Hävikkismoothiebaari antaa hävikille uuden elämän

Valion tehdastuotannossa syntyy pieniä määriä myyntiin kelpaamatonta mutta täysin syömäkelpoista hävikkiä. Nyt tämä hävikki sekoitetaan herkullisiksi ja terveellisiksi smoothieiksi yhdessä vähittäiskaupan hävikkikasvisten ja -vihannesten kera, ja tarjoillaan veloituksetta hävikkismoothiebaarissa.

Parasta ennen JUST NYT

Valion hävikkismoothiebaari on ketterästi liikkuva perävaunu-kioski, joka kiersi kesätapahtumia ja korkeakoulukampuksia kesällä ja syksyllä 2019. Hävikkismoothiebaari tarjoaa veloituksetta smoothieita, jotka on valmistettu syömäkelpoisesta hävikistä. Sen ulkoasun suunnittelivat Lahden Muotoiluinstituutin opiskelijat Iida-Maria Remes ja Minttu Mäkinen. Parasta ennen JUST NYT -niminen kilpailutyö nosti esiin sen, että nuoret aikuiset elävät hetkessä ja haluavat osallistua konkreettisesti omalla panoksellaan ilmastonmuutoksen torjumiseen. Kuvat kesältä 2019:

Näin vähennät ruokahävikkiä kotona

Miten hyödyntäisin edellisen aterian tähteitä? Mistä tietää, että maitotuote on pilaantunut? Mitä eroa on parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnöillä? Laita hävikki kuriin kotona.

Mitä on syömäkelpoinen hävikki, jota 2nd Chance tarjoilee?

  • Varsinaisen tuotantovaiheen käynnistymistä edeltävät Valion koeajoerät, joiden laatu on varmistettu
  • Tuotantoerän aloitushävikki, jossa koostumus, esimerkiksi sakeus poikkeaa halutusta
  • Valion varastossa olevat tuotteet, joiden parasta ennen -päiväys lähestyy: vähittäiskauppa ei ehdi myydä niitä riittävän ajoissa
  • Virheelliseen tai käytöstä poistuneeseen pakkaukseen pakatut Valion tuotteet: sisältö on tiedossa ja turvallista käyttää, mutta pakkaustekstit eivät vastaa sisältöä eikä tuote sen vuoksi pääse myyntiin.
  • Syömäkelpoisia vihanneksia ja hedelmiä, jotka on poistettu myynnistä esimerkiksi epähoukuttelevan ulkonäön tai pintavaurioiden takia, tai tuoreempien tuote-erien tieltä

Matkalla kohti hiilineutraalia maitoa

Valion tavoitteena on maidon ilmastovaikutusten nollaus vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraali maito tarkoittaa, että päästöjä vähennetään ja sidotaan ilmasta saman verran kuin niitä syntyy maidon matkalla eli tilalla, kuljetuksissa, tehtaalla ja pakkauksista.