Erikoiskahvien ABC

Suomalaiset ovat kahvikansaa. Perinteisen suodatinkahvin lisäksi meille maistuvat maidolla täydennetyt erikoiskahvit, kuten cappuccino ja latte. Suosittuja ovat myös Irish coffeen ja frappen kaltaiset herkuttelukahvit.

Yhä useampi haluaa valmistaa kahviloista tuttuja erikoiskahveja myös kotona. Tärkeä osa hyvää kahvia on oikein tehty maitovaahto. Myös täyteläinen, kahvin joukossa käytettäväksi tarkoitettu kauramaito sopii kahvijuomiin. Vuoden 2017 barista Jarno Peräkylä antaa vinkit oikeanlaisen maidon valintaan ja maidon vaahdottamiseen.

Jarno Peräkylä

Helsinkiläinen Jarno Peräkylä kiinnostui kahvista viisi vuotta sitten aloittaessaan työt paahtimo- ja suklaakauppa Caffissa. Työn myötä Jarnon arkisena pitämästä kahvista alkoi paljastua aivan uusia puolia. Sen jälkeen kahvista on tullut Jarnolle päivätyö, joka on vienyt miehen useisiin kahvialan kisoihin niin Suomessa kuin ulkomailla. Vuoden barista -kisan Jarno on voittanut vuosina 2016 ja 2017.

Baristan vinkit: Mitä maitoa kahvin kanssa kannattaa käyttää ja miksi?

Kahvin kanssa sopii parhaiten rasvaisempi maito, esimerkiksi Valio kahvimaito, Valio täysmaito tai Valio Luomu™ vanhanajan täysmaito. Valio Oddlygood® Barista kaurajuoma on gluteeniton ja maidoton vaihtoehto, joka sopii myös vegaaneille. Maidon tai kaurajuoman rasva tuo kahviin lisää makua ja pehmeyttä suutuntumaan. Rasvaisempi maito tai kaurajuoma on edukseen etenkin cappuccinon ja caffè latten kaltaisissa kahvijuomissa, joihin se vaahdotetaan.

Mitkä ovat tärkeimmät asiat onnistuneen maitokahvin valmistamisessa?

  • Maidon vaahdottamista voi verrata kerman vatkaamiseen: jotta juoksevasta kermasta saa vaahtoa, sen joukkoon pitää vatkata ilmaa.
  • Vaahdotettavan maidon tulee olla jääkaappikylmää.
  • Hyvä maitovaahto on pehmeää ja notkeaa, ei kovaa ja kuivaa höttöä. Kun vaahto on onnistunut, ei esimerkiksi cappuccinoa juodessa huomaa, mihin vaahto loppuu ja mistä kahvi alkaa.
  • Jotta maitovaahto onnistuu, ilma pitää saada maitoon tasaisesti ja vähitellen. Sen jälkeen maidon rakennetta työstetään niin, että ilma jakautuu pienenpieniksi kupliksi.
  • Aikaa vaahdon aikaansaamiseen on rajallisesti, sillä maito kuumenee koko vaahdotuksen ajan. Vaahdotus lopetetaan, kun maidon lämpötila on 55–65 astetta.
  • Vaahdottamisen jälkeen kannua kannattaa pyöräyttää pari kertaa, jotta maito sekoittuu tasaisesti. Jos maidon pinnalla on isoja kuplia, ne saa helposti pois lyömällä kannua kevyesti pöytää vasten.
  • Valio Oddlygood Barista kaurajuomaa käytetään vaahdottaessa kuten maitoa.
Hyvä maitovaahto on pehmeää ja notkeaa.

Nämä maidot maistuvat kahvin kanssa

  • Valio kahvimaito on suunniteltu erityisesti kahvin kanssa käytettäväksi. Valio kahvimaidosta syntyy kestävä vaahto, ja se sopii siksi erityisen hyvin erikoiskahveihin.
  • Täyteläinen Valio täysmaito sopii erinomaisesti kahvin kanssa sellaisenaan ja siitä syntyy myös samettinen vaahto.
  • Valio Luomu™ vanhanajan täysmaito on maultaan todella täyteläinen ja kermainen maito sopii etenkin lyhyempiin kahvijuomiin.
  • Valio Oddlygood® Barista kaurajuoma on gluteeniton ja maidoton vaihtoehto, joka toimii maidon tapaan kaikissa kahveissa ja kahvilajuomissa – myös perinteisessä suomalaisessa vaaleapaahtoisessa kahvissa.

Täydellinen maitovaahto ja erikoiskahvit

  • Näin vaahdotat maidon kahviin

    Paksu ja täyteläinen maitovaahto on olennainen osa erikoiskahveja, kuten cappuccinoa ja caffe lattea.

  • Näin teet cappuccinon

    2017 vuoden barista Jarno Peräkylän ohjeilla valmistat täydellisen cappuccinon.

  • Näin teet caffe latten

    Barista Jarno Peräkylän ohjeilla valmistat täydellisen caffe latten.

  • Näin teet flat whiten

    2017 vuoden barista Jarno Peräkylän ohjeilla valmistat täydellisen flat whiten.

Opettele Latte artin salat

  • Näin teet latte art -sydämen

    Barista Jarno Peräkylän ohjeilla valmistat täydellisen latte art -sydämen.

  • Näin teet latte art -tulppaanin

    2017 vuoden barista Jarno Peräkylän ohjeilla valmistat täydellisen latte art -tulppaanin.

  • Näin teet latte art -rosettan

    Ohjeilla valmistat täydellisen latte art -rosettan.

  • Näin teet latte art -joutsenen

    Barista Jarno Peräkylän ohjeilla valmistat täydellisen latte art -joutsenen.

Erikoiskahvit

Erikoiskahvien perustana toimii vahva espressokahvi. Kuuman maidon ja maitovaahdon määrää vaihtelemalla syntyy erilaisia erikoiskahveja, joista vähiten maitoa on caffè macchiatossa ja eniten caffè lattessa.

Herkuttelukahvit ja kahvidrinkit

Herkuttelukahveissa ja kahvidrinkeissä kahvin oma aromi täydentyy suklaalla, nokareella kermavaahtoa tai vaikka tujauksella likööriä.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›