Rapeaita ja tuhteja herkkuja – tällaista on äijäruoka eli dude food

Jos tilanne vaatii rapeaa ja herkullista mättöruokaa, löydät varmasti sopivan reseptin äijäruokien joukosta.

Äijäruoka eli dude food on rasvaista, mausteista, suolaista ja usein myös lihaista ruokaa, josta voivat nimestä huolimatta nauttia kaikki sukupuolet. Äijäruoka-termi ja -kulttuuri ovat rantautuneet meille Amerikasta, ja siihen kuuluvat perinteisesti maskuliinisina pidetyt, rapeat, rasvaiset ja mättöiset ruoat, kuten hampurilaiset, pizzat, texmex-herkut, hodarit ja lihat.

Äijäruoassa satsataan enemmän makuun kuin terveellisyyteen, mutta esimerkiksi tacojen ja leipien täytteeksi ladotaan myös rapeita ja raikkaita kasviksia. Moderniin äijäruokaan voivat kuulua myös esimerkiksi rapeaksi paistetut kasviproteiinit, kuten Gold&Green Nyhtökaura ja Delikaura. Äijäruoan ystäville maistuvat myös makeat herkut – kunhan ne ovat aivan erityisen maukkaita ja makeita.

Tarjoa äijäruokaa rennoissa illanistujaisissa, kotibileissä, kisakatsomon lomassa, mökillä tai saunaillan purtavana. Äijäruoka maistuu erityisesti viikonloppuna ystävien kesken, mutta herkullista se on myös itsekseen syötynä ihan tavallisena arkipäivänä.

Äijäruokaa illanistujaisiin

Kaverit koolle ja tarjolle hyvää ruokaa sekä juomaa. Äijäruoka on täydellistä tarjottavaa illanistujaisiin, sillä moni tyyliä edustava ruoka on rentoa, käsin syötävää ja sopii hyvin haukattavaksi juttelun ohessa. Illanistujaisissa pöydässä voi olla joko pientä naposteltavaa tai ihanan tuhti ateria, kuten isot burgerit.

Kokeile pizzaa, jonka reunoilta rapea pohja tehdään kukkakaalista ja juustosta. Tai tee koko porukalle tuunattuja nugetteja, paahdettuja quesadilloja tai chipotle smash burgerit, joiden nimi tulee siitä, että muhkeita pihvejä painetaan pannua vasten paiston aikana. Jälkkäriksi maistuu kinuskilla ja popcornilla ryyditetty mutakakku.

Rehtiä ruokaa kisakatsomoon

Urheilua katsoessa tulee taatusti nälkä. Kisakatsomon naposteltavaksi sopivat kukkakaali- ja broilerinsiivet, tuhdimmaksi ruoaksi pizza tai hodarit. Myös lämpimät kalaleivät ja texmex brunssileivät toimivat mainiosti penkkiurheilun lomassa. Brownie on helposti sohvalla syötävä jälkkäri, joka tyydyttää voimakkaankin makeanhimon.

Mökkiviikonlopun maukkaimmat

Saunomisen, uimisen ja ulkoilun lomassa maistuu kaikki tuhti, suolainen ja täyttävä ruoka. Tee koko porukalle chorizolasagne tai kokkaa jotain mausteisen lämmittävää, kuten kvinoa-kebabarrabiataa tai peruna-kukkakaali tikka masalaa.

Mökillä on aikaa myös tehdä yhteiseen pöytään jotain makeaa. Kokeile kotoisen lohdullista herukka-jogurttipannaria tai itsetehtyä ja ehkä maailman herkullisinta korvapuustijäätelöä.

Keittiössä nyt
Pojat saunoo, koska syödään?
Keittiössä nyt
Parhaat eväät kisakatsomoon
Keittiössä nyt
Reseptit tosikokkaajille