Vinkkejä juustoviinien valintaan

Juusto saa viinin laulamaan sanovat ranskalaiset – viini ja juusto tuovat esiin toistensa parhaat puolet. Koska juustojen ja viinien kirjo on niin runsas, voi sopivan yhdistelmän löytäminen tuntua vaikealta. Yhtä ainoaa, oikeaa ratkaisua ei kuitenkaan ole olemassakaan. Oma maku ratkaisee. Tärkeintä on olla ennakkoluuloton, sillä mieleinen pari löytyy vain maistelemalla. On silti olemassa muutamia perussääntöjä, joiden tunteminen helpottaa juustoviinien valintaa.

Tasapareja ja vastakohtia

Viinejä ja juustoja valitessa kannattaa suosia tasavertaisia pareja. Kevyt viini viihtyy lempeän juuston seurassa, kun taas roteva juusto vaatii viiniltäkin luonteikkuutta. Perussääntöihin kuuluu myös, että vastakohdat täydentävät toisiaan. Huoneenlämpöinen, suolainen sinihomejuusto muodostaa hurmaavan liiton viilennetyn, makean jälkiruokaviinin kanssa.

Punaista vai valkoista?

Punaviini on perinteinen ja hyvä valinta juuston kumppaniksi. Punaviini sopii yleisesti ottaen parhaiten yhteen kovien ja kypsien juustojen kanssa. Kun tarjolla on useampia erivahvuisia juustoja, kannattaa valita keskitäyteläinen ja maultaan pehmeähkö punaviini.

Keveät ja vaaleat juustot viihtyvät valkoviinin seurassa. Sen hapokkuus taittaa hienostuneella tavalla juuston rasvaisuutta. Kuivat ja puolikuivat, aromikkaat ja hedelmäiset valkoviinit sopivat erityisen hyvin juustojen makumaailmaan.

Tarjolle on hyvä varata myös alkoholiton juomavaihtoehto, esim. Valio omenatäysmehu.

Makeaa ja kuohuvaa

Monet juustot ovat edukseen makeiden jalohomerypäle- ja jälkiruokaviinien kuten trockenbeerenauslesen tai sauternes’n kera. Jos juustotarjotin koostuu monenlaisista juustoista, kannattaa juomaksi valita portviini. Se sopii erinomaisesti yhteen hyvin erilaistenkin juustojen kanssa.

Kuohuvakin voi olla onnistunut valinta. Samppanja tai kuohuviini muodostaa hienon yhdistelmän kovan ja kypsän juuston kuten parmesanin kanssa. Samppanja ja kuohuviini sopivat myös miedohkojen vuohenjuustojen pariksi.

Klassikkoyhdistelmiä

Klassikkoyhdistelmiin luottaminen on aina varma valinta. Klassiset makuparit ovat usein peräisin juustojen ja viinien yhteisiltä kotiseuduilta. Esimerkiksi Ranskassa, Loiren laaksossa syntynyt vuohenjuuston ja sauvignon blanc -valkoviinin yhdistelmä on erinomainen.  Myös sinihomejuusto sekä makea sauternes-valkoviini kuuluu klassisiin makupareihin.

Huomio myös lisukkeet

Kun juustotarjoilun haluaa rakentaa viiniystävälliseksi, kannattaa kiinnittää huomiota myös lisukkeisiin. Viinin kannalta parhaita lisukkeita ovat kypsät päärynät ja viikunat sekä erilaiset hillot ja hillokkeet. Monesti juustojen seurana nähtävät omenat ja viinirypäleet sen sijaan saattavat voimistaa punaviinin tanniineita, jolloin viinin ja juuston yhdistelmä voi maistua karvaalta. Hyvä leipä tai voileipäkeksit kuuluvat olennaisena osana juustopöytään. Tarjolle voi asettaa myös pähkinöitä, ne maistuvat monien juustojen kera.

Laatulasi on osa viininautintoa

Hyvä viinilasi on kirkas, oikean muotoinen ja riittävän suuri. Laatulasissa viini näyttää, tuoksuu ja maistuu paremmalta. Arvokkaita viinilaseja kannattaa hoitaa hyvin. Usein rasvaisen astianpesuharjan sijaan viinilasit on hyvä pestä hellävaraisesti pesusienellä.
 


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi