Hävikkismoothiebaari 2nd Chance antaa hävikille uuden elämän

Valion tehdastuotannossa syntyy pieniä määriä myyntiin kelpaamatonta mutta täysin syömäkelpoista hävikkiä. Nyt tämä hävikki sekoitetaan herkullisiksi ja terveellisiksi smoothieiksi yhdessä vähittäiskaupan hävikkikasvisten ja -vihannesten kera, ja tarjoillaan veloituksetta hävikkismoothiebaari 2nd Chancessa. Tällä muistutetaan suomalaisia siitä, että hävikin hallinta on osa ympäristöystävällistä syömistä.

Valion hävikkismoothiebaari 2nd Chance on ketterästi liikkuva perävaunu-kioski, joka kiertää kesätapahtumia ja suurten kaupunkien korkeakoulukampuksia kesällä ja syksyllä 2019. Hävikkismoothiebaari tarjoaa veloituksetta smoothieita, jotka on valmistettu Valion tuotannossa syntyvästä syömäkelpoisesta hävikistä ja K-ryhmän kauppojen syömäkelpoisesta hedelmä- ja vihanneshävikistä.

Hävikkismoothien pohjana on Valion maustamaton jogurtti tai kaurajuoma, ja allergiat pystytään huomioimaan niissä puitteissa kuin päiväkohtainen hedelmä- ja vihanneshävikki sallii.

2nd Chance kiertueaikataulu

Festivaalit Korkeakoulut
7.6. - 8.6. Sideways, Helsinki (Nordis, festarialueen sisääntuloalue) 21.8. XAMK, Kouvola
12.6. Helsinki-päivä (Kolmen sepän aukio) 3.9. Jyväskylän Yliopisto
14.6.-15.6. Kesärauha, Turku (festarialue) 5.9.- 6.9. Tampereen Yliopisto
17.7. SuomiAreena, Pori 9.9. - 10.9. Turun Yliopisto
26.7. - 27.7. Qstock, Oulu (festarialue) 12.9. - 13.9. Oulun Yliopisto
3.8. Kallio Block Party, Helsinki (Hakaniemen tori) 19.9. - 20.9. Aalto Yliopisto, Otaniemi

Taklaa hävikki jo kaupassa

Yksi 2nd Chance -hävikkismoothiebaarin kumppaneista on K-Supermarket Nummenpakka, jonka hevi-hävikki pyörähtää smoothieiksi Turun Kesärauha-tapahtumassa ja syksymmällä, kun 2nd Chance kurvaa Turun yliopiston kampukselle.

"Halusimme heti mukaan, kun kuulimme tästä loistavasta ideasta. Hävikin syntymistä vähittäiskaupassa ei voi täysin välttää mutta usein se, mikä ei enää ole myyntikelpoista, on täysin syöntikelpoista", kauppias Taina Jansen kertoo.

Jansen kertoo, että syöntikelpoiset, mutta esimerkiksi ulkonäöltään jo hieman elämää nähneet hedelmät ja vihannekset ovat smoothiessa parhaimmillaan. Ne ovat kypsiä ja herkullisia, ja ulkonäöllä ei ole smoothien seassa niin väliä. Ja nyt K-Supermarket Nummenpakalta saadaan niitä kymmeniä kiloja nautiskeltaviksi vaikkapa Kesärauhassa.

"Ruokahävikin minimointi ja hävikkiruoan pelastaminen ovat helppoja ympäristötekoja, joka säästää myös rahaa. Jo kaupan hyllyjen äärellä voi pohtia, että tulee varmasti ostettua mieluisaa ruokaa juuri oikea määrä eikä liikaa. Kannattaa myös kysellä meiltä kaupan henkilökunnalta ja tutkia ruokatalojen nettisivuja, kun mietityttää, kuinka kauan jokin ruoka säilyy, ja mistä voi päätellä sen syömäkelpoisuuden", Jansen vinkkaa.

Näin vähennät ruokahävikkiä kotona

Miten hyödyntäisin edellisen aterian tähteitä? Mistä tietää, että maitotuote on pilaantunut? Mitä eroa on parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnöillä? Laita hävikki kuriin kotona.

Mitä on syömäkelpoinen hävikki, jota 2nd Chance tarjoilee?

  • Varsinaisen tuotantovaiheen käynnistymistä edeltävät Valion koeajoerät, joiden laatu on varmistettu
  • Tuotantoerän aloitushävikki, jossa koostumus, esimerkiksi sakeus poikkeaa halutusta
  • Valion varastossa olevat tuotteet, joiden parasta ennen -päiväys lähestyy: vähittäiskauppa ei ehdi myydä niitä riittävän ajoissa
  • Virheelliseen tai käytöstä poistuneeseen pakkaukseen pakatut Valion tuotteet: sisältö on tiedossa ja turvallista käyttää, mutta pakkaustekstit eivät vastaa sisältöä eikä tuote sen vuoksi pääse myyntiin.
  • Syömäkelpoisia vihanneksia ja hedelmiä, jotka on poistettu myynnistä esimerkiksi epähoukuttelevan ulkonäön tai pintavaurioiden takia, tai tuoreempien tuote-erien tieltä

Matkalla kohti hiilineutraalia maitoa

Valion tavoitteena on maidon ilmastovaikutusten nollaus vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraali maito tarkoittaa, että päästöjä vähennetään ja sidotaan ilmasta saman verran kuin niitä syntyy maidon matkalla eli tilalla, kuljetuksissa, tehtaalla ja pakkauksista.

Tuu hakemaan oma smoothie!
#hävikkismoothiebaari

Parasta ennen JUST NYT

Hävikkismoothiebaarin ulkoasun ovat suunnitelleet Lahden Muotoiluinstituutissa opiskelevat Iida-Maria Remes (kuvassa vasemmalla) ja Minttu Mäkinen. Valio järjesti liikkuvan hävikkismoothiebaarin ulkoasun suunnittelusta opiskelijoille design-hackathonin eli tiiviinä spurttina toteutetun suunnittelukilpailun.

– Innostuimme hakemaan mukaan, koska ympäristöasiat ovat tärkeitä myös meille. Voimme tätä kautta parantaa maailmaa edes pikkuisen oman ammatillisen osaamisemme kautta,Mäkinen ja Remes kertovat.

Parasta ennen JUST NYT -niminen kilpailutyö nosti esiin sen, että nuoret aikuiset elävät hetkessä ja haluavat osallistua konkreettisesti omalla panoksellaan ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Smoothie valmistuu hetkessä

Alkoiko mielesi tehdä maittavaa smoothieta? Hyödynnä reseptejämme!

Tutustu resepteihin
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›