Venäläiset ruoat

Kata juhlava zakuski-pöytä, pidä blini-illalliset tai kanna pöytään ruokaisaa borssia - slaavilainen keittiö tarjoaa herkullisia elämyksiä arkeen ja juhlaan.

Venäläinen ruoka on täynnä runsaita makuja. Tyypillisiä raaka-aineita ovat etikkaan säilötyt vihannekset, hapankermat, sienet, liha ja kala. Tee makumatka Venäjälle kattamalla pienistä suupaloista koostuva zakuska-pöytä, pitämällä blini-illalliset tai keittämällä kattilallinen ruokaisaa borssia.

Suupaloja runsaasta zakuska-pöydästä Blinejä erillaisilla täytteillä

Juhlava venäläinen päivällinen alkaa perinteisesti runsaalla zakuska- eli alkupalapöydällä. Tyypillisiä zakuskoja ovat muun muassa silli ja ruokaisat salaatit, joissa majoneesia ei säästellä. Zakuska-pöytään kuuluvat lisäksi suolakurkut, hunaja ja smetana, etikkaan säilötyt kasvikset ja sienet. Zakuskat sopivat myös illanistujaisten tarjottavaksi mezejen ja tapaksien tapaan.

Tuhteja keittoja ja piirakoita

Keitot ovat slaavilaista ruokaperinnettä omimmillaan. Tyypillisiä keittoja ovat Venäjän kansallisruoaksikin kutsuttu kaalikeitto eli shtshi, sakea kalaseljanka ja borssi, joka tarjoillaan smetananokareen kanssa. Myös erilaiset piirakat kuuluvat olennaisesti venäläiseen keittiöön. Suolainen piirakka, kuten kalatäytteinen kulebjaka, voi korvata pääruoan.

Blinejä erillaisilla täytteillä lautasilla

Blinit, borssi ja muut venäläiset klassikot

Blinit ovat venäläisen keittiön tunnetuimpia ruokia. Suomessa blinit kuuluvat etenkin lopputalveen, jolloin niitä syödään mm. mätien, punasipulin ja smetanan kanssa. Blinit paistetaan rapeiksi runsaassa voissa valurautapannussa ja tarjoillaan kuumina. Katso tästä kaikki blinivinkit ja kokeile myös yksittäisiä lettuja helpommin valmistuvaa blinipannukakkua.

Borssikeiton voi tehdä monella tapaa, mutta pääosassa on aina etikkapunajuuri, joka antaa keitolle sen tyypillisen, lempeän happaman maun. Punajuuren lisäksi borssissa on yleensä sipulia ja kaalia. Ruokaisuutta voi tuoda lihalla tai makkaroilla. Kauniin punainen keitto tarjoillaan smetanan ja leivän kanssa.

Stroganov on täyteläinen lihapata, joka saa makunsa smetanasta tai kermasta, tomaattipyreestä ja suolakurkusta. Tuhti pata sopii täydellisesti talvipäiviin. Vorschmack

Vorschmack yhdistää jauhelihan ja anjoviksen yllättävällä, mutta herkullisella tavalla. Suomessa vorschmack on niittänyt mainetta marsalkka Mannerheimin lempiruokana.

Syrnikit ovat pieniä, rahkaan tehtyjä lettuja, jotka voi syödä niin suolaisten kuin makeiden täytteiden kanssa. Kokeile sitruunarahkaan tehtyjä tai hedelmillä täytettyjä syrnikkejä.

Lisää venäläisiä ruokia:


Energiatarpeesi