan öljyn määrä riippuu padan/kattilan koosta ja laakeudesta sekä uppopaistettavan leivonnaisen koosta. Esim. rosetit paistetaan yksitellen rosettiraudan avulla, joten paistamiseen riittää pienikokoinen kattila. Lisäksi rosetit ovat ohuita leivonnaisia, joten öljyä ei tarvita pohjalle kuin n. 5 cm:n verran. Munkit sen sijaan ovat muodoltaan pyöreitä, tilaa vieviä ja  niitä kypsennetään yleensä usea munkki kerrallaan. Näin paistoastialta vaaditaan enemmän kokoa ja näin ollen tarvitaan myös runsaammin paistorasvaa.

Uppopaistettavien leivonnaisten valmistuksessa kanttaa varata kaikki tarvittavat välineet ensin valmiiksi, jotta paistaminen sujuu jouhevasti, rauhallisesti ja siten turvallisesti. Varaa lähellesi reikäkauha, talouspaperilla päällystetty lautanen (jossa öljystä nostetut leivonnaiset valutetaan), tarvittaessa sokerilautanen sokerikuorrutusta varten sekä tarjoiluastia. Muista varata lieden lähelle aina kansi siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa tai kuumaan öljyyn pääsee vettä. Siivilöi käytetty öljy jäähtyneenä takaisin öljypulloon ja säilytä sitä jääkaapissa. Voit käyttää samaa öljyä 2–3 paistokertaan. Älä kaada käytettyä öljyä viemäriin, vaan hävitä se tyhjässä pullossa sekajätteen mukana.

Tippaleivät ja rosetit näyttävät veikeiltä ja maistuvat herkullisilta

Tippaleipä on rapsakka, tomusokerilla viimeistelty, rasvassa kypsennetty perinteinen vappuleivonnainen. Itse tehty tippaleipä on kuin taideteos itsessään ja sen kiemuroita on niin lasten kuin aikuistenkin kiva napostella. Tippaleivät syntyvät pursottamalla taikinaa ohuena nauhana kuumaan rasvaan. Pursotukseen voit käyttää vaikkapa puhdasta ketsuppipuolloa. Tee taikinasta kuumaan rasvaan ristikkäisiä taikinanauhoja. Paista tippaleipä molemmilta puolilta kullanruskeaksi.

Rosettien ja tippaleipien taikinoissa on hieman maku- ja rakenne-eroja, mutta ne muistuttavat hyvin paljon toisiaan. Rosetit syntyvät myös rasvassa paistamalla, mutta niihin tarvitaan rosettirauta. Rosettitaikinaan siirtyy rosettiraudasta valmistuksen aikana öljyä, jolloin niiden valmistaminen vähitellen vaikeutuu. Lopputaikinasta voi siis valmistaa vaikkapa tippaleipiä.

Kuumenna rosettirauta hyvin kuumassa rasvassa ja valuta ylimääräinen rasva pataan. Kasta rauta taikinaan yläreunaan saakka, mutta älä upota rautaa taikinaan kokonaan. Yläosan on jäätävä taikinan yläpuolelle, sillä muuten paistetun rosetin irrottaminen raudasta on vaikeaa. Upota taikinaan kastettu rauta öljyyn ja nosta ylös, kun rosetti on vaaleanruskea. Irrota rosetti raudasta lautaselle talouspaperin päälle. Irrottamisessa voi käyttää varovasti apuna veistä tai haarukkaa.

"Herkullinen salaatti on varmasti piknikin vetonaula."

perunasalaattiPerunasalaatti taipuu moneen muotoon

Vappupiknikin herkullinen, suolainen salaatti syntyy perunasta. Perunasalaatilla on kuitenkin kykyä muuntautua moneen muotoon. Kenties perinteisin tapa valmistaa perunasalaatti on tehdä siihen majoneesipohjainen kastike. Keveämmän version tästä loihdit kermaviilillä, kuten esimerkiksi Kurkku-perunasalaatissa. Mukavaa suolaisuutta perunan rinnalle salaattiin syntyy kapriksista ja herkkukurkuista. Aivan upean säväyksen perunasalaattiin saa myös paahdetulla kinkulla tai sillillä, kuten Italialaisessa perunasalaatissa. Tähän versioon kastike syntyy helposti yhdistämällä tuorejuustoa ja omenamehua. Herkullinen salaatti on varmasti piknikin vetonaula.

Lisäideoita vapputarjoiluun kotona tai piknikillä

Mikään ei estä tekemästä perunasalaatista juustoista versiota yhdistämällä siihen omaa suosikkijuustoaan: esimerkkinä Valio AURA® sinihomejuuston ystävien suosikki AURA perunasalaatti.

Piknikin suolaisten herkkujen joukkoon kuuluu usein myös silli. Maukas versio perinteisemmän sillin rinnalle syntyy Paprika-smetanasillistä. Hieman kevyempi versio valmistuu uuden Valio smetana 23 % avulla, sillä siinä on huomattavasti vähemmän rasvaa kuin perinteisessä smetanassa.

Jos haluat tarjota kotona vapun juhlapöydässä herkullisen kokonaisuuden, kokeile Lohi Skageneita, lisänä vaikka tillinoksien kanssa keitettyjä perunoita sekä Mäti-avokadosalaattia. Tällä saa varmasti ansaittuja aplodeja ruokailijoiden keskuudessa.

Ja toki niin piknikillä kuin kotonakin kuuluu nauttia myös ruokajuomia. Jos kaipaat perinteiselle kuohuviinille vaihtelua, kokeile raikasta Boolia tai valmista PikasimaaKatso lisää ideoita vapun juhlajuomiksi >


Energiatarpeesi