Vanilja-vadelmadonitsit

Reseptiyhteistyö: leivontafoorumi

Vanilja-vadelmadonitsit

Reseptiyhteistyö: leivontafoorumi

2 h

Lf huhtikuun leivontahaaste, Vapun herkut pienillä twisteillä. Millan ideana oli tehdä asteen terveellisempää kuin rasvassa paistetut munkit, mutta kävikin niin että näissä herkku-donitseissa on luultavasti enemmän kaloreita kuin munkeissa. Mutta ei se haittaa, ovat niin pieniä että voi syödä monta ja monta ja vielä pari. Ensinmäinen palkinto.

Ainekset

Taikina, 32 pientä ja 10 isoa:

2 dl sokeria
0,5-1 vaniljatanko
6 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,25 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
1 dl Valion maitoa
0,5 prk Valion kermaviiliä
2 kananmunaa
0,5 dl öljyä
0,5 dl sulatettua voita

Punainen vadelma-kuorrute:

5 dl tomusokeria
(1 rkl maitoa)
2 rkl vadelmasosetta
(punaista pastaväriä)

Valkoinen vadelma-kuorrute:

5 dl vadelmanmakuista tomusokeria
1 rkl maitoa

Ohje

  1. Mittaa sokeri isoon astiaan. Leikkaa vaniljatanko kahtia ja kaavi sen sisältä siemenet sokerin joukkoon. Sekoita esim. sormin saadaksesi siemenet leviämään tasaisesti. Mittaa astiaan loput kuivat aineet. Sekoita toisessa kulhossa maito, kermaviili ja munat tasaiseksi seokseksi. Lisää sulatettu voi ja ruokaöljy. Sekoita neste kuivien aineiden joukkoon. Taikinan tulisi muistuttaa nyt kuivakakku-taikinaa koostumukseltaan. Tarvittaessa lisää hieman maitoa tai vehnäjauhoja.
  2. Kaada taikina pakastepussiin ja leikkaa siitä kulma auki. Pursota taikinaa (voideltuun, irtosivat kyllä hyvin ilman voiteluakin) donitsipellille.
  3. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes reunat ovat hieman rusehtavat. Kaada jäähtymään keittiöpyyhkeen päälle. Täytä vuoka uudelleen niin monta kertaa kuin taikinaa riittää.
  4. Kuorrute:

  5. Donitsien jäähdyttyä tee kuorrute. Muussa (sulatetut) vadelmat lusikalla. Jos et halua kuorrutteeseen sattumia, valuta siivilän tai harson läpi. Sekoita vadelmasose tomusokeriin. Jos kuorrute on liian jähmeää, lisää maitoa vähän kerrallaan. Halutessasi räväkämmän värin, sekoita väriaine joukkoon.
  6. Valkoisesta kuorrutetta varten sekoita tomusokeri ja maito. Lisää maitoa tai tomusokeria tarvittaessa pieniä määriä. Dippaa jäähtyneet donitsit kuorrutteeseen ja koristele halutessasi.
  7. Koristelu:

  8. Fazerin turkinpippuri-rouhe sopii erinomaisesti tasoittamaan makeaa kuorrutetta. Tosin se sulaa hieman märässä kuorrutuksessa, joten lopputulos ei ollut kaikkein kuvauksellisin. Kuvien ruskeissa donitseissa on käytetty kuorrutteena sulatettua suklaata.
Tämä on yhteistyökumppanin tekemä resepti. Valio Koekeittiö ei ole testannut reseptiä, eikä Valio voi siksi taata reseptin toimivuutta.
Reseptiyhteistyö