Helppoa piparihyggeilyä yhdessä lasten kanssa

Piparin tuoksu on joulua parhaimmillaan. Katso tästä ohjeet, kuinka rakennat pipareiden leipomisen ja taikinan maistelun lomassa helpon ja tunnelmallisen Joulumaan.

Piparkakkutalon tekeminen aivan pienten lasten kanssa saattaa olla haastavaa puuhaa. Siksi suunnittelimme vaihtoehdoksi piparisen Joulumaan. Sen tekemiseen ei tarvita kaavoja, sulatettua sokeria eikä vaikeita tekniikoita. Tärkeintä on hyvä ja leppoisa tekemisen tunnelma.

Joulumaan voi valmistaa itse tehdystä piparkakkutaikinasta tai valmiista pakastetaikinasta ja kaupasta saatavasta sokerikuorrutteesta. Piparkakkutaloksi riittää talon seinä, jonka taakse voi laittaa led-valot tuomaan jouluista tunnelmaa.

Kun aikuinen vastaa paistamisesta ja osien yhdistämisestä, lapsi voi keskittyä koristeluun. Joulumaan pihalla seisova lumiukko syntyy kätevästi vaahtokarkeista ja lakusta.

Leipomiseen tarvitset:

 • 1 kg piparkakkutaikinaa
 • valmista sokerikuorrutetta
 • pursotinpussin
 • koristekarkkeja ja nonparelleja
 • vaahtokarkkia ja lakritsia
 • karkkiremmin
 • grilli- tai cocktailtikun
 • piparkakkumuotteja (esim. pipariukko, possu, pöllö, kuusi ja tähti)

Kuinka joulumaa syntyy?

 1. Valmista piparkakkutaikina ohjeen mukaan tai käytä valmista pakastetaikinaa (1 kg).
 2. Joulumaan koristelu onnistuu valmiilla sokerikuorrutteella ja koristekarkeilla. Sokerikuorrute on helpompi käyttää, jos avaat tuubin yläsauman saksilla ja tyhjennät tuubin pursotinpussiin. Näin pursotus ei vaadi voimaa ja tuubin puristamista, jolloin pursottaminen onnistuu myös lapsilta.
 3. Kauli piparkakkutaikina noin 3 mm paksuiseksi levyksi. Leikkaa taikinapyörällä tai veitsellä noin 10 cm x 15 cm suorakulmio, josta teet talon julkisivun. Leikkaa veitsellä taloon katon malli leikkaamalla yläreunat pois V:n malliseksi katoksi. Tee seinään ikkuna tähtimuotilla ja paista tähti erikseen kattotähdeksi. Leikkaa oviaukko irti ja paista ovi erikseen.
 1. Tee muotilla piparkakku-ukkoja, eläimiä ja kuusia. Kun olet tehnyt haluamasi määrän piparkakkuhahmoja (n. 10 kpl), kauli loput piparkakkutaikinasta alustaksi.
 2. Paista piparkakkuja 200 asteisessa uunissa 6-8 minuuttia. Alusta vaatii kokonsa takia paistoajan tuplaamisen.
 1. Jäähdytä piparkakut ja hio raastimella talon seinien sivut ja pohja tasaiseksi. Raasta myös hahmojen jalat tasaiseksi, jotta piparihahmot on helpompi liimata sokerikuorrutteella alustaan.
 • Osien hiominen, koristelu ja liimaus

  Piparkakkutalosta tulee tukeva ja kaunis, kun osat hioo ja koristelee ennen liimausta. Katso vinkit työvaiheisiin!

 1. Koristele ikkunan ja oven ympärystät sokerikuorrutteella ja koristekarkeilla ja liimaa kattotähti kiinni katon harjaan.
 2. Koristele ovi joulukranssilla, joka valmistuu sokerikuorruteympyrästä, johon liimaat erilaisia koristekarkkeja. Koristele vielä hahmot ja anna kuorrutteen kuivua.
 1. Kun sokerikuorrutteet ovat kuivuneet, liimaa seinä kiinni alustaan laittamalla reilusti sokerikuorrutetta talon alareunaan. Paina seinä alustaan kiinni ja aseta taustalle tueksi esimerkiksi juomalasi kuivumisen ajaksi.
 2. Kun talo on tukevasti kuivunut, valuta vielä valkoista sokerikuorrutetta lumipeitteeksi katolle ja piirrä tie sokerikuorrutteella ovelle.
 1. Valmista vaahtokarkkilumiukko leikkaamalla suuri valkoinen vaahtokarkki kolmeen osaan, jotta saat kolme kiekkoa. Pujota vaahtokarkkipalatpalat puolitettuun grillitikkuun. Liimaa sokerikuorrutteella mustat salmiakkirakeet silmiksi, suuksi ja napeiksi. Leikkaa karkkiremmistä kaulaliina ja pujota kaulan ympäri. Puolita lakritsi ja pujota se hatuksi. Kiinnitä lumiukko alustaan.
 1. Viimeistele joulumaa: ripottele piparimurua tielle hiekaksi ja tomusokeria lumeksi. Valmista!

Vältä hävikki – näihin pipariherkkuihin kätket joka murusen

Sujahtiko joulu ohi? Jos piparit eivät välipäivinä tai uudenvuodenjuhlissa enää sellaisenaan maistu, tässä reseptejä, joihin upotat piparin, jos toisenkin. Dippaa pipareita ilmavaan sachermousseen, upota suklaaseen tai valmista mehevä piparimutakakku. Vai jäikö joulun juhlinnasta yli myös konvehteja ja juustoa? Siinä tapauksessa valintasi on AURA pipari-hedelmäpelti!

Sesonki
Upean piparkakkutalon esikuva löytyy Korvatunturilta
Sesonki
Joulunodotusta ja piparintuoksua – tee pipareista ihana joulukylä
Sesonki
Joulu maistuu piparilta