Tipujen vaniljaiset kevätpesät

Reseptiyhteistyö: leivontafoorumi

Tipujen vaniljaiset kevätpesät

Reseptiyhteistyö: leivontafoorumi

1 h

Leivontafoorumin huhtikuun haasteen yksi voittajista oli Onneli, joka teki voitaikinasta keväisen leipomuksen.

Ainekset

Voitakina, itsetehty

250 g Valion voita
250 g (n. 4 dl) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g kylmää vettä

Ohje

  1. Sekoita voi, vehnäjauhot ja leivinjauhe murumaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon kylmä vesi (niin kylmää kuin hanasta tulee). Jos haluat erityisen lehtevän taikinan, kauli taikina tällöin 3x3. Anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia. Taikina soveltuu erityisen hyvin erilaisten pasteijoiden ja piirakoiden valmistukseen. Paisto leipomusten koosta riippuen 200 (isommat piirakat) - 225 (pienemmät pasteijat, leivokset) asteessa sopivasti.
  2. Kaulaus

  3. 3 x 3 tarkoittaa sitä, että taikina kaulataan kolme kertaa ja jokaisen aukikaulauksen välillä taitellaan kolmeen osaan. Kaulausvahvuus n. 10mm. Eli: Kaulaa taikina pitkänomaiseksi levyksi joka on n. 1cm paksu. Taittele taikina kolmeen osaan ja kaulaa uudestaan pitkäksi levyksi. Pyri kääntämään taiteltu taikina aina 90 astetta jolloin "kantit" jäävät seuraavalla taitoksella taikinan sisään.
  4. Vaniljakreemi

  5. 1/2 vaniljatanko
  6. 250 g (2 1/2 dl) Valion täysmaitoa
  7. 60 g (3-4 kpl) kananmunan keltuaista
  8. 60 g (noin 3/4 dl) sokeria
  9. 20 g (vajaa 2 1/2 rkl) maissitärkkelystä
  10. 12 g (noin 1 rkl) Valion voita
  11. Kreemin valmistus

  12. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet irti. Laita siemenet ja maito pieneen kattilaan. Kiehauta maito ja ota kattila levyltä. Laita kansi päälle ja anna maidon maustua.
  13. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyesti sekaisin ja lisää joukkoon maissitärkkelys. Kaada maito joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada seos takaisin kattilaan. Kuumenna seos kiehumispisteeseen koko ajan sekoitellen (seos alkaa paksuuntua). Ota kattila pois liedeltä. Lisää voi ja sekoita kunnes se on sulanut joukkoon. Puserra seos siivilän läpi tasaiseksi. Peitä astia kelmulla ja laita kylmään veteen jäähtymään. Säilytä jääkaapissa käyttöön saakka. Vaniljakreemin voi laittaa valmiiksi pursotinpussiin, sulkien pussin suun.
  14. Täyte

  15. 50 g manteleita
  16. 50 g (reilu 1/2 dl) sokeria
  17. 25 g Valion voita
  18. 12 g (vajaa 2 rkl) vehnäjauhoja
  19. Tipupesän varsinainen valmistus

  20. Kiehauta vesi kattilassa, lisää mantelit ja kiehauta ne. Kaada mantelit siivilään ja huuhdo kylmällä vedellä. Kaada mantelit pöydälle ja poista niistä kuoret. Laita kuoritut mantelit ja sokeri tehosekoittimeen ja jauha ne hienoksi. Lisää pehmeä voi ja vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi massaksi. Laita massa jämäkkään pussiin (tai pursotinpussiin) ja sulje pussin suu.
  21. Nosta kylmä taikina kevyesti jauhotetulle alustalle. Kauli taikinasta noin 4 mm paksu levy. Leikkaa reunat siistiksi. Leikkaa levy kuuteen, 10 × 10 cm kokoiseen palaan. Aseta palat leivinpaperoidulle uunipellille. Ota takinan ylijäämäpalat ja painele niistä pallo. Kääri pallo tuorekelmuun ja laita jääkaappiin wienereiden teon ajaksi.
  22. Leikkaa saksilla mantelitäytepussin kärjestä pala pois. Pursota täytettä jokaiselle neliöpalalle noin 1 rkl. Kostuta vedellä kevyesti jokaisen palan kulmat ja paina kulmat jämäkästi keskustaan täytteen päälle.
  23. Voitelu

  24. Vatkaa muna kevyesti ja lisää pieni ripaus suolaa. Voitele sudilla taikinalevyt (säästä loppu kananmuna tipujen voiteluun). Ota jääkaapista pursotinpussissa oleva vaniljakreemi ja leikkaa saksilla kärjestä pala pois. Pursota kreemiä jokaisen taikinalevyn keskustaan noin 1 rkl. Paista wienereitä 225 °C:ssa uunin keskiosassa 14-15 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman kullanruskeaa väriä. Anna jäähtyä kokonaan.
  25. Kun wienerit ovat uunissa, ota ylijäänyt taikinapallo jääkaapista. Kauli taikinasta ohuehko levy ja ota siitä tipumuotilla (tai jollain muulla muotilla) paloja. Nosta palat leivinpaperoidulle uunipellille ja voitele ne kananmunalla. Kun olet ottanut wienerit pois uunista, paista tipuja samassa lämmössä 8-10 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Anna jäähtyä.
  26. Tipupesien koristeluun

  27. tomusokeria
  28. 3 kpl pieniä täytesuklaamunia
  29. 6 kpl voitaikinasta leivottuja tipuja
  30. suklaarakeet silmiksi tipuille
  31. Koristelu

  32. Kun wienerit ovat jäähtyneet kokonaan, aseta ne tarjoilualustalle ja siivilöi päälle hennosti tomusokeria. Laita taikinasta tehdyille tipuille silmät suklaarakeista. Aseta tiput wienereiden laidoille. Halkaise suklaamunat ja aseta jokaiselle wienerille yksi puolikas.
Tämä on yhteistyökumppanin tekemä resepti. Valio Koekeittiö ei ole testannut reseptiä, eikä Valio voi siksi taata reseptin toimivuutta.
Reseptiyhteistyö